Otthonok és Kertek

Konyha burkolatnál csempe, bútorlap vagy valami más anyag a trendi?

A konyhában sokféle anyag találkozik. Ilyen esetben merül fel a kérdés a munkalap feletti falat mivel burkoljuk. Csempe, edzett üveg, bútorlap? Egyezzen a munkalap színével? Legyen a konyha hátfala visszafogott vagy hangsúlyos? Ezt a kiemelést anyaggal vagy színnel jelenítsük meg?

A konyha burkolatának kiválasztása előtt fontos meghatározni a munkafolyamatokat, milyen műveleteket végzünk el az adott falfelület előtt. Csak étel előkészítésre használjuk, esetleg mosogatásra is azt a szakaszt? Milyen típusú a főzőlap? A főzőlap típusa kiemelkedően fontos, hiszen az nagyban meghatározza a burkolat anyagát, ugyanis gáztűzhely mögé bútorlap, illetve egyéb gyúlékony anyagot tilos alkalmazni. Ha mégis ragaszkodni szeretnénk a munkalappal megegyező bútorlaphoz, és gáztűzhely van, egy plusz edzett üveget szükséges tenni a tűzhely mögé.

Az utóbbi időben divatosak a munkalappal megegyező mintázatú lapok használata konyhai burkolat gyanánt. Ennek előnye, hogy egy letisztult egységes konyhát kapunk; modern és minimál stílusú konyhákban nagyon kedvelt megoldás. A lap anyaghasználatának köszönhetően megfelelően kemény és ellenálló, valamint a felületi struktúra kialakításuk általában enyhén strukturált így jól takarítható.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

 

Ezzel ellentétben szintén a modern és minimál konyháknál nagy kedvenc az edzett üveg használata. Az edzett üveg könnyen tisztítható, rendkívül strapabíró és ellenálló. Gáztűzhelyekhez is bátran használható. A stílus és szín választéka végtelen, aminek az elképzelésünk szab csak határt. Akár egyedi mintát vagy tájképet is készíttethetünk az üveglapra. Egy hátránya van, hogy ha edzett üveg hátfalat tervezünk előre kell meghatározni az elektromos kiállásokat pontosan, ugyanis utólag nem lehet kivágni az edzett üveget. Az üveghez hasonlóan egyre elterjedtebb a tükör vagy fém hatású üveg- vagy lemezlapok használata, azonban a fémes lemezek inkább szépek és extra hatást adnak, mint funkcionálisak.

Fotó: Sicis üveg
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Az üveggel még úgy is tervezhetünk, mint egy láthatatlan palást, ha esetleg tapéta vagy egyéb minta jelenik meg a konyha falán.

Harmadik lehetőség a csempe, amiből szintén rengeteg féle stílus, szín és mintázat, esetleg 3d hatású lap is megtalálható. Egy különlegesebb csempével is nagyon egyedi, akár exkluzív megjelenést adhatunk a konyhának. Egy jó faja csempe szintén nagyon tartós megoldás lehet. Ami miatt sokan a csempe helyett más megoldást választanak az a fuga. A tisztítása és színtartósága egy idő után tompulhat. Ezt a problémát könnyen kiküszöbölhetjük azzal, ha epoxi alapú fugát választunk.

Fotó: Rawdecor csempe
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Egy negyedik lehetőség, ami itthon még annyira nem elterjedt az a dekor-falfestékek és azok impregnáló szerrel való lekezelése. Ez a megoldás egy fokkal olcsóbb lehet az előzőekhez képest, ugyanakkor a tartóssága a technikától és a fal előkészítésétől függ. Tisztítása nehézkesebb ezeknek a felületeknek, mert strukturált általában.

Fotó: Keuken Studio

És végül még egy új, elterjedt, gyors és olcsó, felújítóknak kedvelt változat a csempe matrica. Ezt az ügyes kezűek akár szakember nélkül pár óra alatt fel tudják helyezni a falra vagy akár a régi burkolatra is. A tartóssága a matrica minőségétől és a felrakástól is függ. Csempe matrica első sorban dekorációs jelleggel javasolt. A vizes blokknál és tűhelynél valószínűleg nem lesz olyan tartós, mint egy hagyományos csempe.

Fotó: Fóliás Juci.hu https://www.foliasjuci.hu/termekek/3d-csempe
Fotó: Pinterest

Végül az örök kedvenc a természetes kő vagy műkő alkalmazása. Számos mintázatú és színű kő közül lehet választani. Akár egy rusztikus vagy modern konyhába is megtalálhatjuk a nekünk tetsző burkolatot. A kő előnye, hogyha megfelelő alapanyagot választunk, hogy nagyon tartós, könnyen kezelhető és minden esetben egyedi mintázatú lesz. Vannak azonban olyan kövek, melyek porózusak és nem alkalmasak konyhai használatra. Különböző impregnáló szerekkel ezeket a fületeket is kezelhetjük, de célszerű gránitot vagy márványt választani, ami kemény, ellenálló felület. Azonban a márványnál a foltosságra oda kell figyelni, hogy hol alkalmazzuk.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

 

Takácsné Présel Nikolett- PN Interior Design – www.pndesign-interior.com 

nikolett.presel@gmail.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top