Otthonok és Kertek

Hogyan válasszunk jól kültéri párnát, textíliát?

A szín és a stílus alapvető fontosságú, de tudtad, hogy a textil anyaga és a töltelék típusa is fontos? Válassz bölcsen, hogy tartósak legyenek a kültéren használt textilek és párnák!

A PÁRNÁK FONTOSSÁGA A TERASZON ÉS A KERTBEN

Amellett, hogy kényelmet és komfortot nyújtanak, karaktert kölcsönöznek bármely kültéri területnek, és ideális kiegészítői a kerti vagy terasz bútoroknak. Valójában egyiket sem tudjuk elképzelni a másik nélkül. És nem csak a minták kombinálásáról vagy a legjobban tetsző stílus kiválasztásáról van szó, hanem arról is, hogy az ideális anyagokat és színeket válassz ki. Tippeket adunk, hogyan válassz párnákat a kerti székekhez, kanapékhoz és fotelekhez, valamint hogyan kombináld őket egymással.

MIT KELL FIGYELEMBE VENNI A KÜLTÉRI PÁRNÁK KIVÁLASZTÁSAKOR

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen, ellenálljon a napnak és a víznek. Legyenek dekoratívak és kellemes textúrájúak. Tehát nemcsak a színt, hanem az anyagtípust és a tölteléket is figyelembe kell vennie. Lépjünk lépésről lépésre.

MELYIK ANYAG A LEGJOBB KERTI ÉS TERASZPÁRNÁKHOZ?

A kültéri párnák kiválasztásakor megkülönböztetünk hát- és ülőpárnákat, valamint díszpárnákat. Az előbbieknek ellenállónak és moshatónak kell lenniük, ezért a legjobb, ha speciális kültéri szövetekből választjuk őket. Eközben a díszpárnáknak nem kell ennyire speciálisaknak lennie, választhatunk finomabb anyagot, például természetes szálú – nagyon divatos-, pamut vagy vászon anyagokat. A használat mellett figyelembe kell vennie a helyét is: tető alatt van-e vagy sem, közel van-e a medencéhez, és gyakran fog-e vizesedni stb.

TECHNIKAI SZÖVETEK, A LEGELLENÁLLÓBBAK

Az UV-védelemmel ellátott poliészter szövetek a legelterjedtebbek, mivel nagyon ellenállnak a napnak és a nedvességnek, és nem gyűrődnek. Egy másik lehetőség a dralon, egy akrilszál, amely a szintetikus szövet minden előnyét kínálja, de tapintása inkább a pamuthoz vagy a természetes szálakhoz hasonlít. PVC-ből is készülhetnek, amely ellenálló, vízálló és könnyen tisztítható. A negyedik lehetőség pedig a vízálló tengeri vinilszövetek, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy ellenálljanak a szabadban és a zord időjárásnak. Mindenesetre fontos, hogy a párnák kivehetők és moshatók legyenek.

A PAMUT ÉS A VÁSZON JÓ, DE TARTSD ŐKET BIZTONSÁGBAN.

Ezek a szövetek kellemes tapintásuk és természetes megjelenésük miatt ideálisak kültéri díszpárnákhoz. De csak akkor, ha fedett helyen van. Ezeket a szöveteket, bár hihetetlenül szépek, nem úgy tervezték, hogy ellenálljanak a nedvességnek, és a sok napsütés után kifakulnak. Ennek ellenére léteznek pamutból vagy vászonból (vagy a kettő keverékéből) készült párnák, amelyek technológiai kezeléssel ellenállóbbá válnak.

ELLENŐRIZD A CÍMKÉT

Kétség esetén, amikor kültéri párnát választasz, ellenőrizd, hogy mi áll a címkén. Az anyagon kívül, amelyből készült, fel kell tüntetni, hogy igényel-e valamilyen különleges ápolást, hogyan kell mosni, vagy van-e valamilyen különleges tulajdonsága, például vízálló vagy tűzálló.

PÁRNÁK KERTI ÉS TERASZSZÉKEKHEZ

A kültéri terület díszítésekor ne felejtsd el, hogy a kerti székek ülőfelületének is kényelmesnek kell lennie. A háttámlán lévő puha párnák egy kényelmetlen széket olyan székké változtathatnak, ahonnan nem akarsz majd felállni.

