Otthonok és Kertek

Mit tud a kertészek kedvenc metszőollója?

Ha metszőolló, akkor csakis FELCO, vallja a munkában edzett kertészek jó része. Vannak persze, akik másra esküsznek, de abban teljes az egyetértés, hogy a svájci vállalat mindent megtesz a tökéletes kertészollók kifejlesztéséért. Ezt a törekvésüket az elmúlt 75 évben siker koronázta: a FELCO metszőolló egybeforrt a svájci minőség és megbízhatóság fogalmával.

Nemcsak metszőollót, hanem kétkezes ágvágó ollót, fűrészt, kertészkést, és speciális kerti ollókat is terveztek, amelyekben egy közös pont van: a kertet ápoló ember tisztelete. A FELCO arra is rájött, hogy nem csak kiváló minőségre van szüksége az embereknek, hanem egyedi formákra is. Van, akinek nagy és erős keze van, könnyedén használja az abba illeszkedő metszőollót. De van kisebb, például női vagy fiatal kézbe való metszőolló is, amely nemcsak kisebb, de könnyebb, kompaktabb felépítésű is. Gondoltak a balkezesekre is! És végül ott van a forgónyelű metszőolló, amely a cég zászlóshajója, a kézkímélő ergonómiai csoda.

Mit tud a FELCO?

Vajon mit tud egy ilyen metszőolló, amit más nem? Például a pengéje egészen különleges edzett acélból készül, akár a legjobb minőségű késpengék. A nyele pedig a metszést végző ember kezébe simul, egyetlen tökéletes mozdulattal zárva össze a pengéket. A vágáskor a csuklóra ható remegést puha gumi pufferek csillapítják. A pengék és az olló minden része külön-külön is cserélhető, így ha bármi elkopik, nem kell kidobni semmit. Az ollóhoz adott egyetlen kulccsal minden nyitható-zárható, az ollók pedig az ember hüvelykujjának egyetlen mozdulatával bezárhatók és az övre akaszthatók. Egy ilyen metszőolló évtizedeket is szolgálja a gazdáját és közben minden alkalommal örömet szerez az érezhető, tapintható minőségével.

A szakértők, akik FELCO boltot nyitottak

Horváth Hajni kertészmérnök hallgatóként ismerkedett meg a piros nyelű metszőollóval, amely többnyire ott volt a Kertészeti Egyetem profi kertészeinek kezében. A FELCO név csak utána ragadt meg benne, amikor fiatal szakemberként ő is szerette volna beszerezni az etalonnak tartott metszőollót. A tökéletes olló kiválasztása akkoriban nem volt könnyű, mert a többféle típus (kicsi-nagy, jobbos-balos) ugyan létezett, de nem volt mindig minden kapható. A Hermes gazdaboltok privilégiuma volt a különféle típusok árusítása.

Bálint András szintén kertészmérnök, már az apja és nagyapja is kertész volt. Az egész család nagy FELCO-rajongó, mindenkinek megvan a saját metszőollója, amit nem feltétlen oszt meg családon belül sem. András felmenői évtizedekkel ezelőtt kapcsolatba kerültek a FELCO svájci gyárával, amikor az akkor világújdonságnak számító forgónyelű metszőollót a gyakorló kertészek szemszögéből tesztelték, ergonómiai méréseket végeztek rajtuk. A FELCO találmányáról azóta bebizonyították, hogy nagyjából 30%-nyi erőt megtakarít a használójának, azaz ennyivel több ideig képes dolgozni vele az ember azonos erőbefektetéssel. A Bálint családot ezért a svájci FELCO gyárba is meghívták egyszer egy teljes hétre, hogy megismerkedhessenek a cég alapítójával.

Megnyílt a Felco Shop!

Hajni és András 2020-ben döntött úgy, hogy a FELCO támogatásával létrehozza a Felco Shop webáruházat, ahol a teljes metszőolló-választék elérhető. A közvetlen kapcsolatnak köszönhetően ez a hivatalos és független viszonteladó a legjobb áron jut a termékekhez. Ez az árelőny pedig az értékes FELCO eszközök kapcsán nagyon fontos, hiszen egy átlagosan húszezer forintos metszőolló esetén ez jó pár ezer forintot jelenthet.

A Felco Shop nemcsak a teljes választékot, hanem a biztonságot és kényelmet is tálcán kínálja. A biztonság a metszőollók eredetiségét jelenti. Elárasztották ugyanis a piacot a hasonlóan kinéző, de gyenge minőségű, “egyszer használatos” metszőollók, nem ritkán hamis márkajelzéssel. A Felco Shop eredeti forrása arra is garancia, hogy a vásárló eredeti, a svájci minőségellenőrzésen átesett terméket vehet a kezébe.

A kényelmet pedig a házhozszállítás jelenti, amely a koronavírus utáni időkben még fontosabb, mint valaha. A szállításról a vásárló választása alapján vagy a GLS prémium futárja gondoskodik, vagy a FOXPOST automatába helyezik a csomagját. Az egyedi megállapodások révén mindkettő rendkívül kedvező árú: a futár 990 Ft-ba, az automata pedig 590 Ft-ba kerül. Ezek a “békebeli” árak sajnos nem sok helyre jellemzők.

Egy apró lépés a sikerélmény felé

Ha valaki FELCO metszőollót szeretne választani, akkor legjobb, ha először megnézi a Felco Shop vásárlót segítő írásait. A méret kiválasztásában, a metszési célok meghatározásában, a kéz kímélésében ezek sok segítséget adnak és a segítségükkel gyorsan megtalálható a megfelelő metszőolló, fűrész, élező. A jó választás fontosabb, mint a legtöbben gondolnánk, hiszen ezek az eszközök akár egy életre kiszolgálják a kertészkedőt, sőt talán még generációk között is öröklődnek.

Hadházi Gergely, kertészmérnök

Felco Shop

www.felco-shop.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top