Otthonok és Kertek

Miért érdemes elektromos fűtésre váltani?

Az elektromosság manapság egyre nagyobb szerepet kap. Nem véletlenül egyre több az elektromos autó. Ennek ugyanis nem csak környezetvédelmi okai vannak: az elektromos áram jóval stabilabb energiaforrás, mint a gáz. Ezért mindenképp érdemes elektromos fűtésre váltani.

Stabil, és egyre stabilabb lesz

A gázfűtés technikailag egy véges fűtési rendszernek mondható. A gáz kinyerése előbb-utóbb a földgázmezők kiürülésével jár. Ráadásul a mostani háborús helyzet kapcsán azt is láthatjuk, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer. Gázt kinyerni ugyanis nem mindenki tud, hiszen nem mindenki országában találhatóak ilyen lelőhelyek. Ellenben az elektromos áram előállítására minden ország képes, amit nem csak atomerőművekkel, de napelemekkel és szélerőművekkel is megoldhatunk. Egyértelmű tehát, hogy az elektromos fűtés által működtetett rendszereké a jövő. Ráadásul ez az energiaforrás előállításában is olcsóbb, mint a gáz vagy épp az olaj, pont azért, mert nem kell feltétlen szállítani. Mivel a napelemeket mi is telepíthetünk az otthonunkba, ezért lényegében ingyenes fűtésünk lehet. Ezt a gázzal nem tudnánk megtenni.

Fűtés – káros anyagok kibocsájtása nélkül

Ma már a modern kondenzációs kazánok alig bocsájtanak ki mellékterméket. Azonban, főleg hazánkban, még nagyon sokan a régi, hagyományos kazánokat használják, valamint a konvektorokat. Mindkét esetben az ilyen gázfűtéssel rendelkezők kitettek az esetleges szén-monoxid mérgezésnek. Elég, ha nem jól működik a konvektor vagy a bojler, és máris megtörténhet a baj. Az áram alapú fűtésnél azonban nem kell ettől tartanunk. Ráadásul egyáltalán nem instabilak, és ugyanolyan megbízhatósággal működnek, mint például a villanyvezetékek tennék. Tehát attól sem kell tartanunk, hogy lakástüzet okozzon vagy könnyen elromoljon. Ezen kívül teljesen hangtalan. Amíg a gázfűtésnél akadhatnak hangok, például az őrláng miatt, addig az árammal vezérelt fűtés semmilyen hangot nem ad ki, csupán kellemes meleget. Ha pedig mindez nem volna elég, az elektromosságot többféleképpen és sokkal koncentráltabban is használhatjuk, mint a hagyományos fűtéseket. Alkalmazhatjuk a padlóban elektromos padlófűtés formájában, vagy beépíthetjük a falba, illetve nem kell hozzá felbontani a házat, ha telepíteni szeretnénk például egy lakásfelújítás során.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top