Otthonok és Kertek

Hogy biztosíthat hosszú élettartamot háztartási berendezései számára?

A víz a földi élet alapfeltétele és egyik legfőbb alkotóelemünk. Mindenhol ott van, mindent körülvesz, életet serkent. Sokszor viszont nem tudato­sítjuk, hogy vizeink nem csupán létünk, de bizonyos probléma forrása is lehet, amire érdemes időben odafigyelni. A háztartások egyik legnagyobb ellensége a vízkő, melyért a kemény víz a felelős. Csendes gyilkosként teszi a dolgát, mígnem komoly károk megjelenésével jelzi jelenlétét. Szerencsére van megoldás, ha átfogóan ismerjük a problémát és a lehetőségeket.

Mitől “kemény” a víz?

A víz keménysége a calcium-oxid mennyiségétől függ és egy liter vízben mért mennyisége alapján kerül meghatározásra. A víz keménységét német keménységi fokban fejezzük ki (nk°), egy német keménységi fok 10 mg/l kal­ciumoxiddal egyenértékű magnézium vagy kalcium ionnak felel meg.

Habár Magyarország területén jócskán akadnak lágy vízkeménységű te­rületek, országunkban a közepesen kemény, illetve kemény víz dominál. Vízkeménységi szempontból a legelőnyösebb helyzet a Dél-Alföldön ural­kodik, ahol többnyire 3-4-es keménységű víz van jelen. Közepesen kemény vízzel (9-15) az ország középső részén és Nyugat-Magyarországon találkoz­hatunk, míg a legkeményebb víz a Dél-Dunántúl bizonyos részein tapasztal­ható, ahol a 16-os vízkeménységi szintet is bőven meghaladhatja.

 

Milyen problémákat okoz a kemény víz otthonában?

Bár az emberi szervezet a kemény vizet fogyasztás során finomabbnak ítél­heti meg, a túl kemény víz számos problémáért és kellemetlenségért felelős. Vízhasználat során az oldott fémsók ugyanis kiválnak a vízből és megindul a vízkőképződés, mely a vizet használó háztartási gépek és berendezések legnagyobb ellensége. A vízkő nem csupán esztétikai bosszúságok okozó­ja. Hiszen azon túl, hogy akár heti rendszerességgel visszaköszön a vízkő a csaptelepekről, vagy a zuhanyzó ajtajáról makacs fehér foltok formájá­ban, a berendezések élettartamát is negatívan befolyásolja. Vízzel működő berendezéseink, mint például a mosó- vagy mosogatógépek gyorsabban romlanak, a vízkő emellett csökkentheti a kazán teljesítményét, károsítja a fűtésrendszert és jelentősen szűkíti a vízcsövek keresztmetszetét, sőt, akár el is dugíthatja azokat.

Ha a vízkőlerakódás már megjelent, a probléma kritikus állapotba fordult. A vízkőlerakódással sújtott háztartási berendezések egyes részein legtöbb­ször már csak az alkatrészcsere segíthet, a csövek elvízkövesedett részeit pedig megtalálni is komoly munkával és költséggel jár.

A megoldás: megelőzés.

Az eszköz: vízlágyító!

Az egyetlen megoldás, mellyel teljes biztonságban tudhatja otthonát és berendezéseit a kemény víz káros hatásaitól, ha megelőzi a vízkőlerakódás kialakulását és vízlágyító berendezés használatával védelmet biztosít ház­tartása számára.

Az Euro-Clear vízlágyító berendezésekben a víz egy úgynevezett műgyan­tán folyik keresztül, mely során a víz keménységét okozó kalcium és magné­zium ionok eltávolításra kerülnek, pontosabban lecserélődnek vízkemény­séget nem okozó nátrium ionokra. Háztartási berendezései így egy teljesen ártalmatlan, lágy vízzel végezhetik mindennapi tevékenységüket, melynek sem egészségére, sem a környezetre nincs káros hatása.

Vízlágyító berendezés használatával egy csapásra elbúcsúzhat a vízkőtől és akár évtizedekkel meghosszabbíthatja háztartási berendezései élettar­tamát. Ruhái emellett kevesebb mosószer felhasználásával is tisztábbak, a lágy vízzel készült levesek és kávék pedig ízletesebbek lesznek.

Ha további információt szeretne megtudni a vízkeménységről, a Magyarországon tapasztalható vízhelyzetről, látogasson el az www.euro-clear.eu/ webol­dalra. Ha pedig vízlágyító berendezéseinkkel és további termékeinkkel sze­retne közelebbről megismerkedni, keresse fel a https://shop.euro-clear.eu/ weboldalt.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top