Otthonok és Kertek

Kertek éke a színpompás hortenzia

Árnyékban érzi jól magát, okos öntözéssel kékre színezhetők a virágai.

A hortenzia változatos színben pompázó virágaival csodás éke lehet kertünk árnykos, félárnyékos részeinek. Az erős napfényt nem tolerálja, kiültetésnél ezért kerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlen napsütés éri. A szélvédett helyet kedveli – kertben nevelve gyönyörű nagyra megnő.

Vízigényes növény, lehetőleg mindig legyen nedves a talaja, de a pangó vizet nem tűri, ezért a legjobb számára a csepegtető öntözés.

Télen elveszíti a leveleit, úgy tűnhet, hogy a bokor elpusztult, pedig a gyökere még él – erre érdemes figyelni! 5-10 fokos helyen ajánlott átteleltetni – télen is figyelni kell arra, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Szabadban is átteleltethető, alapos takarással, ha a gyökere mélyen a föld alatt van, nagy valószínűséggel tavasszal kihajt. Ha zárt helyen teleltetjük, s tavasszal megjelennek az első levélrügyei, tegyük világos helyre, s csak akkor ültessük ki a szabadba, ha a késői fagyok már nem fenyegetik.

Minél mélyebbre nyúló, és vastagabb gyökerei vannak, annál több virágot bont. A laza, humuszban gazdag, savanyú kémhatású talajt kedveli.

Kék hortenzia – hogyan?

Ahhoz, hogy a hortenzia kék virágokat bontson, a gyökerein keresztül alumíniumot kell a földből felvennie. Fontos, hogy a talaj kémhatása savas legyen. Lágy vízzel öntözzünk és minden öntözéskor juttassunk kb. egy liter vízbe kevert timsót a földbe. Jó megoldás az alacsony foszfortartalmú, magas káliumtartalmú műtrágya is a virágok színezéséhez.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top