Otthonok és Kertek

Nyírj füvet négy keréken – bemutatkoznak az MTD traktorok

A fűnyírás remek móka – ha egy traktort vezethetünk hozzá. A hagyományos, kézi erővel mozgatott fűnyíróknak se áldozott le, mert kis kertbe, vagy szűk helyen továbbra is ideálisak, de ha valakinek nagy kertje, telke van, akkor a fűnyírás igazi büntetőmunka.

Sokan kerestek zsebpénzt gyerekkorukban olyan egyszerű, de legalább fárasztó munkákkal, amit felnőtt fejjel igazán senki se szeret elvégezni, mégis muszáj. A fűnyírás is ezek közé tartozik, feltéve, ha kézzel tolt fűnyíróval kell órákon át kaptatni a telken.

Ha viszont egy fűnyíró erős motort kap, kormányművet és négy kereket, máris indulhat a rodeó – de legalábbis a kényelmes fűnyírás.

Miért érdemes fűnyíró traktort vásárolni?

Kényelem, sebesség, pontosság, hatásfok, na és persze a vezetés élménye – mindezt a fűnyíró traktorok tudják csak biztosítani a gyep gondozása során.

Ha valaki idősebb vagy mozgásban korlátozott, esetleg érzékenyebb a bőre a napsütésre, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy nem neki való a negyven fokban görnyedezés, akkor a fűnyíró traktor a legjobb megoldás.

Mire figyeljünk a fűnyíró traktor használata előtt?

Amikor végre beszereztük a remélhetőleg kedvenccé váló fűnyíró traktorunkat, a legfontosabb nem is a traktor üzembe helyezése, hanem a terep előkészítése. Amennyiben régen volt nyírva a gyep, vagy gyanítható, hogy kevéssé gondos emberek hulladékot hagytak szerte-szét, akkor mindenképpen érdemes végigjárni a vágási területet a törmelék eltávolításához.

A nem kívánatos tárgyak közé tartoznak a kavicsnál nagyobb kövek, a vastagabb ágak, az eldobált üvegek, konzervdobozok, nejlonzacskók, és minden más „ajándék”, amit a telken hagytak mások. A fűnyíró pengék ugyan erősek, de nem mindent vágó fényszablyák!

A fűnyíró kések gondozása

A fűnyíró traktorok esetében is érvényes az, ami a vágópengével bíró fűnyírók esetében: érdemes rendszeresen ellenőrizni pengéket, hogy kellőképpen éles és ép-e.

A talaj típusától függően akár évekkel hamarabb is elkophatnak a kések: homokos talajnál ugyanis maga a homok az, ami hajlamos „megenni” a vasat.

A traktor nem játék, viszont hatékony

Ugyancsak fontos szem előtt tartani, hogy egy fűnyíró traktor, bármennyire is formatervezett és kicsi egy földmunkákhoz használt traktorhoz képest, nem játék! Csak felnőtt vezesse, és bizony vonatkozik rá a KRESZ is – például járdán vagy bicikli úton ne közlekedjünk vele.

Ha gondosan ápoljuk, rendszeresen karban tartjuk és általában a gondját viseljük, évtizedekig segítségünkre lehet – kiváltképpen, ha MTD márkát választunk.

Miért vegyünk MTD fűnyíró traktort?

Az MTD Modern Tool and Die Company néven indult világhódító útjára 1932-ben az ohiói Clevelandben. Eredetileg szerszámokat gyártottak cégek számára, de rövidesen bővítették a kínálatukat a kisfogyasztók számára készített gépekkel.

Akár igazi amerikai cégnek is mondhatnánk, viszont az alapítói németek voltak, akik az óceán túlfelén találták meg a számításukat. Így amikor MTD traktort vásárol valaki, amerikai gyártmányt és német precizitást választ magának.

Felhasználói vélemények az MTD fűnyíró traktorokról

A gyártók sok szépet mondanak a saját termékeikről, ezért a hivatalos adatok mellett érdemes megkérdezni az embereket is, hogy milyen tapasztalatokkal bírnak. Az MTD esetében sincs ez másként.

Sok középkorú felhasználó egyszerűen azért váltott át fűnyíró traktorra, mert hatvan éves kor felett már a háta közepére se kívánta azt, hogy fájó derékkal tolja a fűnyírót egy napon keresztül. Mások arról beszéltek, hogy nincsenek munkásaik, van viszont egy 8 hektáros gazdaságuk, ahol meg kellett oldani a pázsit karbantartását.

A nagy terület önmagában is sok munkát jelent, de ha még ráadásul extrém meleg napokon, erős UV sugárzás mellett kell tolni a fűnyírót, az hőgutához, leégett bőrhöz vezethet – egy MTD fűnyíró traktorral viszont töredékére csökkent a munkára fordítandó idő, és azt is kényelemben lehet eltölteni.

Három MTD traktor eltérő igényekre

Következzen most három MTD fűnyíró traktor, amelyek mindegyike kiváló választás, csak más-más felhasználói igényeknek optimális választások.

MTD OPTIMA LG 200 H, az igazán nagy telkekre

Az MTD OPTIMA LG 200 H oldalkidobós fűnyíró traktor a legnagyobb területű kertekhez és telkekhez lett optimalizálva. Az oldalkidobós fűnyíró traktor pengéje 107 cm-es vágószélességgel 30-95 mm között 5 pozícióban állítható vágásmagassággal rendelkezik. 

Jellemzően akkor érdemes ezt választani, ha valaki legalább 5500m2 nagyságú területek ápolására készül. 

MTD OPTIMA LN 200 H, a fűgyűjtős fűnyíró traktor

Az MTD OPTIMA LN 200 H fűnyíró traktor a nagy alapterületű, legalább 4500 m2-es kerthez ajánlott, hogy igazán megcsillogtathassa a tudását.

A fűgyűjtő szerelvényének hála a nyesedéket nem szórja szét, így az egyben, rögtön komposztálható vagy zsákolható. Sebesség, kényelem és élvezetes fűnyírás a hatalmas birtokon – ezt biztosítja az Optima LN 200 H.

MTD 96 SD, az oldalkidobós fűnyíró traktor 

Az MTD 96 SD oldalkidobós fűnyíró traktort a kisebb, 1000-4000 m2 területű telkekhez ajánljuk. Az oldalkidobós fűnyíró traktor praktikus és kényelmes, és azoknak ajánlott, akik jobban szeretik, ha a levágott fű helyben marad, vagy a kézi gereblyézést részesítik előnyben.

www.emaki.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top