Otthonok és Kertek

Jó, ha az otthonunk velünk együtt formálódik

Néha a körülöttünk lévő teret is újítsuk, mert ez jelenti a mozgást, az életet.

Ahhoz hogy otthonunkat mindig igazinak érezzük, és szeressünk benne lenni, ahhoz szükségesek a változások, átalakítások, újítások. A személy és a család fejlődésével együtt otthonunk is formálódik, alakul, így tudja megtartani fontos szerepét.

A helyiségek és bútorok átrendezésével, a tér átalakításával az új élethelyzetekben is sikeresen működhetünk, lesz békés kuckója kisbabánknak, szuper tanulósarok az iskolás gyerkőcnek, vagy egy lakrész a nagyszülőnek, aki már nehezen tudta ellátni magát egyedül.

Életterünk időnkénti átalakításának azonban van egy másik haszna is. Otthonunknak nemcsak funkcionálisan kell megfelelnie, az újítással újul a lakás lelke is. Nem kellenek nagy változások ahhoz, hogy ezt érezzük, elég néhány új dekoráció, a díszpárnák cseréje, vagy a teraszra helyezett új növény.

A nappaliba vásárolt új szőnyeg leterítése után a gyerekek elkezdik kihordani rá az építőkockát, a kisautós dobozt, mert olyan jó, hogy megújult a szoba! A hálószobába végre olyan komód került, amit mindig is szerettünk volna, és észre sem vesszük, de „ok nélkül” látogatjuk meg naponta többször is, csak hogy láthassuk, és örüljünk neki! Egy-egy újítás frissíti az otthont, fenntartja a kapcsolatot a tér és a személy között.


Az új élmény azonban akkor lesz pozitív, ha ebben is – mint minden másban – megtaláljuk az arany középutat. A tárgyak folytonos cseréje egy idő után feszültséget kelt, és nem örömöt ébreszt bennünk. Az állandóan átalakított környezetben nem lehet otthonra lelni, aki örökké rendezi a lakását, sosem ér rá, hogy élvezze is. A tárgygyűjtés (ezt nem lehetett otthagyni, muszáj volt megvenni!) sem a harmonikus otthon megteremtésének a jellemzője. Minél több tárggyal vesszük körbe magunkat, annál értéktelenebbé válnak. Gondoljuk meg, mire van szükségünk, mi az, amitől élhetőbb, szebb lesz életterünk, és ami csak fellángolás, azt hagyjuk a polcon, mert hazaérve már nem tud adni nekünk semmit!

Legyenek új hobbijaink, új szokásaink, és néha a körülöttünk lévő teret is újítsuk, mert ez jelenti a mozgást, az életet! Egy picit megbontjuk az egységet, újrarakjuk, kiegészítjük, hogy energiát és örömöt nyerjünk, és haladunk tovább.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top