Otthonok és Kertek

Megérkezett az országos fagy

A szabadföldi termesztésben az őszi hajrá az, ami talán még stresszesebb az év többi részéhez képest. Egyrészt mindenki várja a késői fagyot, hátha még pluszba beérik valami, sokan viszont előrelátóan mindent leszüretelnek zölden, hátha utóérik és akkor nem idegeskednek a hideg miatt.

Majorunkban még a mai nap is a szüret zajlik, bár az éjszakai fagy elvitte a maradék termést.


Folytontermő málna a hajnali fagyban


Gaillardia (kokárdavirág) a hajnali fagyban


Földicseresznye (Physalis) fagyott levelei

Ezzel ellentétben viszont érdekes tapasztalatok is születtek. A permakultúrás részeken a fagykár szinte alig érezhető, de nem csak a permakultúrás mivoltja az oka ennek.

A Damisol bór és borostyánkósav tartalmának köszönhetően a kezelt területeken a fagykár sokkal csekélyebb, még a lombozat is túlélte a közel -5 fokos éjszakai hideget. Ezzel ellentétben a kezeletlen felületeken 100%-os a lomb és terméskár.

A permakultúrás részeken is jóval kevesebb a fagyási kár, mint a megszokott termesztési felületeken, így ebben az esetben is eredményesnek bizonyult a permekultúra használata nagyüzemi szinten.

Az önöntözős ágyásokban is érdekes eredményt hozott. Bár a termés egy része szüretelve lett, egyes fajtáknál a fenthagyott paprikák sérülésmentesen vészelték át az éjszakai fagyot. Ráadásul a lombozat csak a szélső részeken fagyott át, az ágyás belsejében épek és egészségesek a levelek, termések.

Forrás: Kertportal.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top