Otthonok és Kertek

Kerti teendők

A „tavaszi tél” sajnos sokkal komolyabb gondot jelez, mint egy szeszélyes időjárás. Az éghajlatváltozás abba a fázisba ért, hogy „nyitva maradt a hűtő ajtaja”, azaz instabil lett az a körkörös légmozgás, amely a sarki hideget normálisan elzárja a mérsékelt égövi részektől. Ez egyrészt gyorsítja a sarkkör melegedését, másrészt komoly fagykárokat okoz az egész északi félteke mérsékelt égövében. Ez a jelenség globális. Akinek vannak ismerősei Észak-Amerikában, vagy Nyugat-Európában az tőlük is hallhat a furcsa időjárásról. Angliában tolódik a lóverseny idény, Egyiptomban hó esett a piramisokra. Nálunk sajnos komoly mezőgazdasági és kerti károkkal számolhatunk.

Az alábbiakban arról olvashatnak, miként segíthetünk ezeknek mérséklésében saját kertünkben, gazdaságunkban.

Elsőként vegyük a hasznos élőlényeket. Etessük tovább a madarakat, mert le vannak gyengülve és most hosszabb az éhezés időszaka, hiszen később lesz ehető növényzet. Ehhez kínálunk egy komplex csomagot <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01739_Teli-Madareleseg-csomag-> , de bármilyen madáreleség jól jöhet.

Második helyre kerülnek a gyümölcsfák.

Általánosságban elmondható, hogy a hosszas téli csapadék feláztatta a kérget, az odvak és mély sebek megteltek vízzel, beindul a korhadás és megerősödik a farontó kártevők tevékenysége.

A késői fagyok néhány gyümölcsnél már elvitték a termést. Ilyenek a korai őszibarackok, a mandula és a korai kajszik. A többinél még reménykedünk…

A vontatott rügyezés, virágzás azonban a többinek sem fog jót tenni és országszerte látjuk a kezeletlen monília fertőzéseket, ami előrevetíti, hogy idén is sok gyümölcsfa fog kipusztulni ettől a betegségtől. A monília ágelhalásos formáját gyakran nevezik tűzelhalásnak, pedig semmi köze nincs hozzá. Az igazi tűzelhalás az almások baktériumos betegsége, míg a monília egy gomba.  Elsősorban a meggyekben, mandulában, kajsziban és őszibarackban okoz nagy pusztítást. Most is látható tünetei a virág és gyümölcsmúmiák ezeken a fákon, illetve az elhalt ágak.

Monília:

A tűzelhalásos almástermésűek tünetei így néznek ki:

Ilyen esetekben a kora tavaszi kezelés  (fertőzött részek eltávolítása, seb és kéregkezelés, valamint lemosó permetezés) megegyezik a moníliával.

A fagy- és hó-mentes időszakokban elvégzett metszések után megfelelő sebkezelést végezzünk.

Mindenképpen végezzük el a halott részek eltávolítását. Az ágakat fűrésszel, metszőollókkal, a múmiákat pedig egy seprűvel. A vágás utáni sebfelületeket kezeljük a réz+narancsolaj sebkezelővel. (1:1 arányban keverjünk össze egy üvegben Cuproxat <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00487_Cuproxat-200-ml-rezes-lemoso-> -ot és PrevB2 <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00640_PrevB2-narancsolajos-tetuirto-1-liter> -t, majd ecsettel vigyük fel) Fatapasszal, géllel, Biocerával <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01872_Biocera-termeszetes-fa-sebkezelo-100-g>  csak ezután legalább egy héttel zárjuk.

A törzsön levő odvakat, mézgás folyásokat és egyéb sebeket tisztítsuk meg speciális kéregkaparóval <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01419_keregkaparo-fa>  és drótkefével és ugyancsak kezeljük a fenti ecsetelővel.

