Otthonok és Kertek

Kertöntözés okosan

Szeretnéd egész nyáron át élvezni színes virágaid csodaszép látványát, és mezítláb futkosni a puha, zöld gyepen? Akkor bizony vízre lesz szükséged.

Az öntözés azonban sok energiát és időt elvesz tőled, főleg az aszályos időszakokban, amikor növényeid csak rövid ideig tudják nélkülözni a vizet. Ráadásul ez az egyik legértékesebb erőforrásunk, ezért kötelességünk ésszerűen bánni vele. Na de vajon hogyan tudsz spórolni az öntözéssel úgy, hogy a növényeid is jól érezzék magukat? Ezt áruljuk most el neked!

Locsolj kora reggel!

Ha megteheted, válaszd az öntözésre a kora reggeli órákat. Később már a tűző nap melegében a víz jelentős része elpárolog, ahelyett, hogy lefolyna a gyökerekhez. Ráadásul a leveleken megülő kis vízcseppek által gyorsan megéghetnek a növényeid.

Az esti locsolással pedig az a gond, hogy a lombozat nehezebben szárad meg, így hamarabb áldozatul eshetnek növényeid a gombás megbetegedéseknek. Ráadásul a nedves környezet még a csigákat is előcsalogatja. Kedvükre falatozhatnak, hiszen még nagy ellenségüktől – a felkelő naptól – sem kell tartaniuk.

Forgass komposztot a talajba!

A kerti komposzt nem csak a növényeket látja el tápanyaggal, hanem még a vízellátásban is nagy segítséget nyújt. A homokos talajnál a legnagyobb probléma az, hogy gyorsabban átfolyik rajta a víz, mint ahogy azt a növények fel tudnák venni. Az agyagos talaj ennek épp az ellenkezője, túlzott kötöttsége miatt nem engedi át a nedvességet.Ebben segít a komposzt: javítja a homokos talaj vízmegtartó képességét, az agyagos talajt pedig lazítja.

Locsolj ritkábban, de bőségesen

Sokan gondolják úgy, hogy a növényeknek az a legjobb, ha minden nap kapnak egy kis vizet. Pedig így csak a talajfelszín válik nedvessé, és a víz gyorsan elpárolog. Ráadásul a fű és más növények ellustulnak, nem növesztenek hosszú gyökereket, mert a vízben oldott tápanyagokat úgyis csak a talajfelszín közelében tudják felvenni.

Ennél sokkal jobb módszer, ha ritkábban locsolod a növényeidet, de figyelsz arra, hogy ilyenkor bőségesen megitasd őket. Egyrészt így a víz mélyebbre folyik a talajba, és sokkal lassabban párolog el. Másrészt növényeid gyökerei lejjebb hatolnak, ahol pedig sokkal több tápanyag áll a rendelkezésükre.

Takard a talajt!A talajtakaró anyagok, mint például a fenyőkéreg, megakadályozzák a nedvesség elpárolgását és a talaj kiszáradását. Ráadásul visszaszorítják a gyomokat, és lebomolva tápanyagforrásként szolgálnak a növények számára.

Rendszeresen kapálj!

Ha a talajt rendszeresen megkapálod, rengeteg vizet megspórolhatsz. Az összetömörödött felső talajréteg meggátolja a víz talajba jutását, de egy kis talajlazítással ezen könnyen segíthetsz. Ráadásul még a gyomokat is eltünteted a kertedből.

Telepíts automata öntözőrendszert!

Kertépítőként mi bele sem kezdünk egy kert kialakításába öntözőrendszer nélkül, ez ugyanis a leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a locsolásnak.Telepítése ugyan költséges, de a befektetett összeg garantáltan megtérül. Gondolj csak bele, mennyi időt és energiát spórolhatsz meg, ha nem kell többé locsolásra fordítanod a drága óráidat.

Nagy előnye, hogy a vizet egyenletesen osztja el. A csepegtető berendezésnek hála pedig a növényeidet kisebb eséllyel támadják meg gombabetegségek, hiszen a levelek helyett csak a talaj és a gyökértájék válik nedvessé. És a nyaralás alatt sem kell azon aggódnod, hogy egy kiszáradt, elsárgult kert vár itthon.

Szerző: Molnár Klaudia /Út a Kerthez/

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top