Otthonok és Kertek

Innovatív tippek a kertben

Télen se üljön tétlenül!

Az idén kicsit megbolondult az időjárás és ez összezavarta a szegény növényeket. A szokatlanul meleg ősznek köszönhetően sok növény még novemberben is termést hozott. Az elnyúló lombhullás és avargyűjtés után jön a hideg és ha már mindent elvégeztünk a kertben, ha már semmi, de semmi teendőnk nem akad odakint, akkor eljött az idő, hogy elkezdjünk a következő tavaszra készülődni.

A vegyszermentes kert titka, a jó tervezés!

Ha szép vegyszermentes kertet szeretnénk, akkor most érdemes a jobbnál jobb szakirodalmakat tanulmányozni. A megelőzés az egyik titka annak, hogy később ne legyen szükségünk ártalmas, vegyszeres beavatkozásokra. A legfontosabb, hogy ültessük a növényeket olyan helyre, ahol minden ideális számukra és ettől királyul érzik magát. Keressük meg minden növénynek a legmegfelelőbb napozású helyet, lássuk el megfelelő tápanyaggal, nedvességgel és akkor erős egészséges növényeink lesznek, amelyek úgy hálálják meg gondoskodásunkat, hogy ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és a kártékony kórokozókkal szemben.

A kórokozók távoltartásában az is segíthet, ha testőrként óvó védőnövényt ültetünk köréjük, amelyek távoltartják a hívatlan vendégeket. A zamatos eper végébe jól jöhet a fokhagyma, ami megvédi azt a szürkepenésztől. A paradicsom egészségéről pedig a mellé ültetett zeller, spenót és bazsalikom gondoskodhat. A gyümölcsfák köré mehet a menta vagy  a levendula, amelyeknek az erős illata elűzi a hangyákat. Bársonyvirágot pedig olyan helyekre tegyünk, ahol a fonalférgeket szeretnénk távoltartani.

A kör alakba ültetés nagyon jó arra, hogy a különböző növényeket megfelelő párosításban egymás köré vessük, hogy azok egymást kölcsönösen segítve fejlődjenek, növekedjenek gazdájuk örömére.

Ideális például, ha a legbelső körbe sárgarépa, retek és karalábé kerül. Az ezt követő körbe, vagyis ezek köré ültessünk egy sorba hagymaféléket, a legkülső körbe pedig salátákat. A sorok közötti távolság kb. 50 cm legyen.


Vessünk a hó alá!

Ha alaposan megterveztük a kertünket, akkor dolgozzunk előre és vessünk a hó alá! Ezzel a módszerrel tavasszal a lehető legkorábban tehetünk friss zöldséget az étkezőasztalra.

A hó alá vetést más néven tél alá vetésnek is hívják. Amikor már elég hidegre fordult az idő és a talaj kissé fagyos, mi még mindig kapirgálhatunk és elvethetünk olyan zöldségeket, amiket márciusban vetnénk. A fagyos talajba tett magok a hideg miatt, már biztosan nem indulnak meg, viszont tavasszal a lehető leghamarabb fognak kibújni és teremni. Ahogy a természet ébred az elvetett magok már startolnak is.

Tél alá vethetünk korai sárgarépát, korai zöldborsót vagy például petrezselymet.

A magokat talajjal takarjuk és azok a hó alatt tavaszig szépen megpihennek. Ezzel a módszerrel a növények fejlődésnek indulása megelőzi a legyek kelését, így egészséges marad a termés és mire mi magunk is felébredünk téli álmunkból és kibújunk a barlangunkból, a kertbe már ott fognak várni minket a friss zöldségek.

Ismerd meg a leggyorsabban ható vegyszermentes módszert!

Sajnos néha előfordul, hogy minden óvintézkedés, megelőzés ellenére beüt a krach és valamelyik növény megbetegszik, vagy kártevő lepi el. Az ilyen esetekre érdemes a Növénygyógyítás homeopátiával című könyvet a polcon tartani. A könyv segítségével könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő homeopátiás gyógyszert, amely akár egyszeri használata is meggyógyíthatja a növényünket. A módszer előnye, hogy nagyon egyszerű alkalmazni, nagyon gyors javulás érhető el vele, teljesen vegyszermentes, és ezért nem ártalmas a környezetre.


Ha gyönyörű vegyszermentes kertet szeretnénk, akkor itt az idő, hogy neki lássunk a veteményesünk megtervezésének! Legyen egészséges termésben gazdag vegyszermentes kerted!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top