Otthonok és Kertek

Luc, ezüst, Nordmann, törpe, duglász, avagy milyen fenyőfélét válasszunk karácsonyfának?

A három leggyakrabban karácsonyfának vásárolt fenyő a luc, az ezüst és a Nordmann.

Sokan veszik a lucfenyőt, ami ugyan hamar hullajtani kezdi a leveleit a benti melegben, de megfizethető áron kapható. Gyakori választás a Nordmann-fenyő is, amely nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a közönséges luc, de ennek akkor sem hullik a levele, ha már kiszáradt. Mindegyik kellemes illatot áraszt a lakásban a bennük található gyantának köszönhetően.

Picea abies – közönséges lucfenyő
Fotó: grist.org

Ez a legelterjedtebb karácsonyfának való fenyő. Minden árusnál találunk közönséges lucfenyőt, és a termesztésnek köszönhetően ezek legtöbbször szép szabályosak, és az áruk is elfogadható. Ugyan melegben hullajtják a tűiket, és szúrnak is – ez is hozzátartozik az ünnephez. Minden luc jól tűri a szélsőséges szeleket, ezért gyakran védősávként ültetik. Magjai még viszonylag hosszú tárolás után is életképesek maradnak, így könnyen szaporítható. A vadon élő lucok közül sok felkerült már a Vörös listára (kihalással fenyegetett fajok listája), a savas eső – a környezetszennyezés egyik következménye – különösen sokat árt a vad populációknak. A fenyvesek talajában kevés a lúgosság, ami esetleg semlegesíthetné a savas eső savait, így rövidül a fák élettartama, csökken az ellenálló képességük.
Picea pungens – ezüstfenyő (szúrós luc)

Ezüstfenyő
Fotó: florafinder

Az ezüstfenyő is a lucfélék közé tartozik, tűrőképessége és termeszthetősége a lucfenyőéhez nagyon hasonló. A tűlevelein található vastag viaszréteg miatt lesz kékes, ezüstös a levele, erről kapta a nevét. Kicsit tartósabb karácsonyfaként, mint a közönséges lucfenyő, de még mindig a közelébe sem ér a normand fenyőnek.
Abies nordmanniana – Nordmann jegenyefenyő

Normand fenyő
Fotó: fomengids

A jegenyefenyők nagy többségnek biztosított a termesztése Európában. Akár egyedül is jól mutatnak a kertekben, de gyakran ültetik közparkokba, botanikus kertekbe is. Szívósak, fagytűrőek. Az Abies nordmanniana subsp. equi-trojani vadon élő faj Törökország nyugati hegyeinek északi lejtőin honos, 1977-ben felkerült a Vörös listára.

Termesztésben egyszerűen szaporítható akár magról is, de gyakran Abies alba-ra oltják rá. Az utóbbi években igen divatos lett karácsonyra, mert nem hullajtja a leveleit és nem is szúrnak a tűi.

Különleges fenyőfélék

A következő fenyőfélék nem éppen gyakori karácsonyfák, de ha különlegességre vágyunk, közülük is választhatunk egy fiatalabb egyedet. Azt azonban tudni kell, ha ilyen karácsonyfát szeretnénk, utána kell járni, nem szokványosak.

Pinus mugo – törpefenyő
Fotó: vasenennursey

Sokkal elterülőbb a formája, mint az említett fenyőknek, így nem biztos, hogy minden ízlésnek megfelel. Zömök, gömbölyded egyedeket találhatunk, de nem minden sarkon. Kiskertekben is szeretik, mert nem nő túl nagyra, így ha valakinek tetszik a törpefenyő formája, lehet, hogy érdemes egy közeli faiskolából földlabdásan beszerezni, és később elültetni a kertben. A fiatal tobozok illatos balzsamot árasztanak magukból.

Pseudotsuga menziesii – duglászfenyő

Értékes fenyőféle, vadon hatalmasra megnőnek. Fiatal korában a megjelenése igencsak hasonlít a lucfenyőre, de a tűi hosszabbak, selymesebbek, így nem szúrnak. Tobozainak pikkelyei közül aranyos kis szálak nőnek. Ha a tűleveleit megdörzsöljük, azok narancs illatot árasztanak. A duglászfenyő is egy olyan rendhagyó választás, amit nem a hagyományos karácsonyfa árusoknál kell keresni.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top