Otthonok és Kertek

Készíts házilag permetezőszert és gyomirtót!

Nem feltétlenül kell drága szereket vásárolnod, ha a növényeidet akarod védeni a kártevőktől és betegségektől, vagy éppen a gyomokat szeretnéd eltüntetni a kertedből – sokszor elég, ha a konyhában körülnézel. Lássuk, mi mindent tudsz felhasználni a kerted gondozásához!

Mosogatószer

Mosogatószerrel főként puhatestű kártevők ellen tudsz védekezni, mint például a tetvek, atkák, tripszek. Így készítsd el: 4 liter vízben keverj el 1 kanál mosogatószert, és ezt permetezd növényeidre, figyelve, hogy a permetezőszerből jusson a levelek hátoldalára is.


Még hatásosabb, ha egy rongyot mártasz a keverékbe, majd letörölgeted a kártevőket a növényről.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát a gombabetegségek, elsősorban a lisztharmat ellen vetheted be, ami esős, meleg időben gyakran megfertőzi például a rózsát.


A recept a következő: keverj el 3,5 liter vízben 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál növényi olajat, 1 evőkanál mosogatószert. Ezt fújd ki fertőzött növényeidre az esti órákban.

Ecet

Az ecet gyomirtásra jó. A megfelelő hatás érdekében használj 20 százalékos ecetet! Semmiféleképpen se kerüljön a dísz- és haszonnövényeidre! Használatát inkább a térkő közül kifejlődő gyomok ellen javaslom. A nagyobb, könnyen hozzáférhető gyomnövényeket inkább gyökerestől rántsd ki, vagy kapával távolítsd el.

Kávézacc

A kávézacc – amellett, hogy kis mennyiségben jót tesz a növényidnek – még a csigák ellen is hatásos. Nem kedvelik, ezért szórd a csigák által kedvelt növényeid köré. Sőt, egyes források szerint még a szomszéd macskáját is távol tartja majd a kertedtől.


Szerző: Molnár Klaudia – Út a Kerthez

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top