Otthonok és Kertek

Mire figyeljünk a tavaszi gyeptrágyázásnál?

Az esztétikus, egyöntetű, élénkzöld színben pompázó pázsit elképzelhetetlen a megfelelő tápanyagok utánpótlása nélkül. De milyen gyeptrágyát használjunk és milyen műtrágyaszórót alkalmazzunk?

Ha a pázsitról van szó, nem szabad elfelejtenünk, hogy a dísz- és haszonnövényekhez hasonlóan a pázsitfüvek is folyamatos trágyázást igényelnek. Sőt, a pázsit különösen tápanyagigényes, ezért a hatékony gyepápolás elképzelhetetlen a szükséges makro-, mezo- és mikroelemek folyamatos és egyenletes pótlása nélkül. Ennek hiányában a pázsitfű elgyengül, könnyebben támadják meg a betegségek, elmohásodik, elgazosodik. 

Miért van szükség gyepműtrágyára?

Felvetődik a kérdés, hogy a gyepműtrágyákat kiválthatjuk-e olcsóbb megoldással, például hagyományos, ammónium-nitráttal, hogy így pótoljuk inkább a nitrogént. Természetesen meg lehet próbálkozni vele, és valóban gazdaságosabb megoldás – legalábbis így tűnik első pillantásra. Csakhogy az ammónium-nitrát az öntözés vagy a csapadék következtében könnyen kimosódik a talajból. Ha pedig a mennyiséget nem sikerül tökéletesen eltalálni, és egy kicsivel több kerül a gyepre, gyorsan kiéghet a pázsit. 

A pázsit számára tehát a legideálisabb a speciálisan erre a célra kifejlesztett gyepműtrágyák használata. Ezek mellőzésével még magas szintű szakértelem birtokában sem biztos, hogy olyan minőségű lesz a pázsitunk, mint a gyepműtrágyák használata mellett. Ha pedig jóvátehetetlen hiba történik, például kiég a gyep, annak költsége többszöröse annak, mint amennyibe a gyeptrágyázás kerül. 

A gyeptrágya tárolására bármilyen melléképület megfelel, ahol biztosított, hogy a műtrágyát nem éri nedvesség. Ennek hiányában praktikus lehet egy könnyűszerkezetes garázs felépítése. Ez a kerti szerszámok, kisgépek tárolására is tökéletesen használható. 

Mire ügyeljünk a gyeptrágya kiszórásánál?

A gyeptrágyázást legjobb fűnyírás, levegőztetés utánra időzíteni.

A legfontosabb, hogy a gyeptrágya egyenletes eloszlásban kerüljön ki a pázsitra. Ennek hiányában bujafoltosodás keletkezhet, vagyis sötétzöld, dús foltok és ritkásabb, sárgás színű szakaszok váltják egymást. 

A megfelelő kiszórás érdekében érdemes kerülni a kézi kiszórást, és műtrágyaszórókat használni:

  • kisebb területek esetében forgóhengeres,
  • nagyobb méretű pázsitoknál pedig a röpítőtárcsás  szórók  az ideálisak.

Amennyiben forgóhengeres műtrágyaszórót használunk, a pázsit egyik sarkánál kezdjük a munkát, és egymást enyhén fedő sorokat húzva járjuk végig a területet. Röpítőtárcsás szóróval pedig a terület külső részéről haladjunk befelé, itt is legyen egy kicsi átfedés. 

A különböző fajta műtrágyaszórók különböző szemcseméretű műtrágyákkal kompatibilisek. Ezért érdemes csak azokkal a típusú műtrágyákkal próbálkozni, amelyek a műtrágyaszóró használati utasításában is szerepelnek. Vagy pedig végezzünk próbaszórást, így kiderülhet, hogy a műtrágya szemcséi átférnek-e a szórónyíláson. 

Műtrágyaszórásnál fontos szabály, hogy soha ne adagoljuk túl a gyártó által előírt vagy a szakértő által javasolt mennyiséget. A kevesebb műtrágya nem okoz semmiféle jóvátehetetlen problémát, a túladagolás azonban kiégetheti a pázsitot. 

A gyeptrágyázást mindig kövesse beöntözés, hogy a műtrágyában található tápanyagok feloldódjanak, és a növények azonnal fel tudják azokat venni. 

Néhány további jó tanács a gyeptrágyázáshoz

Tavasszal leginkább nitrogént igényel a pázsit, ezért ilyenkor magas nitrogéntartalmú gyeptrágyát használjunk. Emellett természetesen káliumra és foszforra és mikroelemekre is szükség van a tűröképesség növelése és a gyökérzet megfelelő fejlődése végett. 

A pázsitfüvekre is igaz, hogy a gyep állapotától, korától és az évszaktól függően különböző tápanyagösszetétel számukra az ideális: 

  • a frissen telepített pázsitok esetében a magas foszfortartalmú starter, 
  • a régebb óta meglévő, megerősödött gyepeknél pedig nitrogénben gazdag fenntartó, 
  • míg az ősz során káliumtúlsúlyos kondicionáló típusok ideálisak.

Rendelje meg a gyeptrágyázáshoz szükséges eszközöket a terület hazai szakértőjének számító Gazdadiszkontból!

Ha fontos, hogy olyan helyről vásárolja meg a pázsit gondozásához szükséges eszközöket és anyagokat, amit a terület szakemberei üzemeltetnek, keresse fel a Gazdadiszkont.hu online gazdabolt! Többféle műtrágyaszóró és a minőségi gyeptrágyák rendkívül széles választéka is elérhető náluk. 

A Gazdadiszkont oldalán ráadásul online chat is elérhető, amelyen keresztül segítséget kérhet, például a megfelelő műtrágyaszóró vagy gyeptrágya kiválasztásában. Természetesen telefonon is elérhető az üzlet, illetve a weboldalon is lehet számukra üzenetet küldeni.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top