Otthonok és Kertek

Hogyan válasszunk díszfát meglévő kerthez?

A házikertekben és a parkokban egyaránt hasonló szempontok szerint választunk díszfákat.

Ebből az egyik fő szempont a díszítőérték. A díszítőértéket abban lehet lemérni, hogy az adott kert alaphangulatába mennyire illik bele az adott növény. Akkor döntünk jól, ha olyan díszfát választunk, mely nem tájidegen. Ez alatt azt értjük, hogy egy dimbes-dombos „lomboserdő hatású” kertbe ne akarjunk télálló pálmát ültetni, mert megtöri a kert egységét. Ugyanez igaz egy mediterrán hangulatú kertre is, ne ültessük tele oda nem illő japánjuharral, mert a növények habitusa dönti el, hogy milyen kertekbe ajánlott, és milyenbe nem. Ha magunk nem tudunk dönteni, ne féljünk szakembert megkérdezni!


A lombszíneződés és a virágzás is fontos szempont. A fák díszítő értékét   nagyban befolyásolja, milyen a virágzáskori színe és milyen az őszi lombkorona.  A jellegzetes, látványos lombszínű díszfákat (és díszcserjéket is) érdemes kiemelt helyre ültetni, ahol gyakran gyönyörködhetünk benne. A színek akkor emelkednek ki a legjobban, ha kontrasztnövényben is gondolkodunk egyúttal: itt a császárfa lila virágait élénken kiemeli a mellette húzódó sárga lombkorona.


Természetesen nem elhanyagolható tényező a klíma és a talaj milyensége sem. Ezek az adatok növényenként és fajtánként változó, így ez egy nehezebb kérdés. Ha esztétikailag kiválasztottunk pár díszfát, akkor utána jöhet a részletes tanulmányozás, vajon az én kertemben jó helye lesz?

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top