Otthonok és Kertek

Május a díszkertben

Májusban idén már igazi nyári forróság lett, kicsit a virágzási idők is egybecsúsztak. Lepkebarát kertekben ez főleg érzékelhető.

Az április végére már biztos az össze tulipán elnyílt, érdemes az elszáradt virágmaradványokat levágni (törni), de a leveleket hagyjuk fent, hogy a hagyma tudjon belőle növekedni, erősödni. Ugyanez igaz a többi tavaszi hagymásra is: nárciszra, jácintra vagy a fürtös gyöngyikére.

Május közepére elnyílik a cserjés pimpó is, de hamarosan követi nyílási sorrendben az első rózsavirág. Május elején már nagy bombók vannak a korai rózsafajtákon.

A gyöngyvirág is április végétől nyílik, gyomláláskor érdemes közötte vigyázni a megbújó darazsakra.

A díszkertben ilyenkor a legtöbb a darázs is. Érdemes darázscsapdát kitenni, mert roppant kellemetlen tud lenni a csípésük. Az utóbbi években nagyon felszaporodtak, így nem meglepő, ha Te is találkoztál már idén akár a lakásban is darazsakkal. Ez a biokertekben fokozottan jelentkező probléma lett idén – rengeteg helyről jelezték nekünk is.

Májusban már érdemes a balkonládákat is megtölteni, hiszen az éjszakai hőmérséklet is elérte azt a hőfokot, hogy nem kell tartani a fagyástól. Bár a Fagyosszentek hozhat meglepetéseket, de a 2018-as évre nem jósolnak fagyokat etájra.

Május az íriszek időszaka

Lepkebarát kerteknél az íriszek tömeges virágzása az egyik legszebb látvány minden évben. A nőszirmok egyes fajtái ráadásul csodálatos illatúak, vonzzák a pillangókat is.


A rózsákról már ejtettünk pár szót, de ilyenkor aktuális az elhalt ágrészek visszavágása is a rózsákon. Az első levéltetű-problémát is a május tartogatja a rózsáknál. Okos ötlet levendulát ültetni a tövükbe, mert a levéltetvek nem szeretik a levendulában található illóolajat, viszont ha egy kertben sok a hangya, akkor a hangyák is felhordják a levéltetveket a friss hajtásokra, így ez a bio megoldás szinte hasztalan lesz. Jó megoldás lehet a káliszappanos lemosó permetezés is.

Ugyanígy levéltetű szempontból kritikus időszak a mályváknál és a bodzáknál is, figyeljük rá oda. Erős vízsugárral mindegyikről lemosható, de tartós eredményt nem hoz sajnos ez a megoldás.

A leandereket még átültethetjük, de ha megjelentek az első virágzatok bimbói, akkor inkább csak nyár végén ültessük át vagy az első virághullám után. Ha tavasszal vágjuk vissza a leandereket, akkor elképzelhető, hogy az első virágokat is levágjuk, így célszerű ezt is inkább ősszel, teleltetés előtt megtenni.

Célszerű még májusban a mulcsozást frissíteni, feltölteni. A hosszúhatású műtrágya is ilyenkor szórható ki, de utána minden esetben alaposan öntözzük be a kertet.

A gyep karbantartásánál már túl vagyunk az első műtrágyázáson – erre megfelelő gyeptrágyával, de meghordhatjuk komposzttal is, melyet utána jól be kell öntözni. Májusban már hetente egyszer kell füvet is nyírni, főleg az öntözött gyepeknél.

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top