Otthonok és Kertek

Kerti zsázsa

Fogyasztásra és üde zöld dekorációnak is ültethetjük a gyorsan fejlődő, dekoratív növényt

A kerti zsázsa intenzív ízű, enyhén fűszeres, kesernyés-csípős fűszernövény, szendvicsekre, kevert salátákhoz ideális. Az egyik leggyorsabban fejlődő fűszernövény, ültetés után 7-8 nappal már fogyasztható. A sűrűn ültetett, apró levelű dekoratív növény üde zöld dekoráció, ezt a vonzó adottságát is kihasználhatjuk.

Ültetőedényként bármilyen szép csészét, tálkát, edényt felhasználhatunk, de akár tojáshéjba is ültethető húsvétra.

Bohém dekorációként „tojásfejeket” is készíthetünk.


Fotó: www.creativespace.comA zsályamagokat két-három centi, nedves földrétegre szórjuk, jó sűrűn, majd fedjük le vékony – kb. egy centis – földréteggel, kissé nyomkodjuk le, és permetezzük át vízzel. Fontos, hogy a táptalaj mindig nedves legyen, naponta többször is spriccelhetjük, az is jó megoldás, ha vízáteresztő edénybe ültetjük és alulról biztosítjuk a növénynek a vizet (arra figyeljünk, hogy ne álljon a víz alatta!).

Kipróbálható a papírtörlő is ültetőközegként – ez sterilebb megoldás, és általában működik (nálunk voltak sikertelen ültetések is, de egy próbát megér). A magokat áztassuk be éjszakára, majd szórjuk több rétegnyi, nedves papírtörlőre (az ültetőedény ennél a megoldásnál is lehet változatos). Gondoskodjunk arról, hogy az ültetőközeg folyamatosan nedves legyen.


Fotó: www.freepik.comAz edényt a magok ültetése után lefedhetjük frissen tartó fóliával, ez meggyorsítja a csírázási folyamatot. Miután a növények kibújtak, helyezzük az edényt világos, napfényes helyre a lakásban. A zsázsa kedveli a meleget, szobahőmérsékleten hamar növekedésnek indul.

Ha megfelelő körülményeket biztosítunk, már négy-öt nap elteltével láthatóvá válik a zsenge növény – kb. két hét elteltével belül nyeri el a legjobb formáját.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top