Amennyiben még nem pattannak meg a rügyek, akkor végezzünk erős lemosó permetezést (50 ml Cuproxat+ 50 ml PrevB2 + 10 liter víz)

Ha már látszik a virágok színe a rügyben, akkor már ne permetezzük ezzel, mert perzselhet!!!


Második helyre kerülnek a gyümölcsfák.

Általánosságban elmondható, hogy a hosszas téli csapadék feláztatta a kérget, az odvak és mély sebek megteltek vízzel, beindul a korhadás és megerősödik a farontó kártevők tevékenysége.

A fák törzsét sok helyen borítják különféle zuzmók:

Ezek valójában ártalmatlan élőlények, ha azonban egy beteg növényt nagyon benőnek, akkor alattuk kitűnően átvészelnek mindent a kórokozók és kártevők. Ilyenkor indokolt lehet az eltávolítása. Nem szabad azonban drótkefével ledarálni az egész ágrendszerről, mert megsértjük a kérget! Szépen, nagy mozdulatokkal, gyökérkefével megsértjük a felszínt, a többit elvégzi a rezes lemosó. Ha a virágzás miatt már nem lemosózhatunk, akkor nagyon jó lehet helyette a törzs és nagyobb ágak meszes lekenése. Egyszerű oltott mésszel ha átkenjük, akkor igen sok kórokozótól és kártevőtől megszabadulhatunk a magas pH miatt.

Ahol normális virágzás kezdődik a hideg napok után, ott következő lépés a virágok permetezése TRIFENDER-PRO <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00657_TRIFENDER-PRO-20g>  élő gombaölő gombával. Ezzel a kezeléssel a már fertőzött rügyekben levő monília gomba mennyiségét csökkentjük, ily módon sokkal kevesebb hajtás és virágelhalással kell számolni. Ez a készítmény azonban elsősorban talajkezelésre alkalmas, mert UV érzékeny és nincs benne olyan anyag, ami fenntartaná a növényeken. Azért használjuk mégis a növényen ebben a speciális esetben, mert nem bántja a virágokat, rendkívül hatékony és alacsonyabb hőmérsékletet is elvisel. A használatához azonban két trükköt kell alkalmaznunk. Az egyik, hogy a permetléhez tegyünk tejet (10 liter vízhez 20 g Trifender-Pro és 2-3 dl tej) az ebben levő fehérjék ugyanis kicsapják a növényre, a cukor pedig energiát ad a növekedéséhez. Másik, hogy késői órákban juttassuk ki, hogy az UV fény a lehető legkésőbb kezdje pusztítani. A maradék levet permetezzük a fertőzött fák alatti talajra, hogy ott is legyérítsük a kórokozót.

A fákról lekerült és alóluk felsöpört fertőző növény hulladék kitűnően alkalmas veteményes alá komposztnak, vagy magasított ágyások alapanyagának, a lágyszárúakat ugyanis nem fertőzi meg!

A fagy után akár károsodott a növény, akár nem, érdemes AGROSOL LIQUID <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01383_Agrosol-1-liter>  szabadföldi CO2 trágyával permetezni. Erre közvetlenül virágzás után érdemes sort keríteni. Be kell tartani a használati utasítást (http://organigarden.eu/fertilizer/agrosol/hu/), mert csak úgy működik, de csodálatos növekedést és immunrendszert eredményez. Amelyik fán elfagyott a termés, az mindenképpen jobban megsínyli a telet, mint a többi, ezért adjunk neki külön tápanyagot (néhány marék fermetált baromfitrágyát a tövéhez) és permetezzük valamilyen növénykondícionálóval!

