Otthonok és Kertek

Növénytársítás a veteményesben

Az egymást segítő növényekről volt már szó párszor az oldalunkon, de folyamatosan javítjuk és teszteljük az újabb növénytársításokat a megszokott táblázathoz képest.

Az eredeti táblázat, melyben a fűszer és aromanövények nem kapnak nagy hangsúlyt.

Az eredeti táblázatban (fenti kép) a fűszer- és aromanövényekre igen kis hangsúly került, pedig érdemes használni őket a házikertben is, nemcsak a konyhában. A fűszerek illóanyagai megzavarják a rovarok szaglását, ezt kihasználva viszont eredményesen használhatók.


Muskotályzsálya és körömvirág

A muskotályzsálya a nagy fekete fadongó kedvenc mézelő növénye, viszont a veteményeskertben a levéltetvek űzésére is alkalmas.

Ugyanígy megfigyeltük, hogy a sok csapadék ellenére a muskotályzsálya mellé ültetett körömvirágok egyáltalán nem kaptak lisztharmatos fertőzést, míg azok a körömvirágok, melyek környezetében nem volt ebből a növényből rendre lisztharmatosak lettek.

A szőlőmoly ellen is eredményesen használható a muskotályzsálya. Azokon a szőlőtöveken, amelyek mellett a muskotályzsálya megjelent (mert ez a növény képes kivadulni), ott a szőlőmolyokkal sem volt probléma.


Cékla, újhagyma és hegyi menta

A rendszeresen öntözött céklák gyakran kaptak az utóbbi időben levéltetőt a gumó és a levél találkozásánál. Ellenben azokon a céklákon, ahol a csepegtető cső másik oldalán az újhagymák bújnak, a levéltetű is teljesen eltűnt.

Fokhagymával a pocok és vakondtúrás ellen

Gondolnád, hogy egy egyszerű hasznonnövénnyel is lehet védekezni a pocok és a vakond káros tevékenysége ellen?

Mivel a vakond védett állat, így akármennyire is bosszantó, nem szabad megmérgezni, leütni. De akkor mégis hogyan védekezz ellene?


Egy jól összeállított vegyeskultúra sokkal könnyebben kezelhető, mint egy monokultúra

A vakondtúrásokba és a veteményesbe, virágágyásokba, gyepbe helyenként fokhagymát duggattunk el és mindenhonnan elköltözött a vakond is és a pocok sem túrja így idén végig a csepegtető csövek mentén a veteményest. Drága vakondjaink elköltöztek, nekünk viszont rengeteg újhagymánk és fokhagymánk lesz idén.

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top