Otthonok és Kertek

McMenemy Márk harcot hirdet a parlagfű ellen

A parlagfű elleni védekezést nem lehet eléggé korán kezdeni, s mivel gyakorlatilag Magyarországon minden ötödik ember érintett, kiemelten fontos a lakosság hozzáállása az irtáshoz. Éppen ezért figyelemfelkeltő videóval kívánják minél többekben tudatosítani: nem csak, hogy feladatunk, hanem kötelességünk is visszaszorítani a súlyosan allergizáló gyomnövény terjedését.

McMenemy Márk videóban hívja fel a figyelmet arra, hogy a nagy mennyiségű csapadék és a megnövekedett napos órák száma miatt hamarosan nem csak felüti a fejét a parlagfű, hanem rohamosan el is terjed majd. A rendkívül igénytelen és agresszíven szóródó parlagfű jelenleg a legnagyobb egészségkárosítást okozó gyomnövény Magyarországon, melyre a pollenallergiában szenvedő betegek 60 százaléka érzékeny. Bár hazánkban a parlagfű-szezon hivatalosan augusztus elejétől szeptember végéig tart, a megelőző intézkedéseket már június elején is meg kell tenni.

A televíziós műsorvezető úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy a kezdeményezés mellé állhat, hiszen érintett a parlagfű elleni küzdelemben, így saját magán tapasztalja az irtás elmaradásának következményeit. „Fontosnak tartom, hogy egyértelműsítsük mindenkiben: közösen tehetünk a parlagfű ellen, és segíthetünk az allergiában szenvedő társainkon is” – tette hozzá McMenemy Márk.

Kiemelte azt is, hogy növény irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény rögzíti. A jogszabály értelmében a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóság eljárást indíthat ellene, mely akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.

A szakértők szerint a leghatékonyabb módszer a parlagfű visszaszorítására a rendszeres kaszálás. Célszerű ehhez a szakkereskedésekben megtalálható akkumulátoros, illetve motoros fűkaszákat használni, melyekkel valóban gyerekjáték az allergizáló növény elleni védekezés.

Amennyiben kérdése van az irtással kapcsolatban, keresse a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereit.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=cZ3o6_PvOSA

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top