A tél alá vetett (sajnos az időjárás miatt ennek számítanak a hó előtti tavaszi vetések is) zöldségfélék a nagymennyiségű csurgalék és a hosszú hideg, valamint hóborítás miatt etioláltak és gombás betegségekkel terheltek lehetnek. Normális esetben egy beállt biokertben a tél végi gombás betegségeket lazán legyűrik a növények saját immunrendszerüknek és a hasznos élő szervezeteknek köszönhetően. Idén a vontatott kelés és hideg miatt azonban nem árt nekik egy kis fejtrágyát adni. Ez lehet saját érett trágya, vagy komposzt,  <http://bolthely.hu/biogyomber/lista/54774b76cf67d-NOVENYI-IMMUNEROSITOK>  és tápanyagot <http://bolthely.hu/biogyomber/lista/5694baa4fxc83-TAPANYAGOK–TALAJJAVITOK–OLTOANYAGOK> .

Elsődleges mindig a talaj. Talajban történő tápanyag utánpótlásra fermentált bio baromfitrágyáinkat és az AlgaSoil <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02145_Alga-Soil-20-kg>  készítményt adhatjuk. Az alaptrágya a Gyepmester <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01944_Bio-Fer-GYEPmester-fermentalt–granulalt-bio-baromfitragya-5-kg>  fantázianevű natúr, bio készítmény. Ezt érdemes most adni a legyengült növényeknek általánosságban (legjobb saját komposzttal keverve). A kertmester <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01947_Bio-Fer-KERTmester-fermentalt–granulalt-bio-baromfitragya-5-kg>  összetétele inkább a nagyobb terméshozamú (például paradicsom, tökfélék) zöldségfélék alá ajánlott. A gyümölcsözön <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01949_Bio-Fer-GYUMOLCSOZON-fermentalt–granulalt-bio-baromfitragya-5-kg>  pedig magasabb káliumtartalma miatt a gyümölcsök édes ízének kialakításában játszhat fontos szerepet.

A huminsavas készítményeket olyan talajoknál használhatjuk, ahol megfelelő mennyiségű tápanyag ellenére sem fejlődnek megfelelően a növények, itt ugyanis felszívódási problémák lehetnek a háttérben. Ilyenkor például a Humusol <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02095_HUMUSZOL-1-liter-huminsavas-talajkezelo> , vagy a HuminPower <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02096_HUMIN-Power-G-1-kg-huminsavas-talajkezelo-por>  jelenthet megoldást, ugyanis a már ott levő anyagokat a növények számára felvehető formába hozzák.

A baktériumos talajoltás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sok hasonló termék van a piacon, melyek különböző talajbaktérium törzseket tartalmaznak. Néhányukat azzal reklámozzák hogy hatalmas fajgazdagságú anyagot juttatnak ki. Ehhez tudni kell, hogy többségük elpusztul, hiszen minden talaj más baktériumflórával rendelkezik. A legtöbbet nagyon hatékony törzsek alkotnak 3-5 féle termékenként. Ezek például hatalmas mennyiségű nitrogén megkötésére, vagy aktív foszformobilizálásra képesek. Alapvetően nem biogazdaságok számára fejlesztették ki és nem is mi vagyunk a célközönség, hanem a konvencionális szántóföldi gazdálkodás, mert ott sokat lehet eladni és mivel az év folyamán vegyi anyagokkal el is pusztítják őket, ezért évente újra el lehet adni. Egy biokert vagy biogazdaság általában egyszer veszi meg és juttatja ki ezeket a nagyon hasznos baktériumokat amelyek a talaj fenntartható tápanyag utánpótlásának fokozását jelentik. Nálunk most a Natur Terra <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00612_Natur-Terra-1-liter->  és a Bacto Vital <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02146_BactoVital-WP-4-kg>  kapható.

Az AlgaSoil <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02145_Alga-Soil-20-kg>  nátrium tartalma szinte nulla, így még a legérzékenyebb növények (pl: palánták, intenzív fóliás termesztés növényei, facsemeték) számára is tökéletes tápanyag. Speciális algákból származó bioaktív anyagai a gyökeresedést rendkívüli mértékben felerősítik. Sokkal hatékonyabb, mint a piacon kapható gyökereztető készítmények, miközben ez a tápanyagot is szolgáltatja.

Kicsit drága, de már kis mennyiségben is nagyon hatékony.

