Otthonok és Kertek

Lepke-, madár-, cicabarát növények..

Egyes növények nem csak ránk gyakorolnak nagy hatást a látványukkal, illatukkal vagy éppen a finom ízükkel, hanem a kertünkben lakó állatok számára is örömet jelentenek. Olyan három növényt mutatunk most, melyekkel a kertedbe csalogathatod a lepkéket, a madarakat, sőt, a cicádnak is kedveskedhetsz velük.

Nyári orgona


Fotó: Út a kerthez

A nyári orgonát könnyen felismerheted, hiszen virágai körül a legkülönfélébb lepkék repkednek. Pillangócsalogató tulajdonságán kívül további előnye, hogy jól tűri a szárazságot és ellenáll a betegségeknek, kártevőknek.

Egész nyáron át nyíló virágai lehetnek fehérek, rózsaszínek, kékek vagy lilák. Érdemes a különböző színű fajtákat csoportosan ültetni, 2-3 méteres magasságával sövénynek is tökéletes. Virágainak értékes nektárjáért csodaszép lepkék százai fogják meglátogatni a kertedet.

Magyal


Fotó: Tom Lee | flickr

Örökzöld növény, ezért egész évben csodálatos látványt nyújt, de igazán a téli időszakban kerül a figyelem középpontjába. Ősszel megjelenő és egész télen át vöröslő termései karácsonyi hangulatot varázsolnak a kertedbe, ráadásul a madarakat is jóllakatja. A piros bogyók a hideg hónapokban – mikor rovarokat már nem találnak – értékes tápanyagot jelentenek a kis szárnyasok számára.

Ahhoz azonban, hogy kertedbe csalogasd az éhes madarakat, legalább egy termős és egy porzós magyalt is ültetned kell egymás közelébe. Termésre csak így számíthatsz. De ez nem jelenthet gondot, hiszen csodaszép növény és nem igényel sok gondozást.

Illatos macskamenta


Fotó: rainy city | flickr

Ez egy különleges növény, ami a cicádat teljesen megbolondítja! Házi kedvenced boldogsága látványos: a macskamenta hatására dorombol, hempereg és dörgölőzik.
A növény illóolajai váltják ki ezt a különös, szexuális viselkedésre emlékeztető magatartásformát. De ne ijedj meg, a cicádnak nem lesz semmi baja a menta szagolgatásától. Sőt, túlzásba se viheti!

Nemcsak a macskádra van jó hatással, számodra is igen hasznos: a leveleiből készített teát láz-, hányinger csillapítására, influenza és nátha ellen is használhatod.

Leveleinek erős illata ráadásul elriasztják a kártevőket. Látványnak sem utolsó, köszönhetően késő tavasztól kora őszig nyíló, kék vagy fehér virágainak.

Szerző: Molnár Klaudia – Út a Kerthez
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top