Otthonok és Kertek

Hogyan alakítsunk ki kerti társalgót?

Az elmúlt években egyre gyakoribb a „kint és bent” megoldás: a lakótérbe sok növényzetet teszünk, míg a tér elemeit kivisszük a kertbe. Ez a koncepció számos kert látképét meghatározza napjainkban. Vannak, akik csupán egy egyszerű rattan kanapét helyeznek ki, egy vintage padot vagy egy könnyű babzsákágyat, mások akár egy teljes sarokgarnitúrát kiköltöztetnek a kertbe.

Kim Alexandriuk designer ezúttal a marokkói stílust választotta megrendelőinek otthonába, ehhez keresett tűzrakót, bútorokat, kiegészítőket. A marokkói stílusra jellemző, hogy a bútorokat kifejezetten alacsonyan helyezik el, akárcsak itt a márványhéjban kialakított tűzrakót vagy az elegáns és esztétikus ülőgarnitúrát. A stílus egyik jellegzetessége, a sok faragás növényi ornamentikával itt nem jelenik meg. A tervező úgy döntött, hogy inkább párnákkal és textilekkel, keleti színvilággal ragadja meg a marokkói atmoszférát.

A stílust gyertyatartók, mozaikozott üvegtálcák, füstölők is meghatározhatják. Ebben a kompozícióban a tervező ugyan csupán két rézlámpát akasztott fel a pergolára, de ezek hangsúlyosak és dominánsak. A designer a beszélgető részt mozaikos padlóval fedte le. A mozaik szinte mindig előfordul a marokkói lakberendezésben.

A keleti hangulatot a pálmák is képviselik, ma már nagyon sokfélét lehet kapni itthon is. Vannak kisebbek, nagyobbak, bokrosodók és fává növők. Különösebben nem igényes növények, a nyarakat félárnyékos helyen szabadban is eltölthetik, ilyenkor nagyon gyorsan növekedhetnek. A növények és cserjék keretbe foglalják a hangulatos társalgót, és átmenetet adnak a természetből a mesterséges világba.

Szöveg: Kiss Szilvia

Designer: Kim Alexandriuk

Ez a cikk megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021 április-májusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top