A növények kezdeti növekedési erélye fokozható és különböző immunerősítő, biostimulátor anyagokkal permetezve rendkívül erős és ellenálló növényeket tudunk nevelni. Erre a célra mi a gyengédebb, gyógynövényes készítményeket (Fitokondi <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00480_Fitokondi-lagyszaruakra-1-l> ) használhatjuk a teljes kert kezelésére. Ezeket bármikor permetezhetjük és egy általánosan jó növénykondíciót eredményez, mellyel a legtöbb betegség elkerülhető.

Az algás készítmények a leghatékonyabb biostimulátorok, de hozzá nem értéssel akár rosszat is tehetünk velük. Kizárólag szaktanácsunk alapján használják!

Elsősorban biogazdaságok számára, de bizonyos esetekben biokertek problémáira is megoldást adhatnak. Ide tartoznak például az Alga 600 <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02143_ALGA-600-1-kg> , az Agrosolution <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02162_Agrosolution-liquid-10-l>  és az Alga K plusz <http://bolthely.hu/biogyomber/id/02142_ALGA-K-plus-1-kg> .

Az intenzív pázsitok ilyenkor sok gondoskodást kívánnak és bár ezek nem ökológiai gyepek, mégis már sokféle bio készítménnyel megoldható a kezelésük. Kaphatók bio minősítésű, fermentált szerves trágyák, amelyek kitűnőek a tápanyagok utánpótlására. A cserebogarak pajorja <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00646_Nematop-pajorok-elleni-fonalfereg-keszitmeny>  és a lótücsök <http://bolthely.hu/biogyomber/id/00645_Nemastar-lotucsok-elleni-fonalfereg-keszitmeny>  foltokban pusztítja el a gyepet, ezek pedig leghatékonyabban hasznos fonalférgekkel szüntethetők meg, melyek ugyancsak beszerezhetők a Bio-gazdaboltban. A fűfélék gombás betegségeire gombaölő gombákat használhatunk, amelyek kitűnően helyettesíthetik a mérgező gombaölő kémiai szereket.


Közvetlenül hóolvadás után van az ökológiai gyepek telepítésének és felülvetésének az optimális ideje. Ezek a biodiverz rendszerek nagyon fontosak minden biokertben, mert takarják a talajt, elnyomják a gyomokat és helyet, táplálékot nyújtanak a hasznos élő szervezeteknek. Gyümölcsösök alá mindenképpen javasolt. Alapvetően valamilyen szárazságtűrő fűmaghoz <http://bolthely.hu/biogyomber/id/01623_mediterran-mester-fukeverek-1-kg-kezeletlen>  keverünk pillangósokat <http://bolthely.hu/biogyomber/fokat/55184bf944fx4-Okologiai-gyepek> , virágokat <http://bolthely.hu/biogyomber/lista/5835a70ab2c44_hasznos-viragok> , majd mozaikos kaszálással kezeljük. Az általános receptúra a következő: 20-30 g fűmag kell m2-ként szűzvetésre és 5-10 g felülvetésre, 10 kg fűmaghoz keverjünk 0,5 kg herét 100 g facéliát és tetszés szerinti kisigényű virágokat. A meglevő növényzetet alaposan kaszáljuk le, majd gereblyézzük át, tarackos gyomoknál ásóvillázhatunk is, nagyobb területen pedig traktorvontatású könnyű fogast használjunk és az így megbolygatott talaj már alkalmas az azonnal vetésre.

Aki idén Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyást szeretne, annak célszerű a melegkedvelők kiültetésének idejére időzíteni, mert hamarosan megjelenik  a „Csináld magad” verzió. Ezzel az első lépéstől meg lehet valósítani ökológiai ágyásainkat, akár már meglévő átalakításával is. A webáruházból megrendelhető csomag része lesz egy részletes videó az építésről és működtetésről, a teljes beépíthető öntözőrendszer, az oltóanyag és egy szabadon válogatható induló vetőmagcsomag.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top