Otthonok és Kertek

Meg Ryan otthona

Ismerős a név? Csak egy kicsit máshonnan? A szerelem hálójában, Angyalok városa, esetleg Kate és Leopold? Igen-igen, a hölgy színésznő is, újabban meg rendező. Aki a kilencedik lakást újítja fel, az már méltán tekinthető profi lakberendezőnek is. Meg Ryan, amerikai színésznő különleges hangulatú New York-i otthonában jártunk.

Kicsit szokatlan „buzgalom” egy elfoglalt sztártól, hogy immár a kilencedik otthonát rendezi be, de Meg azzal magyarázza a motivációját, hogy színésznőként nincs igazán alkalma arra, hogy saját kezébe vegye az irányítást. A filmeken olyan szavakat mond ki, melyeket mástól származnak, olyan szobában forgat, amit más alakított ki, és úgy játssza a szerepeit, ahogy elvárják tőle. Lakásai átalakítása és berendezése során viszont saját elképzeléseit valósíthatja meg, az ő akarata érvényesül.

Lassan 25 éve gyakorolja a berendezkedést, de miután elvált Dennis Quaid-től, és Kaliforniából visszaköltözött New York-ba, öt különböző bérelt lakás után úgy érezte, itt az ideje valami állandóságot teremteni maga, és Daisy lánya számára.

A lakásvadászat során a Sohoban talált erre a loft lakásra. Amint belépett, rájött, hogy ő bizony már járt itt egy partin, mintegy 15 éve. Azóta az egykori gyárépületből kialakított lakás már több átváltozást is megért, most Meg vette kezelésbe.

Levegős, fényjárta otthon alakított ki maguknak. A nappali, szokatlan módon a lakás közepén van, nincsenek ablakai, de két oldalán is hatalmas üvegajtók, üveg falak határolják, úgyhogy a fény akadály nélkül jut el minden zugba. A színvilág egységes: fekete-fehér, némi meleg, érett fa, kevés visszafogott bézs a kanapék kárpitjában.

Fényezett fekete hajópadló, és ami még gyönyörűbb, a fényes, magas, fekete nyílászárók! A falak döntően fehérek, hol meszelt tégla, hol fehér metrócsempe, hol márvány, csak a média szobában lelhetünk fel kevés mintás tapétát. Sok az antik és vintage bútor, iparias lámpa, a dekoráció főleg kortárs festmények és fekete-fehér fotók egyvelege.

Egyik személyes kedvencem az étkező, ahol a meseszép kandallót antik tükör borítással vették körül, és az egyedi, méretre gyártott modern bronz asztal körül fekete Thonet-székek állnak, fölötte pedig csodálatos vintage lámpa lóg.
A másik favoritom a 20. század elejét idéző fürdőszoba, ahol a térbe állított porcelán kád szépségét diszkréten hangsúlyozza ki a finom mintájú, csipkeszerű mozaik burkolat. A fehér csempe és a mennyezet alatti tükör borítás még tágasabbnak láttatják a helyiséget. A fekete ipari lámpák itt is a józan egyensúlyt biztosítják.

Csodálatos, egyéni ízű, kortalan lakást varázsolt a művésznő, de mielőtt elszégyellnénk magunkat, hogy mi meg csak lakberendezünk, színészi alakítás nélkül; azért nyugtassuk magunkat azzal, hogy az alkotó munkában egy dizájner és egy építész azért csak-csak Meg segítségére volt.

Fotók: New York Curbed
Szöveg: Matus Kati
Lakberendező, belsőépítész
www.matuskati.hu
Tel: 20 956 9927

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top