Otthonok és Kertek

Hogyan virágoztassuk a kaktuszokat?

Kezdő kaktusztartóknál gyakori probléma, hogy várják a kaktuszok virágzását, de az csak nem akar virágba borulni. Sokan ilyenkor elkeserednek és felhagynak a kaktusztartással, pedig a probléma könnyen orvosolható.

Nézzük is sorra mitől virágzik egy kaktusz?

Vannak kaktuszok, amelyeket alapból nehéz hétköznapi körülmények között virágba borítani.

A kaktuszok egy nagyobb része viszonylag könnyen virágzik. Ilyenek a Mammillariák, Echinocereusok, Echinopsisok is. Vannak viszont olyan fajok is, melyek nagyon idős, húsz-harminc éves korukban hajlandóak csak virágba borulni, mint például a Ferocactusok, de van olyan is, amelyik esetében nagyon kicsi az esély, hogy helyi körülmények között virággal örvendeztessenek meg minket. Ilyen például a Cereus peruvianus var.Monstrosus.

A teleltetés nem megfelelő módja az egyik hiba

A kaktuszoknak szükséges a pihenőidő. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a 10 C fok körüli hőmérsékleten tartás a legideálisabb. Ez konyhanyelven azt is jelenti, hogy a szobában, melegen tartott kaktusz várhatóan nem fog virágozni. Míg a szobában tartott kaktuszokat öntözni szokás, addig a pihentetett, hűvösben tartottakat nem öntözzük.

Teleltetésre a legideálisabb egy fényes, nem fűtött garázs is, vagy olyan nyárikonyha, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 10-15 Celsius fok fölé.

A kaktuszok fényigényesek!

Eredeti élőhelyeiket tekintve a kaktuszok (és a pozsgások is többnyire) fényigényesek és a virágzáshoz az intenzív napsütés elengedhetetlen. A téli pihenő után fokozatosan szoktassuk a növényt a kinti fényviszonyokhoz, majd a virágzáshoz a napi 6-8 óra közvetlen napsütésre van szükségük.

Rossz cserép, nem megfelelő talaj: ez is probléma lehet.

Egyes kaktuszgyűjtők szerint a kőedények, agyagcserepek a legjobbak a kaktusztartáshoz, míg a műanyagok kevésbé. Ezen kívül a jó kaktuszföld kőzetesen szemcsés, homokkal kevert közeg. Kész kaktuszföldet is lehet venni a kertészetekben, ezekben nincs tőzeg. A tőzeges talaj kifejezetten rossz a kaktuszoknak és más szukkulenseknek, mert a nedvességet jobban tartják, amire ezeknek a növényeknek nincs szükségük.

Hőigény szempontjából is vannak eltérések. Az Echinocereusok virágzásához például némi fagy is szükséges. A télen kint is tartható télálló Opuntiák is a hideg- (fagy)hatás miatt virágoznak.

A Ferrocactusok esetében viszont több víz kell a májusi öntözésekkor a virágzáshoz.


Télálló Opuntia a Kertportál Majorban

Mielőtt nekilátunk a kaktusztartásnak, érdemes a fajra jellemző tudnivalóknak utánajárni, hogy sikeresen megtartsuk és akár be is virágoztassuk őket.

Sarjakat hoz, ezért nem virágzik?

Ez egy nagyon téves hiedelem. A legtöbb kaktusz hoz sarjakat, de ez nem meríti ki energiatartalékait annyira, hogy ne tudjon virágozni.

Nehezen tűrik a helyváltoztatást!

A kaktuszokat tavasszal érdemes kivinni a napsütésre és késő ősszel elvinni a teleltető helyükre, de ezen kívül nem cipeljük őket ide-oda a kertben, mert a kaktuszok nem szeretik a helyváltoztatást.

TUDTAD? A kaktuszok a töviseikben is tárolnak vizet, így akár hetekig elvannak öntözés nélkül!

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top