Otthonok és Kertek

Kertészkedés ősszel: ezek nélkül ne vágjunk bele

Az őszi szezonban számos tennivaló akad a kertben. Közeleg a fagyos idő, és az udvarnak tavasszal újra a régi fényében kell pompáznia. Ezt pedig ősszel kell előkészíteni, nem az első márciusi napokon hirtelen felindulásból. Képzeljük el, tervezzük meg, és ne hagyjuk ki a legfontosabb teendőket.

Őszi munkák a kertben: készüljünk fel a következő évre

Habár ősszel a „téli álomra” készülünk, és a fagyos időben nem fogjuk a kertet csodálni, mégis egy jó alkalom arra, hogy dolgozzunk rajta. Hiszen már nincs olyan forróság, és még nincs is olyan hideg. Ekkor kevesebb a rovar is, könnyebb elvégezni egyes munkákat. Így pedig a következő évben is szép lesz a kertünk.

Gallyazás, komposztálás

Ősszel érdemes levágni az ágakat, gallyakat, összeszedni a lehullt leveleket. Egy ágaprító segítségével még gyorsabban dolgozhatunk, ráadásul mulcsolhatunk is a segítségével, amivel értékes tápanyagokat juttathatunk vissza a talajba. A gallyazás során keletkező ágak és gallyak komposztálhatók is, amelyekkel szintén tehetünk a földünk egészségéért. Sőt, az egész bolygónak jót teszünk vele. 

A magasban lévő gallyak elérésére egy alumínium létra jól fog jönni. Egy ilyen létra amellett hogy stabil, könnyen, egyszerűen mozgatható, ráadásul magassága is állítható. Ezek a tulajdonságok nagyon jól jönnek a kertben is. Bizonyos esetekben ugyanakkor nem árt a tárolásra, a helytakarékosságra, vagy épp a szállíthatóságra figyelni. Ilyenkor az összecsukható, teleszkópos típus jelenthet tökéletes alternatívát.

Növények ültetése

Növényeket ültetni igencsak hálás tevékenység. Az ősz jelképei közé tartozik például a krizantém, a kínai szellőrózsa, vagy akár a dália (a fagyok előtt gondoskodni kell a téliesítésről), de ültethetünk virághagymát is. Az ősz remek alkalom az átültetésre, és a növényeknek is jut idejük rá, hogy megtelepedjenek új helyükön.

Az egynyári növények pedig egy éven át is csíráznak, virágot hoznak. Idetartozik a bakopa, a bársonyvirág, és a díszcsalán is. Az elszáradt darabokat azonban távolítsuk el, mert fertőzéseket okozhatnak.

Öntözés

Az állandó nedvesség fenntartása kulcsfontosságú a növények és a kert túlélése szempontjából. Ha nem esik az eső, különösen fontos, hogy megkapják a szükséges vízmennyiséget (általában heti kb. 2,5 cm csapadék). Amennyiben száraz, hervadt, barna leveleket látunk, az is jele lehet az öntözés szükségességének. Fontos ugyanakkor az is, hogy ne vigyük túlzásba, tartsuk a mértéket, különben oxigénhiány léphet fel.

Téliesítés

A kert téliesítését összességében tehát egy takarítással, komposztálással érdemes kezdeni. A növények ültetése mellett célszerű lehet továbbá szerves trágyát szétszórni a talaj mélyebb rétegeibe, illetve permetezéssel védekezni a kártevők ellen. Természetesen függ a kertünk méretétől, növényvilágától is, hogy mennyi munkára lesz szükség. Félvállról azonban ne vegyük, hogy jövőre a lehető legszebb eredményt kapjuk.

A szükséges szerszámok beszerzése

Az őszi munkákhoz számos szerszámra lehet szükség: ásó, gereblye, kapa, létra, lombfúvó, sövényvágó, ágaprító és a többi. Sőt, egy igazi kertész számára ezek alapfelszerelést jelentenek. Ősszel pedig jobb nem az utolsó pillanatban beszerezni a legfontosabb eszközöket, és előre megtervezni a feladatokat.

A Zákány Szerszámház széles kínálatában szinte minden szerszám megtalálható, ami csak jól jöhet az őszi kertészkedéshez. Az egyes termékekről részletes leírás található, kérdés esetén pedig kollégáink állnak rendelkezésre, akiktől a részletekkel, illetve rendeléssel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

Képek forrása: Freepik, Pixabay, Zákány Szerszámház

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top