Otthonok és Kertek

Hogyan ültessünk bazsarózsát?

A bazsarózsákkal kapcsolatban sok mindenkinek egy kellemes régi emlék jut eszébe, hiszen a vidéki kertek egyik legelterjedtebb dísznövénye volt az utóbbi évszázadban. Ha nem egy emlék, akkor egy kellemes élmény köthető hozzá, amelyet fajtagazdag látványa nyújt egy-egy kertben vagy egy szép idős tő megöröklése egy költözés után nagy boldogságot jelent új tulajdonosának. Számos pozitív élmény mellett a manapság reneszánszát élő vintage stílus ikonikus szimbóluma is ez a hálás, életerős növény.

Családunk 2010 óta foglalkozik bazsarózsa termesztéssel Hajdú-Bihar megye legkisebb településén Vekerden. Májusi vágott virág termelésünk mellett ma már a különböző fajták értékesítése is hasonló jelentőséggel bír. Erre a célra közel 40 különböző fajta bazsarózsát kínálunk idén. A megrendelések, amelyek az elmúlt hónapok során érkeztek, októberben és novemberben kerülnek kiszállításra a tartós fagyok beállta előtt.

Még mielőtt az ültetéssel kapcsolatos fontos kérdéseket megválaszolnánk, szeretnénk a legfontosabb kérdést megfogalmazni. Miért a legjobb választás a bazsarózsa? Számos előnye van ennek a mesés növénynek:

  • Rendkívül gazdag a szín és virágforma választéka, így bármilyen környezetbe egyszerűen beilleszthető. A világon több, mint 5.000 regisztrált fajta létezik.
  • Évelő növény, 70-80 évig is él.
  • Nagyon jó szárazságtűrő, a vizet meghálálja hasonlóan a többi növényhez, de nem igényel folyamatos locsolást.
  • Tűző napon érzi jól magát.
  • Ismert kórokozói alig vannak.
  • Speciális talaj igénye nincsen.
  • Illetve a ráfordított energia, víz felhasználásával kis lépést tehetnünk a környezetünk megóvására, a klímaváltozás, vízhiány elkerülésére.
  • A fentiekből kifolyólag nem igényel különleges szaktudást a gondozása. Legyen tiszta, gyom mentes a töve, ahogy minden kerti növénynek.

Mikor ültessük:

Az ültetésre legalkalmasabb időpont az ősz. Kertészetünk csak ősszel ás ki és szaporít bazsarózsát, amikor a növények nyugalmi állapotba kerülnek. Ez segít a növény életerejét, biológiai ciklusát megőrizni. Ilyenkor a frissen ültetett tő a talaj utolsó melegét kihasználva azonnal megkezdi a hajszálgyökerek kifejlesztését, amelyek segítenek betagozódni a földbe. A rendelt töveket célszerű azonnal elültetni.

Hova ültessük:

Nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása. Jó vízelvezetésű talajt igényel, amennyiben túl vizes helyre kerül elrohadhat a gyökere. Legyen kellő légmozgás a kiválasztott helyen, ennek hiánya csapadékdús tavaszokon gombás megbetegedést (botritisz) okozhat. Kerüljük a cserjék, fák közelségét. A bazsarózsa tövek elől felszívják a tápanyagot, nedvességet. Továbbá szeretik a teljes napot. Árnyékba ne kerüljön a növény, maximum 2-3 órát naponta. Az új tövet ne ültessük egy régi tő helyére. 

Hogyan ültessük:

A bazsarózsák sokkal nagyobbak lesznek, mint amekkorára kihajt az ültetés utáni első évben. Így, ha csoportokba ültetjük legalább 60 cm távolságra kell elhelyezni a töveket. Sövényként, borderként lehet nagyobb távolságot is hagyni, 70-80 cm-t. Mindig azt érdemes figyelembe venni, hogy az ültetni kívánt fajtának milyenek a végleges méretei.

A jó ültetési mélység nagyon fontos a bazsarózsáknál. A rügyek soha ne kerüljenek mélyebbre 2-3 cm-nél (egy ujjperc). Ezekből a rügyekből lesz évről évre a szár és a virág, így ha túl mélyre kerülnek, éppen kihajthatnak, de valószínűleg nem fognak virágot hozni. Ez jellemző, ha 5 cm-nél mélyebbre kerül a rügykorona.

Ültetés lépésről lépésre:

         A megfelelő hely kiválasztása után, egy ásónyom földet emeljünk ki. Borítsuk a lyuk mellé, mivel ez a betemetésre alkalmas lesz.

         Iszapoljuk be a lyukat vagy a tövet öntözzük be.

         Majd rüggyel felfelé helyezzük bele a bazsarózsa gyökeret úgy, hogy a felső rügy egy ujjpercnyi mélyen legyen a lyuk tetejétől.

         Ezután a lyukat temessük be a kiemelt földdel és finoman lépjünk a tetejére, ha nem túl vizes a föld.

         Célszerű egy kis karóval megjelölni, hogy tavasszal is emlékezzünk a virág pontos helyére, nehogy levágjuk az első fűnyírás alkalmával.

Amennyiben bővebb információt szeretne kapni a bazsarózsa gondozásáról kérjük látogasson el oldalunkra https://rendeljviragot.hu/ és olvassa el a Bazsarózsa Tudástár nevű online kiadványunkat, amelyben a gondozással kapcsolatos hasznos információk mellett, számos érdekességet és gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat is talál.  

Továbbá nagy örömünkre szolgál, ha az őszi bazsarózsa ültetéshez kertészetünket választja!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top