Otthonok és Kertek

Így teleltesd a muskátlit és a leandert!

Egyelőre nem sürgős, hiszen ezek a növények élvezik még ezeket a melegebb őszi napokat, de lassan fel kell készülnöd arra, hogy téli álomra helyezd a muskátlikat és a leandereket, amik eddig a kertedet díszítették.

Az aranyszabályok

Mielőtt pihenőhelyükre helyeznéd a muskátlit, vágd le róla a virágokat, bimbókat, és távolítd el a sárga és száraz leveleket. Ellenőrizd a növényeket, mielőtt a téli helyükre tennéd őket. Gondosan vizsgáld át a levelek színét és fonákját is, és ha kártevőt látsz rajtuk, lehetőleg környezetkímélő módszerrel – például szappanos vagy mosogatószeres lemosással – szabadulj meg tőlük.

Hőmérséklet

Az enyhe, mínusz 1-2 C fokos hideget mindkét növény elviseli, sőt a muskátlinak még jót is tesz. Ha viszont közelednek a keményebb fagyok, akkor melegebb helyre kell menekíteni őket. A 4-10 C fok közötti hőmérséklet az ideális a muskátlinak, a 2-10 fok közötti a leandernek. Egy hűvös, üveges veranda vagy lépcsőház pont megfelel a célnak, ha nincs, akkor megteszi a pince vagy a garázs is. Fontos: a futómuskátlit 15 fok fölötti hőmérsékleten kell tartani!

Öntözés

Soká jön el a tavasz, amikor újra kiültetheted a virágokat, addig is néha locsolni kell őket. Teljesen egyiknek a földjét se hagyd kiszáradni. Ehhez elég havi egy alkalom – a túlöntözést próbáld elkerülni, mert nagy kárt okozhat. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ha magasabb a hőmérséklet, akkor többet párologtatnak a növények, ezért bőségesebb locsolásra van szükségük. A futómuskátli eleve több vizet igényel az álló vagy parasztmuskátlinál.

Világosság

Egy kis fényre a muskátlinak is szüksége van, a leander azonban kifejezetten világos, száraz helyen szeret telelni. A leandernek a friss levegő is jót tesz, ezért szellőztessünk gyakran, ha megtehetjük. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy elszaporodnak rajta a kártevők.

Kártevőirtás

A kártevők sajnos télen sem pihennek, ezért hiába ellenőrizted ősszel a növényeket, időnként meg kell ismételni a folyamatot. A leandert a takácsatka és a pajzstetű támadhatja meg, ezt úgy veheted észre, hogy a levelei foltosodnak, sárgává, barnává változnak és lehullanak. A megoldást ebben az esetben is a szappanos lemosás jelenti.

Képek forrása: Shutterstock / PuzzlePix

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top