Otthonok és Kertek

Hogyan válasszunk páraelszívót?

Páraelszívó vásárlás előtt sokakban felmerül egy alapvető kérdés

Milyen páraelszívót válasszak?
Összeszedtük 6 pontban, hogy mit érdemes átgondolni, ha páraelszívó vásárlása előtt állunk.

Miért fontos a megfelelő légszállítás?
A páraelszívók légszállítására vonatkozó adatokat általában a szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre vonatkozóan adják meg a gyártók. A páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát egy erre vonatkozó EU szabvány, az UNE EN 61591 tárgyalja részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően összehasonlíthassunk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel a készülék.

Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hívatottak gondoskodni. pl.: szellőztető ventilátorok. A páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Gondoljunk csak arra milyen kellemetlen az égett olajszag. A légáramlás (huzathatás) függ a helyiségek méretétől a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150…300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet. Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre? Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5…1m) légtechnikai kivezetés. A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600m3/h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum. ill. a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet kedvezőbb feltéteket. A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembevétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helység méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is érdemes egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!

A teljesítmény összehasonlítása
Az egyes gyártók a készülékek teljesítményére vonatkozó adatait különböző módon tüntetik fel. Nagyon fontos a páraelszívók kiválasztásánál, hogy az azonos értékeket hasonlítsuk össze, tehát nem biztos, hogy mindig a legnagyobb teljesítmény, a legjobb választás. A teljesítményszükséglet függ a helység adottságaitól, az elhelyezés és az üzemeltetés módjától, valamint kivezetett üzemmód esetén a csőszakasz átmérőjétől, hosszától és a azok kanyarulataitól. is. Ezért a legjobb összehasonlítási alap az UNE ENI61591 szabvány, mely egységes összehasonlítási alapot képez a megfelelő teljesítményű páraelszívó kiválasztásához. Néhány gyártó esetében a jelleggörbe is megtalálható a katalógusban, melyen részletesen látható a teljesítmény alakulása a különböző nyomásérték mellett. A jelleggörbe tájékoztat arról, hogy a páraelszívó mekkora mennyiségű közeget tud szállítani más és más nyomásérték mellett. A nyomásérték változását befolyásolják többek között a kivezetéshez alkalmazott csövek fajtái, azok átmérője, hossza…stb.

Üzemmódok (bekötési módok)
A páraelszívóknál kétféle bekötési módra van lehetőségünk. Az egyik a keringtetési üzemmód,a másik a kivezetett üzemmód.

Keringtetési üzemmód:
Ebben az üzemmódban az elszívott levegő a zsírszűrőkön áthaladva, egy aktívszén-filteren is keresztülhalad, mely némileg megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított levegő visszakerül a konyha levegőjébe. Ebben az esetben a kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódás) függően kb. 60-80%-ra csökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs mód.

Kivezetett üzemmód:
Ebben az üzemmódban, az elszívott levegő – a zsírszűrő filteren áthaladva – egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe kerül. Fontos, hogy ennél a változatnál, biztosítsuk a megfelelő friss levegő beáramlását is, mert csak így működnek megfelelő hatékonysággal a készülékek, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlása is fontos. Ahhoz, hogy páraelszívónkat hosszú ideig használhassuk, gondoskodni kell a szakszerű üzembehelyezéséről, melyhez elengedhetetlen a megfelelő légtechnikai kiegészítők használata.

A páraelszívó elhelyezése
A páraelszívó optimális magassága a főzőfelülettől. Az adatok tájékoztató jellegűek.

A páraelszívó mérete


 

Megfelelő légutánpótlás
A páraelszívó hatékony működésének egyik alapvető feltétele a megfelelő légutánpótlás. Ez megvalósulhat nyílászárókon keresztül, illetve telepített légbeeresztő elemek segítségével. A páraelszívó és a légutánpótlásért felelős egység egymáshoz képest kialakított elhelyezkedését célszerű úgy megválasztani, hogy friss levegő és az elhasznált levegő mozgásának iránya azonos vagy közel azonos legyen. Ettől eltérő esetben a páradús (legtöbb esetben zsírszemcsékkel is „szennyezett”) levegő nem tud maradéktalanul távozni konyhánkból. Ennek a közegnek egy része a páraelszívó mellett található felületeken (pl. konyhabútor) lerakódhat. A légbeeresztő ne kerüljön közvetlenül a páraelszívó mellé.

Multikomplex Budapest kft.
A páraelszívók szakértője 1995 óta….
www.multikomplex.hu
info@multikomplex.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top