Otthonok és Kertek

Nyár a Biokertben

Nyáron burjánzik a kert. Nyílnak a virágok, elkezdődik a betakarítás a veteményesben és a gyümölcsösben egyaránt. Ilyenkor van a munka dandárja, folyamatos a gyomlálás, fűnyírás és a növényvédelmi munkák.

Ahány kert, annyiféle méret, megoszlás és koncepció, szerencsére azonban azzal már egyre többen egyetértenek, hogy nem használnának mérgező vegyszereket és szívesen termelnének ehető növényeket is.
A biológiai növényvédelem fejlődése ugrásszerű, így vannak olyan élő készítmények, amelyek már hatékonyabbak a vegyszereknél. Ez az oka, hogy eddig növényvédő szerekkel kezelt kertekben is le lehet cserélni bizonyos mérgeket élő készítményekre. Léteznek már olyan mikroszkopikus (ártalmatlan) fonalférgek, amelyek csak egy-egy kártevőre (pl: lótücsök, vagy cserebogár pajor) hatnak, vagy gombaölő gombák, sőt mini petefürkészek kis kapszulákban, amelyek nem engedik kikelni a hernyókat.

A biokert azonban nem egyenlő a vegyszermentes kertekkel. Itt elsődleges a sokféleség, a növénytársítás, védőnövények, hasznos élő szervezetek betelepítése. Az alapok megteremtéséhez pedig hozzátartozik az ellenálló növényfajták ültetése.

Mi az első lépés a valódi biokert kialakítása felé?

Teremtsük meg a kertünk ökológiai egyensúlyát! Ez legalább 2-3 évbe telik. Addig kiszelektálódnak azok a fajták, amelyeknek az immunrendszere nem képes aktivizálódni. Ilyenkor a kertészek egy része feladja. Bármely mérgező szer egyszeri használata is újraindítja a folyamatot, mert beavatkozik a kialakuló egyensúlyba. Helyette inkább hagyjuk elmenni a gyenge immunrendszerű növényeket, mert a folyamatos küzdelem mellett állandó fertőzési forrást is jelentenek. Minél előrehaladottabb az átállás, annál nagyobb lesz a ragadozó rovarok száma.
Ehhez egyrészt szükséges, hogy rovarölő szerek ne gyérítsék őket, másrészt hogy legyen búvóhelyük, végül, de nem utolsó sorban, hogy találjanak kártevőket! Ilyenek például a levéltetvek. Ezek az apró rovarok szívogatásukkal gyengítik a növényt és átvisznek egy csomó veszélyes vírust. Fontos azonban hogy a fő táplálékai a legtöbb hasznos rovarunknak. Nélkülük nincs ökológiai gazdálkodás. Ha nincs levéltetű, nem jön hozzánk a katica, vagy a fátyolka.

A kertész feladata itt is a megfigyelés és a szükség szerinti, okszerű beavatkozás.

Nagyon fontos megelőzés, ha ragadós csíkokat helyezünk a fák törzsére, hogy a hangyák ne tudják felvinni a tetveket. Sokat javíthatnak a levéltetű elleni sárga lapok is amelyek az újabb fertőzést akadályozzák meg.
Amikor észrevesszük, elsősorban agrotechnikai eszközzel, zöldmetszéssel védekezünk, azaz levágjuk és megsemmisítjük a deformált leveleket. Ha nagyon sok levelet érintett, akkor célszerű egy gyérítést is végezni narancsolajos készítménnyel, melyhez keverjünk valamilyen algás, vagy gyógynövényes növénykondicionálót.
Figyeljük a katicákat is. Egy idő után beáll az egyensúly és már megfelelően gyérítik a tetveket, így feleslegessé válik a narancsolajos védekezés. Így néznek ki a katica petéi, ne pusztítsuk el!!!


A vegyszeres kertészek számára legnagyobb gondot az átállás során az okozza, hogy a biogazdálkodásban nem engedélyezettek az ismert gyomirtók. Itt a mechanikai gyomirtás, a gyomszabályozás, elnyomás működhet. Ahol lehet, ott nem hagyunk szabad talajfelszínt. Veteményesben mulcsozunk, esetleg fóliával takarunk, gyümölcsösökben, szőlőkben ökológiai gyepet telepítünk, amely leginkább egy 2-4-szer kaszált virágos rétre hasonlít, de a közösségi tereken is pázsitot telepítünk.

A hasznos rovarok számára menedékül szolgáló hasznos virágszigetek elengedhetetlen színfoltjai az ökológiai kerteknek.
Nagy divat a legkisebb permakultúrás kert a Fűszerspirál. Könnyű elkészíteni, kezelni és tökéletes élettér kertünk hasznos állatai számára. A kialakításához érdemes kicsit utána olvasni, vagy szakember segítségét kérni.

A zöldségek termesztésére alkalmas magasított ökológiai ágyások sem egyszerű földkupacok nagyra nőtt cserepekben. Az igazi magasított ágyás magját, különböző növényi hulladékokon élő mikrobák működtetik. Ezek kialakításához érdemes segítséget kérni a szakemberektől.

Természetesen a biokertekben is alkalmazzuk a biológiai növényvédelem modern és hagyományos megoldásait, a hangsúly azonban a növények és a kert saját védekezésének fokozásán van. Ez az oka, hogy a biogazdák folyamatosan talajjavítást végeznek és nagyon sok növénykondicionálót használnak. Nem az a cél, hogy megvédjük a növényeket, hanem hogy segítsük a saját védelmüket.

Ökológiai egyensúly mindenekfelett!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top