Otthonok és Kertek

Hogyan lehet hangulatos nappalid?

Milyen színeket és bútorokat válassz?

A nappali az a hely, ahol az egész család összegyűlik, ahol munka után pihenünk, barátokkal találkozunk, ahol jól érezzük magunkat. Ezért kell megadnunk neki azt a figyelmet, amit megérdemel.

Kép: Pinterest

Úgy érzed, hogy nappalid kissé személytelen, és szeretnéd hangulatosabbá tenni? Nem kell rögtön nagy változtatásokat végrehajtani és az egész nappalit átrendezni. Néha elég néhány ízléses kiegészítő vagy egy új falszín. A színek jobban hatnak ránk, mint gondolnánk.

A hangulatos nappali nem jelenti azt, hogy az egész helyiséget el kell árasztani dekorációval és kiegészítőkkel. Inkább a hangulatról van szó, amit teremtünk. A megfelelő színek, az ízléses kiegészítők, mint a díszpárnák, takarók, gyertyák és még a növények is biztosítják az „otthon melegét”. Felejtsd el, hogy minden polcot tele kell zsúfolni. A helyiségnek szellősségre is szüksége van.

Kép: Pinterest

Inspirálódj a feng shui által

A feng shui a nappalit a lehetőségek szobájának tekinti, ahol az élet számos aspektusa – beleértve a karriert és a kapcsolatokat – találkozik.A feng shui szerint jobb elkerülni a túl merész színkombinációkat, érdemes a helyiséget egy színre hangolni. Fontos elem a fény, ne hagyjunk sötét sarkokat, zugokat sehol, ehhez egy lámpa, szép zöld növényzet vagy egy nagyobb tükör elhelyezése is elegendő.

Kép: Pinterest

A nappalinak mindenekelőtt melegnek és otthonosnak kell lennie. Nem véletlenül népszerűek a semleges színek, melyek kellemesen hatnak az elmére, és segítenek ellazulni egy fárasztó nap után. Emellett jól kombinálhatók egymással, mint például a krém, a szürke, a barna vagy a fehér. A feketéről sem kell lemondanunk, de nagyon óvatosan bánjunk vele, mivel túlzott használata komorrá teheti a szobát. Természetesen nem kell lemondanunk a színekről sem, de elegendő, ha egy semleges alaptónus mellett megjelenik egy merészebb szín is, például az egyik falszakaszon. Ha félsz ilyen nagy területre merész színt választani, akkor ezt a vágyad például színes dekorációval is kiélheted. Gondolj arra is, hogy milyen benyomást szeretnél elérni, kicsi vagy nagy szobád van? Mindezek nagy szerepet játszanak a színválasztásban.

Optikai kicsinyítés vagy nagyítás?

Ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek nagy nappalijuk van, akkor nyert ügyed van. Nemcsak a bútorok, hanem a színek kiválasztásában sem kell korlátoznod magad. Mivel ebben az esetben nem akarunk semmit sem vizuálisan nagyobbá tenni a színekkel, használhatunk sötétebb színeket is, amelyek vizuálisan rövidebbé, keskenyebbé vagy valóban kisebbé tehetik a helyiséget. Ne vigyük azonban túlzásba az optikai zsugorítást, és ideális esetben inkább töltsük ki a teret egy nagyobb, például 3+1+1 elosztású kanapéval. Hisz mit nem adnának mások egy nagy térért? Használjunk az otthonos hangulat eléréséhez meleg árnyalatokat, mivel a nagy szobákat általában nem érezzük túl hangulatosnak.

 Kép: Pinterest

Ezzel szemben hogyan lehet a színekkel vizuálisan megnövelni egy kis teret? Ha kisebb nappalid van, válassz világos árnyalatokat, hogy a szoba vizuálisan nagyobb, világosabb és szellősebb legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nappalinak steril fehérnek kell lennie – kevesen éreznék jól magukat benne. Ha a falakat a padlóval azonos színűre festjük, a szoba nagyobbnak fog tűnni.

Északi vagy déli fekvésű nappali? Fontos, hogy a színt és az árnyalatot is ennek megfelelően válasszuk meg. Ha a nappali északra néz, akkor meleg és világos árnyalatokat válasszunk, mivel az északi irányból bejövő természetes fény hűvös és kissé kékes árnyalatú. Ha viszont a szoba déli fekvésű, akkor szinte egész nap meleg és sárga fényt kap. Itt bármilyen színt választhatsz, de kerüld a túl merész és meleg árnyalatokat. Az ideális az, ha egy hűvösebb színt, például kéket választunk, hogy a szoba egy kicsit „hűvösebb” legyen.

Kép: Pinterest

Hány színt lehet kombinálni?

Soha ne használj háromnál több színt egy helyiségben! A legjobb, ha a semleges alapot egy hozzáillő merész színnel kombinálod.

Három lépés a színspektrum használatához:

  1. Először is, válasszunk ki  egy egyenlő oldalú háromszöget a színspektrumon. Így három színt kapunk a harmónia eléréséhez. A legegyszerűbb, ha egy színt választunk a nappaliban, és ehhez a színhez könnyű kiválasztani a másik két árnyalatot.
  2. Színharmóniát akkor is elérhetünk, ha a kedvenc színünkhöz szomszédos színekkel dolgozunk, lehetőleg egymáshoz közel eső árnyalatokat használva.
  3. Ha a nappaliban merész, kontrasztos színeket szeretnénk összeilleszteni, akkor válasszunk egymással szemben álló színeket.

Kép: Pinterest

Természetes anyagok

A természetes anyagok és növények szintén segíthetnek otthonunkat otthonosabbá és hangulatosabbá tenni. A fa legyen a főszereplő, és ez nem csak a bútorokra vonatkozik. A fából készült burkolatok, ablakpárkányok vagy redőnyök és dekorációk is hangulatosak lehetnek. Továbbá a cserepes növények és szükség esetén a friss vágott virágok sem hiányozhatnak. Néhány díszpárna a kanapén vagy fotelben és egy meleg takaró szintén a nappali része kell, hogy legyen.

Nappali világítás

A napközbeni természetes fény mellett a megfelelő mesterséges megvilágításra is szükség van. A nappaliban a fénynek meleg fehérnek kell lennie, 2700 K és 3300 K közötti hőmérsékletűnek. A központi világítás mellett kiegészítő világításokra is szükség van. Központi világításnak általában az egész helyiséget megvilágító mennyezeti lámpatestet tekintik. Olvasáshoz olyan állólámpára lesz szüksége, amely intenzívebb fényt biztosít, és oda irányíthatjuk, ahová szüksége van rá. Kellemes hangulatot teremthetünk dekoratív asztali lámpákkal, valamint az ülőalkalmatosságok aljára, a polcok közelébe stb. helyezett LED-csíkokkal.

 Kép: Pinterest

Számos tipp segíti az embert, hogy nappaliját hangulatosabbá varázsolja, de végső soron az a fontos, hogy tükrözze lakója személyiségét. Igyekezzünk meleg, barátságos, szellős hatást kialakítani, kerülve a zsúfoltságot és a káoszt. A béke oázisa legyen lakásunk nappalija, ahova szívesen tér be lakó és látogató egyaránt.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top