Otthonok és Kertek

Hamarosan becsöngetnek – Így alakítsuk át a gyerekszobát

Amíg a gyerekek júniusban az utolsó, nyári szünet előtti napokat számolták, addig augusztusban a szülők már vágják a centit, hogy mikor kezdődik el ismét a tanév. A hátralévő napokat érdemes maximálisan kihasználni – például egy gyors gyerekszoba-átalakítással.

Lassan véget ér a vakáció tizenegy hete, a gyerekek ismét visszaülnek az iskolapadba. Az elmúlt két és fél hónap otthonlét valószínűleg fenekestől felforgatta a gyerekbirodalmat, az íróasztalon legók, makettek és kifestők hevernek szanaszét, a tankönyvek és füzetek polcait pedig elfoglalták a legizgalmasabb olvasmányok, színes magazinok és rejtvényújságok. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint érdemes időben megkezdeni a ráhangolódást a mókuskerékszerű tanévre, erre pedig a legjobb alkalmat egy gyors, ám mindenre kiterjedő gyerekszoba-átalakítás adhatja meg.

„A gyerekszoba legyen világos, fényes és ingergazdag”– mondják Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértői.
A kicsik birodalmának kialakításánál érdemes arra törekednünk, hogy a világos színű falak mellett a lehető legjobban ki tudjuk használni a szoba azon adottságait, amelyeken nem tudunk változtatni. Osszuk fel több részre a szobát az eltérő funkciók szerint. A sötétebb sarkok az alvás és a pihenés oázisai legyenek, a legvilágosabb pontok pedig a tanulást segítsék elő. A köztes terekben kialakíthatunk játszósarkot, olvasószigetet, a semleges területeken pedig a nagyobb bútorokat helyezhetjük el.


A szakértők szerint egy kis odafigyeléssel még a legkisebb szobából is ki lehet hozni a maximumot. Abban az esetben például, ha a szobában olyan ifjúsági bútor van, amelynek az alsó szintjén tanulósarok található, az emeleti részen pedig egy kényelmes ágy helyezkedik el, fontos odafigyelni arra, hogy a tanulásra szolgáló terület ugyanolyan világos és fényes maradjon, mintha önmagában állna a szobában.„Fontos, hogy a gyerekszobában minél több legyen a természetes fény, amely akár fénycsatorna kialakításával is megvalósítható,illetve elengedhetetlenek a nagyméretű, biztonságos nyílászárók is” – hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői, akik a gyerekszobába mindenképpen a csak bukóra nyitható ablakokat javasolják, amelyek garantálják a biztonságos szellőztetést és egyben tökéletes természetes fényforrások is.


„Sok szülő hatalmas kihívásként éli meg, hogy testvérek számára alakítson ki közös szobát, pedig mi sem egyszerűbb ennél”– mutatnak rá az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint a mozgatható gipszkarton falak kiváló megoldást jelenthetnek arra, hogy igazságosan osszuk fel a teret.
Ezzel az egyszerű építőanyaggal gondoskodhatunk a privát szféráról, hiszen mindenkinek meglesz a maga kis területe, ahol kedvére játszhat vagy olvashat, ugyanakkor közös tanulás esetén egybe is nyithatjuk azt.
„Vonjuk be bátran a kisiskolásokat is szobájuk megtervezésébe és az átalakítás kivitelezésébe. Hagyjuk, hogy fantáziájuk szárnyaljon és segítsünk nekik megvalósítani mindazt, amit a realitások talaján maradva elképzeltek. Egy igazi birodalomban a tanulás és a pihenés is könnyebben megy, a játék pedig elengedhetetlen része az iskolások életének”– teszik hozzá.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top