Otthonok és Kertek

Kőkerítés elemekből: tartós és látványos

Ha telkünket védeni akarjuk, és a határokat szeretnénk kijelölni, kerítést építünk. De készülhet kerítés akkor is, ha kertünk különböző tereit kívánjuk elválasztani egymástól, vagy csak jelképesen akarjuk körülhatárolni teraszunkat, bográcsozó helyünket, fűszeres kertünket.

 

Amikor kerítés építésébe fogunk, többféle anyag közül választhatunk; ezek közül a kerítésköveket emeljük ki. Sokat fejlődött az építőanyag-gyártás, így a hagyományos terméskövek helyett használhatunk erre a célra fejlesztett, előregyártott kerítéselem-rendszereket is.

A komplett kerítéselem-rendszerek előnyei

Ezeket a masszív, tartós, fagyálló, üreges szerkezetű alapdarabokat változatosan tudjuk felhasználni, hiszen szállításuk, beépítésük is viszonylag egyszerű.

Az eltolt kötés szabályainak megfelelően a kerítéselemeket falazóelemként alkalmazhatjuk lábazat, oszlopok, térelválasztók készítéséhez.

A leggyakoribb elemek a félkő, nagykő, normálkő, oszlopelem, a sarokelem üreges felépítéssel, és a különböző fedlapok az oszlopok és a kerítés lezárásához.

Időtálló minőség

A jól megépített, minőségi alapanyagból készült kőkerítések különösebb karbantartást nem igényelnek, és nagyon sokáig masszívan állnak. Ha otthonunk biztonsága fontos, a kőkerítésben megbízhatunk: zárt határolót is készítünk belőle.

Mutatós kivitelezés: kerítéselemekkel is megvalósítható

A kőkerítés szinte minden tájhoz és építészeti megoldáshoz illeszkedik, csak jól kell megválasztani az elemek jellegét. Ezért nem mindegy például az, hogy a sima, a finomszórt, a roppantott vagy a hasított felület mellett döntünk-e.

A színválasztásnak is megvan a maga jelentősége. Az elemek a letisztult stílust képviselő, megszokottabb fehér és szürke mellett merészebb árnyalatokban is kaphatók, mint amilyen az antracit, antracit-szürke, feketemárvány, a diszkrét homokkő, a sárgás-fehér és a mokka szín.

Felületük kialakítása lehetővé teszi, hogy burkolat nélkül is esztétikus látványt nyújtsanak.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top