Otthonok és Kertek

Mi lehet a tuja sárgulás / barnulás vagy vörösödés oka?

Sárga vagy barna foltok éktelenkednek örökzöldjeiden? Most ősszel szembesültél te is ezzel?

Sokan azt gondolják, hogy az örökzöldek igazi dinoszaurusz kori túlélők. Megélnek a jég hátán is, csak le kell ültetni őket.

De ez nem így van.

Igaz, hogy általában szívósabbak lombhullató társaiknál, de ugyanúgy ki vannak téve a kártevők támadásainak, a fertőzéseknek és az időjárás viszontagságainak, mint bármelyik másik növény a kertedben!

Éppen ezért a tujákról, fenyőkről, ciprusokról, buxusokról is gondoskodnod kell, ha sokáig szeretnél bennük gyönyörködni!

Ugyanúgy szükségük van a tápanyagokra, az immunerősítésre és a megfelelő mennyiségű vízre, mint a csodaszép pázsitodnak.

Biztosan láttad már, hogy szinte egyik-napról a másikra az örökzöldek levelei is, bebarnulhatnak, levetkőzhetnek. Sokszor ez már egy nehezen megállítható folyamat leglátványosabb része, aminek a leggyakoribb következménye a növény pusztulása.

Ugyanakkor, nem minden barnulás utal betegségre. Azonban vékony a határ a végzetes növénybetegségek és az elhagyott gondoskodásból származó problémák között.

Ahogyan a lombhullatók, úgy az örökzöldek is lecserélik az elöregedett leveleiket, amelyek már nem jutnak elég fényhez, nem tudnak megfelelően fotoszintetizálni.

Ez azonban egy alig észrevehető, lassú folyamat, leginkább ősszel veheted észre, a növények belső részein. Belső tisztulásként vesszük ezt észre.

És mikor gyanakodhatunk betegségre?

Az ágvégek, levélvégek sárgulása, színváltozás esetén mindenképpen betegségre kell gyanakodnod!

Ezt okozhatja:
–  kiszáradás (télen és nyáron egyaránt!)
–  télen az utak-járdák sózása is károsíthatja közelükbe ültetett örökzöldeket
–  a különböző kártevők, gombafertőzések vagy akár
–  erős tápanyaghiány is

Az örökzöldek nagyon érzékenyek a magnézium hiányára: legyengülnek, kifakulnak, ellenálló képességük teljesen legyengül.

Éppen ezért dolgoztam ki egy Örökzöld ápoló rutint, amellyel jó kondícióban tudod tartani a növényeid, így pedig ellen tudnak állni a kártevőknek és a fertőzéseknek is

Miből áll az Örökzöld rutin?

A talaj és a növény kondicionálásából. Egyaránt fel kell töltened a tápanyag raktárait a környező talajnak és magának az örökzöldnek is.

Ehhez én egy 3 lépéses rutint dolgoztam ki:
–  a talaj általános tápanyagozása folyékony humusszal, a Humin Garden -Sollal  
–  a talaj és a növény magnézium raktárainak feltöltése Smaragd Extra Mg- al
–  a növények immunrendszerének erősítése Amalgerollal, a növényi C vitaminnal

Ha ezt a 3 lépést évente legalább 1, de inkább 2 alkalommal megismétled, biztos lehetsz benne, hogy az örökzöldjeid sokáig tündöklően szépek, és a betegségekkel szemben ellenállóak lesznek.

Az örökzöld rutinhoz összeállítottam 2 csomagot, hogy ne kelljen összeválogatnod az egyes termékeket a webáruházból.

A kis csomag 20-25 db, a nagy pedig 50-70 db növényre elegendő.

Tapasztalataim szerint egy nagy kertben általában ennyi örökzöld található, a kisebb kertekben pedig ez a csomag egész évre elegendő, akár a rutin 2-3 alkalommal való megismétléséhez is, vagy amikor beteg egyedeket havonta újra kezeld.

A csomagokhoz 2 BÓNUSZT is adok ajándékba:

– egy részletes leírást arról, hogyan kell ezekkel a szerekkel kezelni az örökzöldeket. Egy pontos receptet fogsz találni a csomagban, amivel ki tudod keverni a szükséges mennyiségeket, legyen a célod a táplálás, vagy a gyógyítás! Éppen úgy, mintha személyesen mondanám el Neked a teendőket.

– AJÁNDÉKBA kapsz egy 200 ml-es SCUDO lomtrágyát. Ez egy teljesen új, réz tartalmú aminosavas lombtrágya, ami a szövetekben fejti ki a hatását, amellyel a növény ellenállóvá teszi a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben az örökzöldeket.

Mivel kezeld a tujáidat és az örökzöldjeidet, hogy soha ne legyenek betegek?

A KIS örökzöld rutin csomag tartalma:

–  2 liter Humin Garden -Sol folyékony humusz
–  1 liter Smaragd Extra Mg gyökérerősítő
–  1 liter Amalgerol immunerősítő, „növényi C-vitamin”

A NAGY örökzöld rutin csomag tartalma:

–  5 liter Humin Garden -Sol folyékony humusz

– 3 liter  Smaragd Extra Mg gyökéresítő  
–  1 liter Amalgerol immunerősítő, „növényi C-vitamin”
–  AJÁNDÉK SCUDO lombtrágya

Miért az Örökzöld rutin csomagokat válaszd? Mert

–  így biztosan nem foghatsz mellé, hogy nem az örökzöldeknek szükséges tápanyagokat juttatod ki a növényekre.
–  nem kell azzal bajlódnod, hogy összeválogasd a webáruházban a szükséges termékeket!
–  az újdonságot is megismerheted, és egész tavasszal vegyszermentesen permetezve ellenállóvá tehetted az örökzöldjeidet a REZES lombtrágya segítségével – így a szomszéd beteg tujái nem lesznek veszélyforrások többé!
–  100%-ban szerves természetes kondicionálókat használhatsz, ami nem csak az örökzöldeknek jó, hanem a házi kedvenceid és a családod számára is garantáltan biztonságos!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top