Otthonok és Kertek

Kísért a múlt..

..és hódít a retro lakberendezés

Nem is olyan régen, valamikor a 60-as, 70-es években indultak hódító útjukra a lakberendezésben az áramvonalas, futurisztikus formák, az élénk, olykor harsány színek és persze a műanyagok.. A jövőt idézték meg, azt az elképzelt jövőt, amire most már csak annyit mondunk, hogy retro.

Egy izgalmas időutazásra invitálunk, hogy elmerülj a múlt és jövő találkozásában, a retro lakberendezésben. A csavar annyi benne, hogy ugyanazok a korukban modernnek számító design elemek a 60-as 70-es években a jövőbe, manapság pedig a múltba repítenek.

A régi szép idők


Ráhangolódásnak merüljünk el egy kicsit a 60-as 70-es évek világában. Míg nekünk a gulyáskommunizmus, a békeharc és a konfekció jutott, a kerítésen túl érdekesebb dolgok történtek. Martin Luther Kingnek volt egy álma, az USA-ból embert küldtek a Holdra, és még többet Vietnamba. Hippik lepték el a mezőket, motoros bandák az utakat. Legendás zenészek és különböző pszichedelikus szerek hódítottak a fiatalok közt. Ebben a színpompás nagy kavalkádban csak egy dolog volt állandó: a jövőbe, a fejlődésbe vetett töretlen hit. Ezt a jövőt idézték meg és igyekeztek kézzelfogható közelségbe hozni minden lehetséges módon.

Futurisztikus, áramvonalas formák


A stílus meghatározó elemei az áramvonalas, gömbölyded formák. Nagyjából mindegy is, hogy egy űrhajóról, vagy egy lámpabúráról van szó. Nagyjából mindent úgy terveztek, hogy biztosan megállja a helyét egy szélcsatornában is.Élénk, harsány színek


A lendületes formákat még jobban kihangsúlyozták a korszakban használt élénk színek. Hódított a piros, a pink, a rózsaszín, a kék, a zöld rikító árnyalatai. A hatást pedig tovább fokozta a jellegzetes mintázatok, a csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, absztrakt geometriai formák és persze a hatalmas virágok használata a különböző textúrákon. A kárpitokat, tapétákat, szőnyegeket mind-mind ezek uralták.Műanyagok minden mennyiségben


A korszakban szinte mániákusan kerültek, mindent ami organikus, így a legjellemzőbb anyag a műanyag volt. A másik kedvenc a csillogó fém és a króm volt, melyekkel szintén a jövőt igyekeztek megidézni.Retro lakberendezés


A stílus szerelmeseinek nincs különösebben nehéz dolguk, ha otthonukat a retró jegyében szeretnék berendezni. A lakberendezést érdemes a pincében, vagy a padláson kezdeni kezdeni, hiszen lehet, hogy rég elfeledett műremekek kerülnek elő a feledés homályából, melyek egy kicsit leporolva az otthon díszei lehetnek. Különösen igaz ez a retro dekorációs tárgyakra. Egy régi rádió például a lakás új dísze lehet.
retro bútorokkal már kissé nehezebb dolgunk van. A pince, vagy a bolhapiac miatt inkább érdemes a bútorboltok kínálatában szétnézni, és onnan beszerezni a hangulatos darabokat.

A jó az egészben az, hogy a retróban nem nagyon lehet mellényúlni, hiszen mindent szabad a jóízlés határain belül, és talán még egy kicsit azon is túl.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top