KÉNYELEM

Nincs rosszabb, mint egy kemény vagy csúszós széken étkezni. Tehát a kényelem mellett ellenőrizd, hogy a párnákon vannak-e kapaszkodók, amelyekkel a teraszon lévő székekhez rögzítheted őket – sokkal kényelmesebbek lesznek!

FIGYELJ A PÁRNÁZOTTSÁGRA IS

A töltelék kiválasztása közvetlenül kapcsolódik a szövet kiválasztásához. Ha a szövet vízálló, választhatsz habszivacs tölteléket (ugyanazt, amit a beltéri párnákhoz használnak). A szokásos sűrűség 20-25 kg/m3 , és minél nagyobb a sűrűség, annál keményebb lesz a párna. Ha azonban a szövet nem vízálló, a hab felszívja a vizet, és megsérülhet. Egy másik lehetőség a vatta, amelyet olyan szöveteknél használnak, amelyek átengedik a vizet. Ez a fajta töltés lefelé vezeti a vizet, anélkül, hogy visszatartaná azt. Gyakran használják kerti székpárnákhoz és napozóágyakhoz, bár kevésbé kényelmes, mint a hab.

HOGYAN KELL KOMBINÁLNI A KÜLTÉRI PÁRNÁKAT: VÁLASSZ EGY ALAPOT

A párnák egymáshoz illesztése nem egzakt tudomány. Sokkal könnyebb lesz azonban, ha az ülés és a háttámla alapjául szolgáló szín vagy minta kiválasztásával kezdesz. Innen a díszpárnák kontrasztot teremtenek a kertben vagy a teraszon.

HOGYAN VÁLASSZ DÍSZPÁRNÁT

Ha az alap semleges, színes és élénkítő hatású egyszínű és mintás párnákat válassz. Valójában a legtöbb, párnákat tartalmazó kültéri bútor általában semleges színű, így számtalan lehetőséget kínálkozik. Másrészt, ha mintás alapot – csíkokat, virágmotívumokat stb. – választasz az üléshez és a háttámlához, akkor a többi részhez inkább sima textíliát javaslunk.

EGY SZÍN, TÖBB ÁRNYALAT

Ezzel a lehetőséggel nem lehet hibázni. Válassz semleges alapot az ülésekhez, például a képen látható kanapé törtfehér színét. Ezután válassz ki egy színt, és tégy hozzá párnákat ugyanannak a színnek lágyabb és intenzívebb árnyalataiban.

A SZÍNEK KIEGYENSÚLYOZOTT KEVERÉSE

A harmonikus eredmény érdekében legfeljebb három különböző színt válassz. Egyszínű és mintás párnákat is kombinálhatsz, ahogyan ezen a teraszon is tették, ahol az alapot lágy szürke színűre választották, fehér és sárga színű, egyszínű és mintás párnákkal egészítették ki.

HOGYAN LEHET A MINTÁKAT, FORMÁKAT BOMBINÁLNI

Ha kedveled a minták vidám és dinamikus hatását, ne habozz, és használd őket kültéri párnáidon is! Ne félj, ha ugyanabban a színskálában választod őket – vagy egymást kiegészítő színekben, mint ezen a teraszon -, akkor tetszés szerint keverheted és kombinálhatod őket. Geometrikus, etnikai, botanikus, stb…

AZ ÜLÉSTŐL A HÁTTÁMLÁIG

Egyes kerti bútorok nem rendelkeznek párnákkal, mint például ha raklapból készült bútorod van. Alternatív megoldás lehet a kültéri párnák méretre történő elkészíttetése, így ebben az esetben te választod meg az anyagot és a tölteléket is, így még egyedibb.

HOGYAN KELL TÁROLNI A KÜLTÉRI PÁRNÁKAT A SZEZON VÉGÉN

Még ha kültéri textíliákról van is szó, ideális, ha a szezon végeztével kimosod a huzatokat, és jól megszárítva tárolod őket a következő nyárig. Ezt különösen akkor kell megtenned, ha magas páratartalmú területen élsz. Ha viszont azon szerencsések közé tartozol, akik egész évben használhatják a verandát, akkor azt javasoljuk, hogy a legellenállóbb textíliákat válaszd – bár ezeket is gyakran kell majd mosni -.

HOL KELL TÁROLNI ŐKET

Ideális esetben tárold őket egy kültéri szekrényben/boxban, garázsban vagy tárolóhelyiségben. A párnákat és az üléseket – szárazon és tisztán – tedd vízhatlan zsákba, hogy a hideg és a nedvesség ne tegyen kárt bennük.

Forrás: elmueble.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top