Otthonok és Kertek

Lehetséges a zöld tüzelés?

Régi megoldás új problémákra

Az éghajlatváltozás és azzal párhuzamosan az átállás a környezetbarát energiagazdálkodási technológiákra sokaknak fejtörést okozhat. Az időjárásfüggő technológiák, mint a napelemek, szükségessé tehetik az éven belüli energiatárolást, ez azonban újabb műszaki és pénzügyi akadályokhoz vezet. A fenntartható forrásból származó fatüzelés korszerűen kivitelezve környezetbarát, időjárás-független és megújuló energiát biztosíthat a környezettudatos ingatlantulajdonosok számára.

ATMOS és támogatás

Az ATMOS cseh alapítású európai nagyvállalat az egész világon értékesíti tüzeléstechnikai megoldásait. A cég magabiztosan közeledik fennállásának centenáriuma felé. Az ATMOS faelgázosító technológiával működő kazánjai megfelelnek a legmodernebb európai uniós elvárásoknak is. Mi sem bizonyítja jobban mindezt, minthogy a jelenleg futó lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatokon faelgázosító kazánra is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Zöld tüzelés

Miben áll a faelgázosítás technológiájának lényege, és hogyan lehet kiváló zöld energiaforrás? Először is, ha fenntartható forrásból származó fát használunk a tüzeléshez, akkor a nettó széndioxid kibocsájtásunk a fűtés folyamán nulla lesz, azaz az éghajlatváltozáshoz nem járulunk hozzá. Másodszor, a faelgázosítás technológiája képes nagy hatékonysággal hasznosítani a fát, külön tekintettel az általában csökkent fűtőértékűnek tartott puhafákra. Ugyanis a kazán úgy van kialakítva, hogy a fa égése során keletkező, és még további hő leadására képes füstgázokat tovább égeti. Ennek hatására a kazánban az égés nagy tökéletességgel játszódik le, és a kéménybe jutó füst alig szállít magával kormot egy hagyományos kazánhoz képest.

Klíma és kényelem

Az ATMOS által eddig értékesített több, mint 350.000 kazán közül egy másik figyelemre méltó típus a pellettüzelésű kazán. A pellet szárított és granulált növényi anyag, amely gyógyszertablettára emlékeztető alakú és méretű. A pelletes kazán egyik legnagyobb előnye, hogy egyesíti a gázkazánok kényelmét és a fás kazánok éghajlatkímélő üzemeltetési lehetőségét. Ugyanis az aprócska pelleteket lehetséges fenntartható gazdálkodással előállítani, és automata adagolással a kazánba juttatni, így a pelletes kazán egyszerre képes zöld lenni, és mentesíteni használóját a fatüzeléssel járó munka alól.

A magyar ATMOS

Az ATMOS Energia Kft. az ATMOS hivatalos magyarországi partnere immár 15 éve. Szolgáltatásaink nem korlátozódnak kazánok kereskedelmére – teljes fűtési és szolgálatimelegvíz-rendszere tervezését, méretezését, kiszállítását, beszerelését és üzembe állítását is ránk bízhatja. Értékesítőink és szerelőink lakás- és háztulajdonosok, illetve épületgépész szakemberek kérdéseire is szívesen válaszolnak. Megtalál minket a következő telefonszámokon:

Huszár Róbert: +36307422131

Zsófia János: +36709456008

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top