Otthonok és Kertek

Növénytársítás a kiskertben

A növénytársítás az egyik kedvenc témám, mert olyan szelete a házikerti kertészkedésnek, ami kicsiben is és nagyban is ugyanúgy működik. Manapság, ahogy egyre többen fordulnak a biokertészkedés felé, úgy lesz nagyobb jelentősége annak is, hogy valóban értsük: hogyan zajlanak a kertünkben az életfolyamatok. A növénytársítás is ennek a folyamatnak a része.

Élet a kertben

Akár kicsi, akár nagy a kertünk: komplett ökológiai rendszert kell elképzelni mögé. Mivel a kertben is minden mindennel összefügg, a legkisebb kerti munkával is hatással vagyunk a környezetünkre. Ugyanígy kell gondolkodnunk a növények társításáról. A növények többnyire kémiai úton kommunikálnak egymással, ami egyébként egy hatalmas tudományos kutatási területet fed le a mai napig. Még csak egy szeletét ismerjük a talajban zajló folyamatoknak, a növényeink maguk vagy a növények és a környezetük többi tényezője között. A pH-változás a talajban és esővízben, öntözővízben ugyanúgy kihat a rendszerre, mint ahogy nekünk sem mindegy, melyik ásványvizet isszuk aktuálisan. A növények optimális fejlődéséhez optimális körülményeket érdemes biztosítani, úgy, hogy figyelembe vesszük a környezet többi elemét is: madarakat, csigákat, rágcsálókat, hasznos kártevőket, háziállatokat vagy épp magunkat, embereket. A beporzó rovarok fontossága az utóbbi években komoly téma lett a hétköznapi ember számára is, de ne feledkezzünk meg az egyéb hasznos rovarokról sem, mint a fürkészdarazsak, a ragadozóatkák vagy a fátyolkák és katicabogarak. Nekik is ideális helyet kell teremteni ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni.

Növények egymás között

A növények egymásra illóolajokkal és más kémiai anyagokkal hatnak. Ha jól társítjuk a növényeket, akkor az illóolajok pozitív hatását is ki tudjuk használni. Tipikus ismert példa a rózsalevéltetvek ellen a bokrok alá ültetett levendulatövek alkalmazása. De ugyanígy a paradicsom fekete levéltetveire a bazsalikom illatának hatása.  Ha a régi korokból szemezgetünk társítható növényeket, akkor a habitus is jó kiindulási alap: a futóbaboknak jó támrendszere a kukorica, és közötte szépen megterem a tök. Ezek mind olyan előnyös kombinációk, melyek minden növény számára win-win helyzetet idéznek elő.

Néhány gyakori és jó példa, ha konyhakertet tartasz:

A „három nővér”: bab, kukorica, tökfélék (patisszon, cukkini, spárgatök).

A három kultúrnövényre épült az őslakosok növénytermesztése az Amerikai Egyesült Államok mai területén. Az első törzsi kertészek rájöttek, hogy a tök a talajnak árnyékolást ad, a kukorica a babnak támasztékot, a bab mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).

* Bazsalikom: nagyon hasznos, megóvja a gombabetegségektől a kultúrnövényeket, vonzza a beporzókat, ezáltal javítva a kötődést.

* Borágó: a magyar népnyelvben uborkaszagú fűnek is nevezett fűszernövény nagyon vonzza a méheket, valamint a ragadozó rovarokat. Meghálálja, ha szamóca vagy tökfélék közelébe ülteted, mert távol tartja tőlük a bogarakat.

* Borsó: a pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt, ami nagyon jó a szárzeller és a bimbóskel számára, melyek nagy tápanyagigényű zöldségek. Ugyancsak jó szomszédja a burgonya.

* Fokhagyma: hatékonyan óvja a szamócát a fonálférgek és a gombabetegségek ellen.

* Facélia: kitűnő talajjavító, elűzi a fonálférgeket

* Sarkantyúvirág: elriasztja a kártevőket, de közben vonzza a beporzókat. Ha retek közelébe ülteted, csökkenti a csípősségét.

* Kakukkfű: kiváló méhvonzó, miközben elriasztja a káposztalepkéket.

* Sárgarépa- és kapormagokat ültessünk együtt. A kapor támogatja a sárgarépa kelését, és a csíranövényeket megtámasztja, illóolajaival védi a répát. A sárgarépa nagyon sok növénytársításhoz javasolt: bab, metélőhagyma (snidling), szarkaláb, borsó, szarkaláb, fejes saláta, paprika, retek, rozmaring, hagyma, borsó, zsálya, paradicsom.

* A hagymafélék a répalégy, a sárgarépa pedig a hagymalégy ellen véd. Jó hatású lehet a kapor és a hagymafélék a káposztafélék közé tartozó rukkolára és brokkolira (spárgakel).

* Saláta: a földbolháktól védi a retket és a többi káposztafélét.

* Koriander: aromásabb lesz közelében a szomszéd növény.

* Petrezselyem: ültessük paradicsom mellé, javítja az aromáját, és takarja a talajt.

* Hagyma és a paradicsom jó szomszédok, az előbbi illóolajával ad védelmet.

* Körömvirág: paradicsom, szamóca mellé javasolt. Véd a fonálférgek ellen, vonzza a hasznos rovarokat.

* Spenót: nagyon jó hatása van a talajra, ezáltal minden környező növény fejlődésére.

* Zeller és a káposztafélék társítása javasolt. A zeller véd a káposztalepke, a földibolha ellen.

Ez a cikk megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021 április-májusi lapszámában!

Fotók: Unsplash

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top