Otthonok és Kertek

Háztartási ventilátorok

Háztartási ventilátorok alkalmazása:

A háztartási ventilátorok maximálisan 40-45C hőmérsékletű tiszta (vagy páradús), levegő mozgatására (általában el- szívására) alkalmasak, jellemzően szakaszos, esetenként folyamatos üzemeltetés mellett.

Az ilyen ventilátorok többnyire napi néhány órát üzemelnek, általában mellékhelyiségek és fürdőszobák szellőztetését végzik. Működtetésük kapcsolóról, egyes modellek esetén speciális érzékelőjük (pl. páratartalom mérő, mozgásérzékelő, stb.) segítségével történik, a helyiség használatbavételének időtartama alatt. Egyes változatok folyamatos működésre is alkalmasak.

Fontos kiemelni, hogy a konyhai páraelszívásra, ahol a levegő nem csak párával, hanem zsírszemcsékkel is terhelt lehet, a konyhai páraelszívók hivatottak. Ilyen célú felhasználása a szellőztető ventilátorok alkalmazása nem javasolt, idő előtti meghibásodással ill. garanciavesztéssel járhat.

A kiválasztás főbb szempontjai:

  • A szellőztetni kívánt helyiség mérete;
  • Az elszívott levegő kivezetésének módja, műszaki jellemzői;
  • A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei / feltételei;
  • Elektromos illeszthetőség kérdése;
  • A ventilátorra jellemző extra- vagy kényelmi funkciók szükségessége;
  • Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

Melyik ventilátort válasszuk fürdőszoba szellőztetésére?

Általános belmagasság (2,6 – 2,7 méter) esetén, 6 m2 alapterületig általában a 100 mm csatlakozási mérettel rendelkező, ún. axiális ventilátorokat ajánljuk, amennyiben a ventilátor közvetlen kivezetéssel vezeti ki az oldalfalon keresztül a szabadba páradús levegőt vagy ha a teljes csőhossz maximum 1,5 méter hosszú. 7-12 m2 alapterületű fürdőszoba esetén a 120 mm-es, 12 m2 felett a 150 mm-es csatlakozási mérettel rendelkező ventilátorok választását javasoljuk a megfelelő légcsere kialakításra.

1,5 – 3,0 méter csőhossz között az ún. félaxiál – félradiál ventilátorok lehetnek alkalmasak a hatékony szellőztetés ki- alakítására 100 mm-es átmérővel rendelkező csőrendszer esetén (pl. Aerauliqa Quasar ventilátorok). Ezek a típusok ugyanolyan mérettel rendelkeznek, mint az axiális társaik. Kompakt méret mellett kb. kétszer nagyobb nyomással (max. 50 Pa) tudják a levegőt a csőrendszerben mozgatni.

3 méternél hosszabb csőrendszer esetén (pl. társasházak) a megfelelő szellőztetést az ún. radiális ventilátorok tudják biztosítani (pl. Aerauliqa QX,QXD vagy Cata CB ventilátorok). Ezeknek a ventilátoroknak a felépítése eltér az axiális típusoktól, melynek köszönhetően sokkal nagyobb nyomással (100-250 Pa) tudják „tolni” a levegőt a csőrendszeren keresztül, mint az axiális társaik (15-30 Pa). Ezeknek a ventilátoroknak a mérete is nagyobb, amelyet a készülék elhelyezhetőségénél is figyelembe kell venni.

3 méternél hosszabb csőrendszer esetén, amennyiben megoldható, akkor telepíthetjük a padlástérbe, vagy álmennyezetbe, ezen ventilátorok dobozos kialakítású radiális ventilátorok. Normál ventilátorral vagy EC szabályozású ventilátorral szerelt típusok érhetők el. ( Pl: Aerauliqa QBX vagy QCmEV ventilátorok)

Újdonság! Vilpe tetőventilátorok

Rendkívül fontos az alapos felmérés, mielőtt tetőventilátort vagy tetőszellőzőt nézünk.

