Otthonok és Kertek

Hangolódjunk az ünnepekre

– alkossunk közösen természetes alapanyagokból a STIHL segítségével

November 15-én a STIHL egy kellemes, jó hangulatú workshop keretében barkácsolásra invitált bloggereket és újságírókat, hogy természetes alapanyagok felhasználásával, és a STIHL professzionális láncfűrészeinek segítségével, saját kezűleg készítsenek egyedi karácsonyfa- és lakásdíszeket, amelyekkel könnyedén ünnepi hangulatba varázsolhatják otthonukat. Az esemény házigazdája és a STIHL kertápolási szakértője, Beh Mariann most tippeket ad, hogyan tudjuk saját magunk elkészíteni az adventi dekorációkat.

Fűrészeljünk!

Az otthoni karácsonyi díszek alapjául használjunk gondosan előkészített fakorongokat. A korongok vágásához jól jön majd otthon egy akkumulátoros STIHL fűrész, mely rendkívül könnyű, nagyon halk, és a fűrészlánc kialakításának köszönhetően nagyon szép vágási felületet ad. A karvastagságú ágakból készülhet karácsonyfadísz, ajtókopogtató vagy gyertyatartó, a nagyobb rönkökből fali dísz, asztali dísz vagy éppen „adventi koszorú” alap. A megvágott fakorongokat a díszítés előtt csiszolópapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk alaposan át, majd portalanítsuk egy ecsettel, mert fontos, hogy a dekorálás előtt tiszta és pormentes legyen a felület.Egyedi karácsonyfadíszek fakorongokból

1. A karácsonyfadísznek szánt, kisebb fakorongokat többféle technikával dekorálhatjuk, de az első lépés, hogy kb. 0,5-1 cm-re a szélüktől fúrjunk egy 2-5 mm átmérőjű lyukat. A lyuk mérete attól függ, mivel szeretnénk majd felakasztani a díszeket. Választhatunk natúr kötöző zsinórt, szatén-, textil-, papír vagy juta szalagot. A legegyszerűbb díszítési művelet, ha arany, ezüst, réz, fehér és fekete, fa felületen is használható tollakkal rajzolunk a korongokra. A vágott hegyű tollakkal pedig csodaszép kalligrafikus motívumokkal, szövegekkel is díszíthetjük a korongokat.2. Igazán különleges díszeket készíthetünk szalvéta, vagy más néven decoupage technikával. Válasszunk olyan ünnepi szalvétákat, melyekből kisebb motívumok is könnyen kivághatók, szerezzük be a decoupage-ragasztót és egy vékonyabb ecsetet. A decoupage módszer első lépése, hogy a kiválasztott szalvétából kivágjuk azt a motívumot, amit majd szeretnénk a fakorongra ragasztani. Szétválasztjuk a szalvéta rétegeit és csak azt a réteget használjuk, amin a minta van. Ezután egy vékonyabb hegyű ecsettel bekenjük a fakorongot a ragasztóval. Fontos, hogy a ragasztót vékony rétegben vigyük fel. A következő lépés, hogy a motívumot a ragasztóra simítjuk. Amikor megszáradt a motívum, átkenjük azt is a ragasztóval. Ha azt szeretnénk, hogy a felület fényes legyen, kenjük át decoupage-lakkal a száradás után.

3. A fakorongokat díszíthetjük örökzöldekkel, termésekkel, masnikkal, fűszerekkel is. A hozzávalókat először rendezzük el a korongon, majd ragasztópisztoly segítségével rögzítsük egyesével a fakorongon az összes elemet. Tehetünk a fadíszre például olyan illatos fűszereket, mint a fahéjrúd, a csillagánizs, a szegfűszeg, vagy a kardamom. Gazdagíthatjuk olyan örökzöldek hajtásaival, mint a tiszafa, a borostyán, a buxus vagy a fagyal. Tehetünk a korongra narancs- vagy citromkarikákat, színes bogyókat, kisebb tobozokat.

Az egyedi fadíszekkel természetesen nem csak a karácsonyfát dekorálhatjuk: akaszthatjuk őket a fiókgombokra vagy ajtókilincsekre, de akár tehetjük a szépen becsomagolt ajándékok tetejére is. Ragasztópisztoly segítségével könnyen a csomagolásra rögzíthetjük a feldíszített korongot, és már kész is a különleges ajándék.Asztali díszek, adventi ,,koszorúk” fakorong alapból

A nagyobb méretű (15-25 cm átmérőjű) fakorongokból hasonló módon készíthetünk asztali díszt vagy adventi ,,koszorút”, mintha hagyományosan, egy koszorú adná az alapot. A díszítésben csak a saját kreativitásunk szabhat határt, mind stílusában, mind a felhasznált alapanyagokban, díszítő elemekben. A fakorongon mindenképpen készítsük el első lépésben a kompozíciót és csak ezután rögzítsük az egyes díszeket ragasztópisztoly segítségével. Az olyan természetes anyagok, mint az illatos örökzöldek, a különleges formájú termések, és szárított gyümölcsök, a színes bogyók, az egyszínű gyertyák és a naturális szalagok, masnik segítségével igazán egyedi lakásdísz készíthető.

STIHL tipp: Az otthoni alkotáshoz szükséges kellékeket legegyszerűbben a hobbiboltokból szerezhetjük be, ahol az eszközök mellett rengeteg izgalmas díszítőelemet is találunk.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top