Otthonok és Kertek

Mik a legjobb térkő fajták?

A térkövek fajtái nagyon sokfélék, és nem csak a színükről vagy a formájukról beszélünk. A nagy választék nehézségeket okozhat a vásárlás során, különösen akkor, ha nem igazán tudjuk, mit keressünk. Mai cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogyan válasszunk térkövet, hogy a céltól függően esztétikus, tartós és funkcionális legyen. Megismerhetjük a térkövek elérhető fajtáit, színeit, formáit és aktuális árait is.

Térkő – melyiket válasszam? Mit kell figyelembe venni?

A térkő jelenleg az egyik legnépszerűbb anyag a különféle kültéri felületek szilárdítására. Közterületen és magáningatlanokban egyaránt használják. Érdekes és praktikus alternatívája a szegélykőjárdalap, útszegély és egyéb kerti betonelem opcióknak. Sokféle típus közül lehet választani, így sok mindent figyelembe kell venni a vásárlási döntés meghozatalakor. Szóval mi az, ami lényeges? Elsősorban a terhelésekkel szembeni ellenállás – a kerti ösvényen található térkövek nem lesznek kitéve nagy nyomásnak, így ez a paraméter esetükben nem releváns. Ha azonban a házhoz vezető út térkövezéséről beszélgetünk, akkor feltétlenül ellenőrizni kell a terhelhetőségi mutatókat. Kardinális kérdéskör még a méretezés, a műszaki attribútumok függvényében elsősorban a vastagság számít. Családi ház telkén 6 centiméter vastagságú térkő ajánlott. Meghatározó szempont a funkcionalitás, az esztétikum és a térkövek ára természetesen.

Térkő – milyen formát válasszunk?

A térkőgyártók rendkívül széles anyagválasztékot biztosítanak, aminek köszönhetően szinte végtelen számú lehetőség kínálkozik a felületburkolásra, még a legelképesztőbb ötletek megvalósításra is. Érdekes minták létrehozásához a térkőnek megfelelő formájúnak kell lennie. Ebből a szempontból is óriási a választék, mert az elemek sokféle alakot magukra ölthetnek:

  • négyzet és téglalap – ezek szabványos és univerzális formák, amelyek különösen jól működnek nagy felületeken.
  • dupla T – nagyon népszerű forma, gyakran használják köztereken, de autóbehajtókban és parkolókban is.
  • trapéz – általában az ilyen alakú kockákat körkörös minták (rozetták) létrehozására használják.
  • téglalap alak hullámos élekkel – ezek nagyon hatékony kockák, amelyekből sok érdekes mintát kialakíthatunk.

A portfólió speciális formájú elemeket is tartalmaz, amelyek a térkővel bélelt felület széleinek kidolgozására szolgálnak – élek, szegélyek és palánkok. Azt is érdemes tudni, hogy sok térkő gyártó nyújt tervezési szolgáltatást, így ha anyagválasztási gondjaid adódnának az ingatlan területfejlesztésében, bátran kérhetsz ilyen irányú szakmai segítséget.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top