Otthonok és Kertek

Kútfennmaradás engedélyeztetési eljárás

Az ENS-Egy Bt. kútfennmaradási engedélyeztetéssel foglakozó vállalkozás. Munkatársai már több száz kutat mértek fel és készítettek hozzá dokumentációt. Őket kérdeztük a kútfennmaradási engedélyeztetési eljárásról, de kérdéseiket Önök is feltehetik a +36-20 413-6520 telefonszámon vagy az info@kutfelmeres.hu email címen.

Miért szükséges kútjaink fennmaradási engedélyeztetése?

Hazánkban a vízhasználat mértéke, illetve a kitermelést végző kutak műszaki állapota nem ismert. A vízjogi engedélyezési eljárás fontosságát a vízbázis, mint természeti erőforrás minőségi és mennyiségi védelme, a jelenleg ellenőrizhetetlen vízkivételek által a szennyeződés kockázatának csökkentése indokolja.

Vízkészleteink és környezetünk megóvása közös érdekünk, így a fenntartható fejlődés érdekében, közös célunk, hazánk kútjainak felmérése és regisztrálása. Az eljárás célja, hogy e vízi létesítmények regisztrálva legyenek, adatbázisba kerüljenek, hogy a vízkészletekkel való gazdálkodás és a felszín alatti vizek minősége nyomon követhető legyen. A magyarországi rendelkezések ezt a célt tűzték ki.

Meddig kell az engedélyt beszerezni és ennek elmulasztása mivel jár?    

A jelen szabályozás értelmében, aki 2023. december 31-ig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül fúrt vagy ásott kútjára, annak 2024. január 01. napját követően vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. A be nem jelentett kutakra ez magánszemélyek esetén akár 300 000,- forintos, cégek esetén pedig 1 000 000,- forintos bírságot is elérheti.

Ugyan a 2023-as év vége még távolinak tűnhet, mégis érdemes időben beszereznünk a legalizáláshoz szükséges tervdokumentációt, ugyanis az idő előrehaladtával az engedélyeztetésben közreműködő cégek várhatóan le lesznek terhelve, ennek köszönhetően előfordulhat, hogy nem tudják vállalni az engedélyeztetési eljárás támogatását, így akár a határidőről is lemaradhatunk!

Milyen kútra kell engedélyeztetési eljárást kérni?

Fontos, hogy a fennmaradási engedélyezési eljárást a jogalkotó kiterjeszti mind az ásott, mind a fúrt kutakra. Vagyis minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek.

Milyen dokumentumokat szükséges benyújtania az engedélyeztetési eljárás során?

A fennmaradási engedélyezési eljárás iránti kérelem benyújtása előtt tervdokumentációt kell készíttetni a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII.29.) BM (a továbbiakban: BM rendelet) rendelet szerint. A fennmaradási engedélyezési eljárás iránti kérelemnek tehát tartalmaznia kell a BM rendelet által előírt adatokat.

Hová kell benyújtani a szükséges tervdokumentációt?

A fennmaradási engedélyezési eljárás lefolytatása alapvetően a helyi jegyző hatásköre, így az elkészült tervdokumentációt az adott település jegyzőjének szükséges benyújtanunk.

Amennyiben:
•    a kút helye nem érint vízbázisvédelmi védőterületet,
•    a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet (csak talajvizet és/vagy parti szűrésű vízkészletet használ fel),
•    500 m3/év vízigénybevétel alatti,
•    a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, vagy az épület létesítésére engedélyt adtak/ bejelentés történt,
•    magánszemély a kérelmező,
•    a kút háztartási igények és/vagy házi ivóvízigény kielégítését szolgálja; és
•    a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál,
akkor a fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik.

Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem a katasztrófavédelmi igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása!

Miért az ENS-Egy Bt.?

Az előírásoknak megfelelően vállalatunk mérnöki kamarai jogosultsággal rendelkező, vízgazdálkodási mérnök szakember bevonásával készíti el a megfelelő, személyre szabott tervdokumentációkat. Munkatársaink már több éves tapasztalattal rendelkeznek az engedélyeztetés területén, így jól ismerjük a hatóságok által támasztott követelményeket. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi csupán a kötelezően előírt elemeket rögzítjük helyszíni felmérésünk során, nem célunk kapcsolt értékesítés révén magasabb költségeket róni ügyfeleinkre. Hiszünk a következetes, tisztességes munkában. Ennek megfelelően egységes árazással dolgozunk országosan, kút típustól függetlenül.

Amennyiben szeretné elkészíttetni tervdokumentációját, vagy információra van szüksége, kattintson az alábbi linkre, vagy hívjon minket a +36-20 413-6520-as telefonszámon, vagy írjon az info@kutfelmeres.hu email címre.

Bízza ránk kútja fennmaradási dokumentációjának elkészítését, tegyen a környezetért és kerülje el az esetleges vízgazdálkodási bírságot!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top