Otthonok és Kertek

Kerttervezés? Csak okosan!

Az okosotthon napjaink egyik legnagyszerűbb vívmánya. Egyre többen döntenek úgy, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik a mindennapokat. Számtalan technológiai lehetőség, automatizáció, és távoli vezérlési lehetőségek várják azokat, akik élnek a 21. századi innovációkkal. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a kert is felokosítható. Olyan praktikákat mutatunk be, amelyekkel nemcsak a házon belül, hanem az udvaron is kihasználhatjuk az okos technológiákban rejlő lehetőségeket.

Ezért legyen okos az otthonod!

Az okosotthon kialakítása szinte minden szempontból jó ötlet. Lényegében mindent és mindenhonnan irányíthatunk, az ágyból sem kell felkelni ha fel szeretnénk húzni a redőnyt, vagy még a hazaérkezés előtt beállíthatjuk a hőmérsékletet. A rendszereket továbbá az emberek igényei alapján programozzák, így még egy robotasszisztenst is kapunk magunk mellé, aki mindenben segít.

Akár új dolgokat is kitalálhatunk, felülvizsgálhatjuk az automatizációkat. Az okosotthon ráadásul az energiahatékonyság területén is kiválóan teljesít, így olyan környezetbarát működésre tehetünk szert, ami hosszú távon a pénztárcánkat is kíméli.

Valószínűleg mindenki találkozott már az okosotthon fogalmával, a fűtési rendszerek távoli vezérléséről, vagy a hangasszisztenssel való kontrollálásról. Na de hallott-e már valaki  „okoskertről”? Ha nem, akkor érdemes megismerni még 1-2 technikát, amelyekkel az udvarra is beköszönhet a jövő.

Okos megoldások a kertben

A kerttervezés olykor bonyolult folyamat. Nem mindegy, milyen térkövet, teraszlapot rakunk le, de figyelni kell a gyep minőségére, a gépkocsibejáróra, vagy akár a madáretetőre is. A jó hír, hogy ezekre a problémákra is léteznek már okos megoldások, amelyek megkönnyítik az életünket.

  • Fűtés térkő alá: az egyik legkellemetlenebb probléma, amikor a téli időkben az ember sietne, de nem tud kiállni a garázsból, mert el kell lapátolni a havat. Rosszabb esetben akár egyáltalán nem is tudunk elindulni miatta. És persze az sem kellemes, ha jégpáncéllá válik a beálló. A térkő fűtés azonban megoldja ezeket a problémákat. Biztonságos, jég- és csúszásmentes gépkocsibehajtó, járda, lépcsők. Az automatikusan működő rendszer csak akkor kapcsol be, ha azt az időjárási körülmények szükségessé teszik.
  • Távolról vezérelhető, okos locsolási módszerek: a nyári időszakban ahhoz, hogy szép, zöld gyepre tegyünk szert, folyamatosan ápolni kell azt, már a kora reggeli órákban. Az időzíthető locsolási rendszerek mellett ma már akár okostelefonról is vezérelhetjük ezt a folyamatot.
  • Motoros napellenző vezérlés: a napellenző alighanem szintén az egyik leghasznosabb találmány a világon. Gondoljunk bele, mennyivel egyszerűbb, ha kapcsolóval, távirányítóval is könnyen irányíthatjuk a nagy forróságban. A csőmotor ilyenkor az árnyékoló ponyvahengerébe van elrejtve, ami lehetővé teszi a motoros vezérlést.
  • Okos madáretető: talán kissé furcsának hangzik, de napjainkban már ez is létező technológia. Ilyenkor a madáretetőben lényegében egy kamera, illetve mozgásérzékelő van elrejtve, ami felismeri a madarakat, és értesítést is küld a telefonra, így könnyen meg is csodálhatjuk őket. Azt hiszem ezt hívják úgy, hogy madárles mesterfokon.

Okos otthonok határok nélkül

Az okos otthon ötletek nem ismernek határt, és egyre több lehetőségünk van rá, hogy még komfortosabbá, kényelmesebbé tegyük az életünket. Az intelligens megoldások mellett továbbá számtalan módon feldobhatjuk a kertet, a kerti murva például ideális gépkocsi feljárók, és gyalogló járdák díszítésére. Alkalmas gyomok ellen, a kert különböző részeinek elhatárolására is. Összességében az egyik legszilárdabb, építéshez használt kőzettípus, ami tökéletesen kiegészíti napjaink korszerű technológiai újításait a kertben.

Képek forrása: Pixabay

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top