Otthonok és Kertek

Hogyan dekoráljuk a kertünket egyszerűen, kerti lámpák segítségével?

Sokan nem is tudják, hogy a kerti lámpák milyen jó megoldásokat nyújthatnak otthonunkban. Ha valaki azt mondja „kültéri világítás”, rögtön az unalmas, egyszerű lámpák jutnak az eszünkbe. Pedig egy kis leleményességgel, ezekkel az egyszerű világításokkal is pazar látványt tudunk elérni. Hát még ha egy kicsit extravagánsabb világítást szerzünk be!

Fontos, hogy a kertünkben megfelelő egyensúlyban legyenek a dekorációs és hagyományos világítások. Nézzük fontossági sorrend szerint őket.

1. Alap lámpák

Érdemes a kocsibejáró menti részt kivilágítani. Mindenképp ezzel kezdjük. Ha még nincs a kertünkben semmilyen fényforrás, ez legyen az első! Minél sűrűbben rakjuk őket, hogy igazán pompásan mutassanak. Ha 30 centiméterenként helyezzük el őket, az a legjobb. Persze itt figyelembe kell venni, hogy mekkora és milyen teljesítményű világításokról van szó. Általában ide elég irányfényeket vennünk, ami azt jelenti, hogy nem a teljesítményén van a hangsúly, hanem az összképen és azon, hogy ne kelljen a sötétben elbotorkálni a bejárati ajtóig.

Ha te inkább a nagyobb lámpákat szereted, akkor mindenképp messzebb helyezd el őket, mert ebben az esetben nem fog jól mutatni, ha túl sűrűn helyezkednek el. Ide soroljuk a 40 cm-nél magasabb világításokat. Itt elég 1-1,5 méterenként elhelyezni őket.

ÖsszegzésMinél kisebb egy világítás annál sűrűbben, minél nagyobb annál távolabb helyezzük el őket.

2. Fali lámpák

Ha már a bejárati ajtó felé vezető utat kivilágítottuk, akkor helyezzünk el fali világítások a ház körül. Itt érdemes átgondolni, hogy pontosan milyen specifikációjú világítást is szeretnénk. A mi tippünk az, hogy mindenképpen olyan világítást érdemes választani, amelyik mozgásérzékelő funkcióval is rendelkezik. Ezeknél általában be lehet állítani, hogy sötétedéskor, automatikusan bekapcsoljanak és kis teljesítményben világítsanak egész éjszaka. Illetve mozgást érzékelve, plusz egy LED bekapcsoljon 30 másodpercre. Ez az egyik lehetőség, a másik pedig, hogy csak kizárólag mozgásérzékelőként világítsanak. Tehát kizárólag akkor világítson, amikor valaki elmegy előtte.

Ezek a fali lámpák roppant jól mutatnak a házunkon és nagyban megkönnyíthetik a garázsba kiszaladgálást vagy éppen a késő esti hazaérést. Plusz tippünk, hogy érdemes napelemes változatban beszerezni őket. Így nem kell villanyszámlát sem fizetni utánuk.

ÖsszegzésOlyan fali lámpát keress, ami lehetőleg napelemes és mozgásérzékelő funkcióval is rendelkezik.

3. Fényfüzér világítások

Ha idáig eljutottál, akkor már az alap világításokat letudtad az otthonodban. Most kicsit koncentráljunk rá a dekorációs világításokra, hiszen még is csak ezekkel lesz teljes az otthoni körkép. Ha nem szeretnél plusz pénzt kiadni ezekre, akkor azzal dolgozz, ami van. Általában minden háztartásban megtalálható a karácsonyi arzenálból megmaradt fényfüzér. A fényfüzéreket pedig imádjuk: könnyen beszerezhetők és tengernyi módon tudunk dekorálni velük.

Szóval szánj egy kis időt arra, hogy előkutatod a szekrény aljából a kedvenc fényfüzéred. Ha ez megvan, akkor a következő fontos lépés: nézd meg, hogy kültéri vagy beltéri füzéred van-e. Ezt azért fontos megállapítani, mert abban az esetben, ha beltéri füzérről beszélünk, nagyban leszűkül a dekorálási lehetőségek variációjának a száma. Beltéri füzért nem szabad olyan helyre kihelyezni, ahol esetleg megázhat!

Így nézd meg: Az IP20-as jelőlés jelenti a beltérit, az IP44/IP65 pedig a kültérit. A három közül az egyik biztos rá van írva.

Ha beltéri füzéred van: Ebben az esetben kicsit kevesebb lehetőség közül válogathatunk, de ne aggódj! Így is szuper lehetőségeid vannak! Ha van fedett teraszod, akkor már meg is találtuk a legjobb helyet a füzérednek.

