Otthonok és Kertek

Nyári örömök és problémák a Biokertben

Legkedvesebb zöldségeink, gyümölcseink, gyógy- és fűszernövényeink ebben az időszakban érnek. Édes teher a folyamatos szüret egy biokertész számára. A „csúcsra járatott” növények azonban sokkal érzékenyebbek és a legtöbb betegséggel ilyenkor szembesülünk. Természetesen a legkomolyabb kártevők is ilyenkor szaporodnak fel, hiszen ők is a terméscsúcs időszakában tudnak igazán jól lakni.


Nézzük sorban a legkomolyabb problémákat, amelyekkel szembesülünk most a kertekben!

Kezdjük a hiánybetegségekkel:

Általában a levelek erektől kiinduló egyenletes elszíneződései jelzik az ilyen típusú problémákat. A nitrogén-, illetve vas hiányos növények sápadtabbak, de például a kálcium hiány tünetei igen speciálisak. Paradicsomon az ún. csúcsrothadás, tökféléken az épphogy megkötött termések elhalása mutatja a gondot.

Egy biokertben soha nem lombtrágyákra alapozzuk a tápanyagellátást, hanem komposztált szerves trágyákra. Ezeknél sokkal kevésbé fordul elő tápanyaghiány. Ha azonban biztosak vagyunk valamelyik tápanyag hiányában, akkor léteznek ökológiai gazdálkodásban is használható gyorsan felszívódó lombtrágyák. Én azonban sokkal jobbnak tartom az olyan élő készítményeket, mint a huminsavas, illetve talajbaktériumos oltóanyagok, amelyekkel a talajban már ott levő tápanyagok felszívódását segítjük elő.

Második helyre a gombás betegségek kerülnek. A veteményesben és a szőlőben ilyenkor pusztítanak a peronoszpórák és lisztharmatok. A paradicsomoknál és rokonaiknál a különböző levélbetegségek, például az alternária és a fitoftóra, vagy paradicsomvész. Főként a gyümölcsfákon okoznak gondot a rozsdák és a levéllyukasztó gombák. A cseresznyén, meggyen a blumeriella, a dión a gnomónia okozhat levélfoltosságot és elhalást. Ezek ellen a szelíd növényvédelem rezes, kénes permetszereket használ, az igazi biológiai növényvédelem pedig gombaölő gombákat.

A bakteriális betegségek inkább csak hajlamosító tényezők hatására (árnyékos, párás, meleg helyek, illetve gyenge immunrendszer) jelentkeznek. Általában lágyrothadások, fenésedés és olajfoltszerű levélbetegség jellemzik őket.

Léteznek természetes antibakteriális anyagok, ilyen például fokhagyma lé, de kitűnő ellenük néhány szilikát tartalmú szer, amely vastagítja a sejtfalat. Legjobb azonban a megelőzés, azaz próbáljuk meg oda ültetni a növényeket ahol jól érzik magukat.

A vírusok idén sokkal több gondot okoznak, mint eddig bármikor. Pontosan nem tudjuk az okát, de egészen különleges, ritka növényi kórokozó vírusok lepték el a hobbikerteket. A fertőzött növények megmentésére nincs esély, de nagyon fertőznek ezért meg kell őket semmisíteni. Elsősorban a különleges alakú, ún.: márványos, mozaikos, vagy gyűrűszerű foltok jelzik őket az egész növényen, de némelyik furcsa alakzatokat növeszt. Sajnos, amelyik kertben elszaporodik valamelyik, ott a következő évben nem lehet ugyanolyan növényt telepíteni, mert továbbvihetjük. Érdemes a dísznövényeket is nézni, mert például a mályvákon is lehet a tökféléket megbetegítő vírusok.

A kártevők közül a bolhák, poloskák liszteskék, tripszek és néhány esetben a levéltetvek okozzák most a gondot. Az első kettő ellen kitűnően lehet védekezni rovarhálós takarással. Az utóbbiak ellen rovarölő gombák, illetve neem olaj jelenthet megoldást. Sajnos ezek nem a rágásukkal okozzák a problémát, hanem a szívogatásukkal legyengítik a növényeket és átviszik a legtöbb kórokozót, köztük a legveszélyesebb vírusokat is.

A menthetetlen növények helyére fontos hogy mit ültetünk, de a vetésforgó és növénytársítások szabályait a másodvetéseknél is be kell tartani. Nagyon fontos, hogy ugyanabba a növénycsaládba tartozók ne kövessék egymást, mert a kártevők és a betegségek számára így tálcán kínáljuk fel a növényeinket.

Családon belül ne kövessék egymást:
hagymafélék (zöldhagyma, sarjadékhagyma, gyöngyhagyma, póréhagyma),
káposztafélék (retek, rukkola, karalábé, ázsiai levélzöldségek, brokkoli, kelbimbó),
libatopfélék (spenót, cékla, mángold),
őszirózsafélék (saláták),
hüvelyesek (borsó, bab),
gyökérzöldségek (sárgarépa, cékla, tarlórépa) ,
tökfélék (főzőtök,cukkini, uborka).

Nyáron a másodvetésre alkalmasak a zöldségek közül a bokorbabok, a cékla, az uborka, a főzőtök, a patisszon, a cukkini, a tarlórépa, a mángold, jégcsapretek, a fekete retek, a Nantesi típusú és a bébirépa, a karalábé. Megfelelő árnyékolás és vízellátás mellett sikeresek lehetnek a tépősaláták, a jégsaláták, az ázsiai saláták .  

A fűszernövények közül most lehet palántának vetni az őszre való édesköményt, a kakukkfüvet, a snidlinget, a metélő fokhagymát, a bazsalikomot, helybe vetéssel a kaprot.
Most érkezett el a szamócák telepítési ideje is.

Mindenképpen végezzünk talajjavítást, használjunk komposztot a vetéshez, ültetéshez, a kikelt, kiültetett növények tövét takarjuk az erős nap elleni védekezésként. A jó általános állapot eléréséhez adjunk növénykondicionáló szereket, és igyekezzünk egyenletesen öntözni.

Fontos, hogy megbízható, ellenőrzött vetőmagokat vásároljunk, hogy elkerüljük a betegségek ilyen fertőzését. A biokertészek arra is figyeljenek, hogy vagy bio minősített, vagy vegyszermentes vetőmagokat vásároljanak, mert a mindenhol kapható (jelzés nélküli) magok többsége csávázott, ami azt jelenti, hogy át van itatva felszívódó, mérgező növényvédő szerekkel, ezért nem is lehet ilyeneket használni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban.

Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top