A Vilpe tetőventilátorok a ház tetejéről biztosítják a szellőzőlevegőt, maximális vízzárással. Termékskálája kimondottan széles, és az összes tetőfedési módhoz alternatívát nyújt. Telepítése gyorsan és könnyedén elvégezhető. Elhelyezhetjük lapos- és ferdetetőn egyaránt. Ha sík felületre szeretnénk telepíteni, akkor szükségünk lesz egy rögzítő készletre.

Energiafogyasztásuk alacsony, ezért telepítésük hosszútávon egy igen költséghatékony befektetés lesz. Az időjárási körülményekkel szemben ellenállóak, és légszállításuk is igazodik a változó igényekhez, szerkezetük pedig tartós. A Vilpe tetőventilátorok ipari és háztartási célokra egyaránt tökéletesek. Akár befúvó egységként is alkalmazhatjuk őket. Ennél a megoldásnál az egyenáramú motor a tetőventilátorban van elhelyezve, ami által jelentős mértékben csökkenthető a zajszint. Ez a motorfajta érezhetően kevesebbet fogyaszt, mint a váltóáramú motorok.

Amennyiben a fürdőszoba egyáltalán nem hajlamos a párásodásra, úgy az ún. standard (kapcsolóról üzemeltethető) típusok is megfelelőek lehetnek. A kapcsoló lehet villanykapcsoló vagy külön, kimondottan a ventilátor számára elhelyezett kapcsoló egyaránt. Előbbi esetben a fürdőszoba világításával együtt lehet kapcsolni a ventilátort, míg utóbbi megoldásnál a világítástól függetlenül is bekapcsolható a ventilátor.

Kisebb párásodási hajlam esetén, valamint akkor, ha a fürdőszoba mellékhelyiséggel kombinált, az utószellőztető funkcióval rendelkező változatok választását javasoljuk. Ezek a típusok is kapcsoló segítségével üzemeltethetők, de a lekapcsolást követően pár percig még szellőztetik a helyiséget. A késleltetett leállás időtartama természetesen a felhasználói igények szerint beállítható.

Magas páratartalom vagy penészesedési probléma esetén mindenképpen a páraérzékelő funkcióval rendelkező típusokat érdemes választani, mert ezek a ventilátorok automatán is tudják szellőztetni a fürdőszobát magas páratartalom esetén. Ezek a típusok is rendelkeznek utószellőztető funkcióval. Az utószellőztetés időtartama és a párára való érzékenység természetesen beállítható minden készülék esetében.

Melyik ventilátort válasszuk mellékhelyiség szellőztetésére?

A ventilátor kialakítása (axiális, radiális vagy félaxiál-félradiál) és a csatlakozási méret szempontjából a kiválasztási szempontok megegyeznek a fürdőszobai ventilátorokéval. Ezeknek a helyiségeknek a szellőztetéséhez az utószellőztető funkcióval rendelkező típusokat ajánljuk. Kapcsoló segítségével üzemeltethetők, a lekapcsolást követően pár percig még szellőztetik a mellékhelyiséget. A késleltetett leállás időtartama a felhasználói igények szerint beállítható.

FONTOS! A SZELLŐZTETŐ VENTILÁTOROK CSAK ÚGY KÉPESEK ELLÁTNI FELADATUKAT, HA A HELYISÉG LEVEGŐ UTÁNPÓTLÁSA BIZTOSÍTOTT! VAGYIS, HA ELSZÍVJUK A LEVEGŐT, AZT MINDENKÉPPEN PÓTOLNI IS KELL!

Multikomplex Budapest kft.                            Cata termékek          Aerauliqa termékek    Vilpe termékek

A páraelszívók szakértője 1995 óta….                    www.cata.hu            www.aerauliqa.hu        www.vilpemagyarorszag.hu

www.multikomplex.hu

info@multikomplex.hu

 

 

 

 

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top