Tekerd végig szép szorosan a terasz korlátján vagy a gerendáján. Figyelj, hogy a tápja biztonságos helyre kerüljön, ahol nem érheti víz. A másik lehetőség, ha az ereszcsatorna aljára szereled fel, de csak abban az esetben, ha biztos nem fog megázni! Ha nincs füzéred, akkor ehhez a dekorációhoz min. 8-13 métereset ajánlunk. Plusz pont, ha kültérit veszel belőle, hiszen a későbbiekben amikor átrendezed a kerti világításaidat, már a kert közepére is kihelyezheted, nem kell aggódnod hogy megázik.

Ha kültéri füzéred van: Huhhúúúh. Nem is tudom hirtelen, hogy melyik dekorálási lehetőséget ajánljam. De maradjunk az egyszerű, de nagyszerűnél. Tekerd körbe az egyik fa törzsét és ágait a füzérrel. Meglátod, szemet gyönyörködtető lesz! Attól függően, hogy milyen hosszú a füzéred, el tudod sűrűbben vagy éppen kevésbé sűrűen helyezni őket a fán. Ez tényleg egy kihagyhatatlan dekorálási lehetőség! Olyan gyönyörű és igényes, még is nagyon kevesen alkalmazzák!

ÖsszegzésFatörzs ne maradjon szárazon fényfüzér nélkül. Minél sűrűbben tekered körbe, annál jobban fog ragyogni!

4. Lampionokat kötelező!

Biztos rengeteg helyen láttad már ezeket az édes kis világításokat. A legtöbb étteremben, szállodában, kültéri rendezvényen felfedezhetők. Nem hiába ilyen népszerűek. Általában vegyes színűek: kék, sárga, zöld, piros, fehér színek dominálnak. Minél több szín van egy világításon, annál vidámabb és bájosabb hangulatot kelt. Ezért is imádják őket annyira. Ahol sok ember megfordul, fontos hogy garantált legyen a jókedv.

A lampionokból több fajta is létezik. Vannak a lampion fényfüzérek: ez szinte olyan, mint egy hagyományos fényfüzér, tehát 3-5 méter hosszú és bizonyos távolságban lógnak a lampionok rajta. Illetve vannak a sima lampion világítások: itt a lampionok külön-külön találhatóak, tehát egyesével tudod fellógatni őket tetszés szerint bárhová.

TIPPa legjobb, ha mind a két változatot ötvöződ. Beszerzel egy lampion füzért, amelyet felhelyezhetsz két fa közé, a terasz gerendájára vagy a ház falára. Mellé pedig beszerzel pár sima lampiont, amelyeket fellógathatsz a fákra és tömötteb bokrokra.

Csodás hangulatot fognak teremteni. Teljesen másképp fogod érezni magad egy-egy kertben megtett séta, családi összejövetel vagy grillezés alkalmával.

5. Egyedi kerti lámpák

Elérkeztünk kertünk berendezésének az utolsó fázisába. Itt az ideje, hogy felrakjuk az i-re a pontot, avagy beszerezzük álmaink világítását. Valami olyat kell keresni amibe rögtön beleszeretünk és addig nem hagy majd nyugodni a gondolat, amíg meg nem vásároljuk. Biztos neked is van ilyen! Egy világítás, amelyet már az első perctől kezdve a sajátodnak éreztél. Már tudtad, hogy hol mutatna a legcsodásabban a kertben. Szinte látod magad előtt, ahogy hazaviszed, kibontod és elhelyezed a kert közepére vagy éppen a virágágyásod mellé. Minden kertnek szüksége van egy ilyen tündöklő kis drágakőre, ami a szemünk fénye lesz!

TIPP: Bátran rugaszkodj el a megszokottól. Válasz napelemes változatot. Egy exkluzív páva vagy flamingó figura teli találat lehet. Egy édes méhecske füzér a buxusra, netalán egy lobogást imitáló fáklya a lépcső mellé. Találd meg a saját világító kerti dívád!

Remélem tudtam segíteni, és mostantól ha dekorálásról esik szó, már minden csínját-bínyját tudni fogod a dolgoknak. Ha feltennél egy kérdést vagy szeretnél véleményt kérni a különböző kerti világításokról, esetleg nem igazodsz ki valamin, akkor ezt megteheted az alábbi elérhetőségeimen:

Hreblay Dóra

Kerti világítás specialista

Email: info@ledenvilagitasod.hu

Honlap: ledenvilagitasod.hu

Telefon: 06-20-372-3390 (H-P: 8:00-16:00)

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top