Otthonok és Kertek

Inspiráló lakóház

Az épületet Carlo Ratti Associati 2019-ben alakította át, mely Parmában található, Olaszországban.

A CRA-Carlo Ratti Associati tervező és innovációs iroda a Greenary-t, egy felújított épületet mutatott be, amely kb. 10 méter magas, és egy fa köré épül, amely a fő lakóövezetben növekszik.A nappali tetejét körülveszik a fa leveles ágai. Az épületet úgy tervezték, hogy a fa fő szerepet kap benne. A legalább 50 éves fa az épület déli oldalán található.

A fa körül egymással összekapcsolt helyiségek sorozata hat részt hoz létre – három a bejárat felett, három alatta -, amelyek mindegyike egy meghatározott tevékenységre szól: a jóga gyakorlására, zenehallgatásra, az olvasásra, a közös étkezésre, az ital-  és borospince elhelyezése. Minden hely a fa különböző szintjén helyezkedik el, egy háromdimenziós sorrendben.A növény beltéri életviszonyoknak is megfelelő, mivel egész évben stabil hőmérséklete van. Annak érdekében, hogy ideális környezetet teremtsen a fa virágzásához, a CRA teljesen átalakította a régi épületet, hogy maximalizálja a természetes fényt egy 10 méter magas déli fekvésű üvegfalon.

Az étkező a 10 méter magas üvegfal alján helyezkedik el: kissé a talajszint alatt van felépítve, úgy, hogy az asztal felső részén a fű szintje azonos legyen. Az étkezők nézhetnek a hatalmas gyümölcsösre, ahol szamarak és más állatok sétálhatnak.Forrás: HomeAdore

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top