Otthonok és Kertek

Nagyüzem a biokertben

Tavasz vége-nyár eleje a legtöbb elfoglaltságot adó időszak a biokertekben.

Az első veteményeket már betakarítjuk, a melegkedvelő palántákat pedig most ültetjük ki. A májusi esőtől nem csak a haszonnövények, de a gyomok is beindulnak, így az egyik legnagyobb munka a gyomszabályozás.

A biogazdálkodásban nem beszélünk gyomirtásról, itt a gyomokat inkább megpróbáljuk elnyomni, vagy mechanikailag irtjuk. Erre nagyon sokféle megoldás lehetséges.

Nagyon fontos az élő növényi talajtakaró. Ilyen például az ökológiai gyep a gyümölcsösök alatt. Ez egy nagy fajgazdagságú növényállomány, amelyben a különböző fűféléken kívül jelen vannak a pillangósok és egyéb virágos növények. A műtrágyák helyett itt talajbaktériumok szolgáltatják a növényeknek az egyes tápanyagokat. Ilyen hasznos baktériumok élnek a pillangósok gyökérgümőiben. A különböző időben virágzó növények pedig a hasznos rovaroknak nyújtanak táplálékot és élőhelyet.

Veteményesben használhatunk olyan növényeket, amelyek maguk is elnyomják a gyomot. Ilyenek például az indás tökfélék, vagy a batáta.

Egyre népszerűbb eljárás a mulcsozás, amely azt jelenti, hogy valamilyen szerves anyaggal (kaszált fű, szalma, faforgács, stb.) takarjuk a talajfelszínt, így elnyomjuk a gyomokat és nem engedjük kiszáradni a talajt. Ma már különböző mulcsozási eljárásoknak külön rajongói csoportjai vannak. Legegyszerűbb a vékony mulcsozás, amelynél folyamatosan szórjuk a mulcs anyagot a szezon alatt és állandóan kb. 5 cm vastagon tartjuk. Ezt ősszel komposztáljuk, vagy trágyával keverve közvetlenül a talajba forgatjuk.

A mélymulcs egészen különleges dolog, ahol maga a termesztés (azaz a növények gyökere is) a mulcs szerves anyagában zajlik, ami szalmából, trágyából és kész komposzt rétegeiből áll.
Természetesen különböző fóliákkal is takarhatunk, ezeknél azonban komoly gond, hogy befészkelnek alá a csigák.

Június közepéig-végéig vethetjük a tökféléket, babokat, csemegekukoricát, ültethetjük a paradicsomot, paprikát. Ilyenkor jönnek ki a sorokból a borsók, saláták, retkek, spenótok. Ne maradjon semmi üresen, találjuk meg a megfelelő másodveteményt! Ma már egészen különleges zöldségféléket is találhatunk. Ilyenek például az ázsiai salátafélék, a  tarlórépák, a mángoldok, a leveles kelek. A kabakosok közül kiemelném a virágjáért termesztett Costates Romanesco cukkinit, a szivacs alapanyag luffa tököt, a Hokkaido sütőtökféléket, az egérdinnyét, vagy a Kiwano tüskés uborkát.

Az esők és a meleg jó táptalajt biztosítanak a gombás betegségeknek a kert minden részében. Ellenük legjobban a Polyversum élő gombaölő gombával védekezhet egy biokertész. Ezt az élőlényt permetezéssel visszük fel a növények felszínére, ahol szaporodása közben elpusztítja az ott levő kórokozó gombákat, baktériumokat, majd 2 hétig élő fóliaként beborítja a növényt, így a kiszorítás elvén működik.

A kártevők is egyre szaporodnak. Ma már egy professzionális biológiai rovarölő is rendelkezésére áll minden biokertésznek. Ezt egy indiai fa nedvéből vonják ki és finomítják növényvédelemre alkalmas formára. Eddig csak biogazdaságok számára, nagy kiszerelésben volt beszerezhető, most már azonban hobbikerti mennyiségben is hozzá lehet jutni a NeemAzalhoz.

Másik különleges biológiai rovarvédelmi „eszköz” a petefürkész darázs.
Kereskedelmi forgalomban, hobbikertészek számára is hozzáférhető kapszulás formája.
Nálunk honos mini darazsakról van szó. Hazánk talán legkisebb rovarai (kb. egy gombostűfej negyede), melyek petéjüket lepkék petéjébe teszik, ezáltal megölve azokat, így egyáltalán nem kelnek ki hernyók. Elsősorban a kukacos paradicsomért, paprikákért felelős gyapottok bagolylepkére árusítják, de rendkívül sok egyéb lepkekártevő ellen használható. Nagyon fontosak például a gyümölcsmolyok (pl.: az alma, szilva kukacosságát okozók) ezeknek az időpont miatt már csak a második rajzását tudja megfogni, de aki az elsőt megakadályozta pl. Dipellel, annak innentől egy már biztonságot jelent. Jó a káposztalepkék, a bukszusokat tarra rágó hernyók és még sok más hasonló jószág ellen.
A biogazdák visszajelzése szerint, hogy a petefürkészek használatával csökkent a levéltetvek és liszteskék száma is.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top