Otthonok és Kertek

Miért fontos, hogy otthona megfelelően legyen szigetelve?

A 21. században a megfelelő szigetelés alapvetően vált fontossá az építészetben. Hiszen ha jól van szigetelve az otthonunk, akkor jóval kevesebb energiát kell elhasználnunk ahhoz, hogy komfortos legyen a házunk, lakásunk akár a téli hidegben, akár a nyári hőségben. Mivel kevesebb az energiakibocsátás, kevesebbet is fizetünk a fűtésért, ráadásul csökken az épület károsanyag kibocsátása is, ráadásul nő az épület értéke az ingatlanpiacon. De lássuk részletesebben, miért fontos, hogy megfelelően legyen szigetelve az épület!

Megfelelő szigeteléssel csökken a fűtésszámlánk!

És nem is kicsit! A homlokzati és lábazati szigetelés, a födém szigetelés vagy az aljzatszigetelés mind hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbet fizessünk a fűtési szezonban.

Ha van egy régebbi építésű házunk, akkor több mindent meg kell vizsgálnunk rajta. Nézzük meg, milyen állapotban vannak a nyílászárók és az épületgépészet és érdemes egy energetikus szakemberrel felmérni, hogy milyen az épület szigetelése. Ha nincs kellő vastagságú és minőségű szigetelésünk, akkor az alábbi hőveszteséggel számolhatunk: 30 % a födém és a tető irányában, 25-35 % a homlokzati falakon keresztül, 10-15 % a padlón át és 25-35% a nyílászárókon keresztül. Gondoljunk bele: az utólagos homlokzatszigeteléssel, födémszigeteléssel rögtön megfogtuk az elillanó hő 55-65 %-át, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy mennyit nyertünk a nyílászárókkal, máris a lakásunkban tartottuk a korábban elillanó hőenergia 80-90%-át!

Kép forrása: https://unsplash.com/@timothybuck

Nyáron kevesebbet kell költenünk az épület hűtésére!

Aki már lakott rosszul szigetelt házban, tudja, hogy a téli magas fűtésszámlát követi a nyári hőségekben a hűtésre kiadott pénz, vagyis a villanyszámla. Érdemes azt is átgondolni, hogy az épületek hűtésére háromszor annyi energiát használunk el mint a fűtésre! Ha jó az épület szigetelése és az árnyékolástechnikát is megoldjuk, akkor a nyári hőségben akár 5-7 celsius fokot is nyerhetünk. Így jóval kevesebbet kell használnunk az épületet hűtő klímaberendezéseket is.

Csökken az épület károsanyag-kibocsátása! 

A légszennyezés és általában a környezetszennyezés egyik jelentős problémája, hogy az egyes ember elenyészőnek, szinte lényegtelennek látja a saját tevékenységét az ipari méretű légszennyezőkhöz képest. Az autóm, a házam kicsi kéménye szinte semmit sem számít a gyárkéményekhez, az erőgépek károsanyag-kibocsátásához képest! Pedig a saját háztartásunkból is bőven kerül a levegőbe szén-monoxid, szén-dioxid, vízgőz, korom, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, metán, szénhidrogének stb. Tudatos energia használattal, szigeteléstechnikával, megújuló energiaforrások használatával nagy mértékben csökkenthetjük saját háztartásunk károsanyag-kibocsátását (ld. fent). Amennyiben az épületet hagyományos, fosszilis tüzelőanyaggal vagy biomasszával fűtjük, egyetlen háztartás károsanyag kibocsátása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a légkör megteljen különböző üvegházhatást elősegítő gázokkal, például széndioxiddal, nitrogénoxidokkal. A levegőbe kerülő nitrogén-oxid légzőszervi megbetegedéseket okoz, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, a vérerek kitágulását eredményezheti, methahemoglobin képződéshez vezethet.

A penészről se feledkezzünk meg!

Amikor a környezetszennyezésről beszélünk, sokan az erdőkre, folyókra, állatokra, növényekre gondolnak, pedig maga az ember is a környezethez tartozik. A saját lakóterünkben is sokat tehetünk a környezetvédelemért, az egészségvédelemért. Ha rosszul van szigetelve az épület, akkor hőhidak alakulhatnak ki a nagyobb felületeken és szerkezeti elemek találkozásánál (jellemzően a homlokzat és a födém vagy a homlokzat és a lábazat találkozása). A hőhíd nyomán nedvesedni kezd a fal, ami megágyaz a penész kialakulásának. A penésszel pedig nem az a legnagyobb baj, hogy csúnya foltot hagy a falon, hiszen súlyos légúti betegségeket okozhat. A szigeteléssel és a megfelelő nyílászárókkal azonban csökkenthetjük a penész kialakulásának esélyét. Persze az is fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, figyeljünk a teregetés, főzés során kialakuló párára.

Komfortosabb lesz az otthonunk

A rosszul szigetelt, vagy rossz nyílászárókkal szerelt épületek esetében hiányzik ez a komfortérzet, huzatosak a szobák, akkor is fázunk, ha közben maximumon fűt a kazán, a hőhidak következtében penészedés alakulhat ki a lakótérben. Ha megfelelően van szigetelve a házunk, akkor kényelmesebb, komfortosabb otthonunk lesz. Télen intenzívebb lesz a melegérzet, nyáron pedig nem fő a fejünk a hőségben.

 

A szigetelés egyben értéknövelő beruházás!

Egy jól szigetelt ház értékesebb lesz az ingatlanpiacon, mint egy olyan épület, ahol rossz a szigetelés vagy teljesen hiányzik. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az ingatlanvásárlók nem szeretnének egy olyan házba költözni, ahol még meg kell csináltatni a szigetelést, hogy komfortosabb és hatékonyabb legyen az épület üzemeltetése. A másik ok az energetikai besorolás. Sőt, ma már Magyarországon van kötelezően elérendő besorolási osztály: azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden új építésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Ha az épületünk BB besorolású, vagy annál magasabb besorolást kap egy energetikai osztályozás során, akkor többet ér a házunk.

Összegezve a megfelelő szigetelés több szempontból is fontos beruházás, csak nyerünk vele. Kevesebb pénzt kell költenünk a fűtésre, hűtésre, kevésbé szennyezzük a környezetünket, csökken az esélye a penészedés kialakulásának és nő a komfortérzetünk, illetve az ingatlan értéke.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top