Otthonok és Kertek

Már eddig is a kétgyerekesek voltak a CSOK nyertesei

Mostantól is a kétgyerekesek járnak jobban.

A mai kormánydöntés értelmében mostantól a kétgyermekes családokra is kiterjed a CSOK 10 millió forintos kedvező kamatú hitele.  A változtatással továbbra is a két gyermekes családok jutnak kedvezőbb lehetőségekhez.

A ma bejelentett új rendelet szerint a családi otthonteremtési kedvezmény most már a kétgyermekes családok számára is biztosítja a 10 millió forintos kedvező kamatú kölcsönt. Fontos letisztázni, hogy ez az intézkedés nem vissza nem térítendő pénzt jelent. Ez ugyanúgy egy visszafizetendő banki kölcsön, az azonban tény, hogy jóval kedvezőbb kamatozású, mintha egy piaci kölcsön lenne.

„A CSOK változások nagyobb lehetőséget jelentek a kétgyermekes családoknak, mint a háromgyerekeseknek. Az összes folyósított támogatási összeg és az igénylések számának hányadosából kiderül, hogy eddig a családi otthonteremtési kedvezményt alapvetően nagyobb számban a kétgyermekes családok vették fel, esetükben arra szolgált, hogy a lakás egy szobával bővüljön, kellemesebb otthont teremtsenek vagy egy jobb környezetbe költözzenek. A mostani intézkedéssel is a kétgyermekesek jutottak még előnyösebb lehetőségekhez, amit valószínűleg igénybe is fognak venni.”

Ez a legkönnyebben úgy értelmezhető, ha összehasonlítjuk a támogatás mértékét a változtatás előtt és után. A háromgyerekes családok eddig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forint kedvező kamatú kölcsönre voltak jogosultak, az új módosítás csupán 5 millió forinttal több kedvező hitelkeretet biztosít számukra. Ezzel ellentétben, a két gyermekes családok most egy harmadik gyermek vállalása nélkül, igényelhetik ezt a 10 millió forintos támogatott hitelt.

„Ez a lépés, habár kedvező feltételeket biztosít, de még mindig a hitelfelvételben nyújt segítséget. A banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő. Ha például a fiatalabb korosztály, a pályakezdők esetét vesszük példának a lakásvásárlás tekintetében, egyértelmű, hogy nem rendelkeznek olyan önerővel, amire hitelt tudnának felvenni. Ez részben a korukból is adódik, azonban az is fontos szerepet játszik, hogy kevés, a megtakarításra ösztönző behatás éri őket gazdasági és oktatási szinten.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top