Otthonok és Kertek

Kijevi modern otthon

Van egy ház, ami a legmodernebb hagyományokat követi, ám mégis emberközeli maradt, a technika legfrissebb vívmányainak alkalmazása ellenére is. Megtalálható benne mindaz, ami egy 21. századi ember szükséglete, miközben kényelmes és pihentető.

Járjuk körbe, és lessük el a titkokat…

A szóban forgó ház Kijev mellett található. Egy 350 m²-es ingatlanról van szó, ami Nataly Bolshakova és Anna Denisenko, illetve Alena Grigorenko (vagyis a Bolshakova Interiors cég) enteriőr tervei szerint készült. Különlegességét – többek között – az adja, hogy ez a lakás mindössze 15 cég termékeinek segítségével jött létre, alig 5 hónap alatt.

Az első, ami mellbe vágja a látogatót, az óriási telek és a szépen gondozott kert. A tágas kültéri exteriőrök, a pihenés, napozás terepe.

Az épületbe lépve aztán újabb meglepetések érik az embert. Bár a ház külsőjéről nem feltételezhető, ám felettébb tágas szobák és terek fogadják a vendéget. Ott van példának a nappali, ami olyan tágas, hogy szinte üres. Ám mégis megtalálható benne minden, ami a mindennapi pihenést és munka utáni lazítást szolgálja.

A tervezők szavai szerint: „Ha egy lépcsőt és lépcsőházat úgy képzelünk el, mint az adott tér kiterjesztését, akkor sokkal esztétikusabb lesz az első belépéskor feltáruló látvány.

És valóban, a nappali szinte szerves folytatása a lépcsőnek. Mindenhol egyenesek és derékszögek határozzák meg az enteriőrt. Modern Poliform bútorok és elegáns Penta lámpák adják meg az alapot, ám az óriási ablakokon át bekúszik a természet, ami meghatározza a lakberendezés stílusát. A fényes fekete márvánnyal burkolt kandalló a fókuszpont, ami maga köré gyűjti az embereket – nem véletlen, hogy egy méretes, L-alakú kanapé és pár fotel öleli körül. Az enteriőr szinte minimalista, de nem is kell ide több. A csodás parketta megadja a hangulatot, az egyszerű bútorzat csak hab a tortán.

Nappali

A nappaliban a kilátás és a tágasság a leglényegesebb, ezért a falak és bútorok színeit úgy választották, hogy ne vonják el róla a figyelmet.

A házat körülvevő egészfalas ablakok pazar fénnyel árasztják el a tereket, amiben a minimalista bútorok egyáltalán nem tűnnek hivalkodónak. Még akkor sem, ha különféle színekben pompáznak. Van itt minden, a krémszíntől a szürkén át, a kéktől a rózsaszínig és liláig, beleértve a parketta barnáját is. Nem egy unalmas lakás, az biztos. Ám mégis olyan egységet alkot, amit tanítani kéne. A titok a bútorok stílusában rejlik: minden modern, szögletes és gyakorlatilag minimalista. Még a TV is úgy simul a térbe, mint egy műtárgy, egy kisplasztika. Csak a textíliák (párnák függönyök) oldják a feszességet. Ízig-vérig 21. századi enteriőr, egy valódi modern otthon.

A lépcsőfeljáró feletti masszív teret egy fényes gömbökből álló lámpacsoport foglalja el. A 15 db lámpa oly mesterien van felfüggesztve, hogy nemcsak kellő fényt adnak, de egyben modern kortárs szobornak is felfoghatók, ahogy kitöltik a lépcsőfordulót. Az üvegkorlát átenged minden fényt.

Konyha

Nem is gondolnánk, hogy egy konyhában járunk. A lebegő márvány félsziget, a falpanel burkolatok és a beépített konyhafal a modern elegancia érzését sugallja.

A ház lakójának kívánsága volt a tágasság, és mivel ez volt az első otthona, amit építtetett, komoly érzelmekkel viszonyult az épülethez. Ezt a kívánságot maximálisan figyelembe is vették a lakberendezők, a terek mindenhol tágasak és napfényesek. Legyen az nappali vagy háló, óriási ablakok vannak mindenütt. Bár a motoros mozgatású függönyök képesek a tökéletes besötétítésre, ezt a telek mérete és a szomszéd hiánya miatt alig használják – hisz nem kell félni a kíváncsi szemektől. A modern fém nyílászárók pedig nagyon stílusosak – nem is tudnék mást elképzelni ebben a térben.

Fürdőszoba

Rengeteg márvány (fekete és fehér), tükröződő króm és még több fény teszi exkluzívvá a fürdőt, ahol jól szeparált terekben zajlik az élet. Szerepet kapott benne minden, ami egy 21. századi modern villában csak elképzelhető. Ez bizony luxus a köbön.

Az épület modern külseje és az enteriőr nagyon illenek egymáshoz. Én is mindig arra figyelmeztetem ügyfeleimet, hogy egy épület külseje bizonyos belsőt vonz magához. Nem lehet country stílust alkotni egy kockaházban, mert akkor az disszonáns lesz. Ám itt erről szó sincs, itt minden a 21. századról szól.

A hálószobákban a fókusz az ablakon túli látványon van. Ez az indok, amért az egész ház megépült és olyan lett, mint amilyen. Itt a színek sokkal lehalkítottabbak.  A falak szürkésbarna, illetve kék színe a bútorokban is visszaköszön – s így mindegyik szoba más. Ám közös bennük, hogy a Poliform ágyak maximális kényelmet nyújtanak az alváshoz, tökélessé téve az éjszakai pihenést, regenerálódást. Itt faltól falig szőnyeg borítja a padlót, ami akár mezítlábazást is lehetővé tesz.

Hálószoba

A hálószobák színei pihentetőek, a maximális lazítást támogatják, és ezt tükrözi az anyaghasználat, a bútorok egyszerűsége is.

A legszemélyesebb terek, vagyis a privát szféra is modern korunk desztillációja – éppúgy, mint bármely más tér a házban. Az alapos gondossággal megválasztott bútorok és egyéb berendezési tárgyak mind-mind a minőségről árulkodnak. A süppedős plüss, a fényes selyem, az elegáns márvány és minden más exkluzivitást és előkelőséget sugároznak – ám nem az ukrán felső körökben megszokott barokkos túlkapásokkal, hanem nagyon is nyugat-európai módon. Ez a lakás lehetne akár Svájcban vagy Olaszországban is, ott se lógna ki a minőségi enteriőrök közül.

Elnézve a fényképeket, nem véletlen, hogy a megrendelő Bolshakováékat választotta első háza tervezőjéül, és ahogy láthatjuk, a végeredmény ezt vissza is igazolta. A Bolshakova Interiors csapata ismét különleges szépségű otthont hozott létre, ami lehetne bárhol a művelt és igényes Európa területén – bár most éppen Ukrajnában valósult meg.

Szöveg: Németh Gábor

Tervezés: Bolshakova Interiors

Ez a cikk megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021. június-júliusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top