Otthonok és Kertek

Organikus rovarriasztás

A kártékony rovarokat könnyen sakkban tarthatjuk, ha már az ültetés előtt átgondoljuk, mely növények hogyan hatnak társaikra. Néhányan közülük vonzzák, mások taszítják a kárt okozókat. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a zöldségpalánták közé virágokat is telepítünk.

Rovarriasztó fűszer-, és gyógynövények

Nem csak a konyhában nélkülözhetetlenek, de a kertben is hasznukat vesszük a fűszernövényeknek. A kakukkfű és a borsmenta a káposzta jó szomszédja, a kakukkfű a zöldség foltosodását akadályozza meg, a menta pedig a káposztabogarat tartja távol. Hasonlóan jó párosítás a macskamenta és a burgonya, a burgonyabogár ellen.

A körömvirág az egyik legismertebb társnövény, mivel erős illatával elriasztja azokat a kukacokat, bogarakat és levéltetveket, amik a káposzta, a paradicsom és a bab ellenségei. Az illatával taszítja a rovarokat a sárgarépa, a káposztafélék jó szomszédja lehet a zsálya is.

A sarkantyúfű táplálékként szolgál, mágnesként vonzza a hernyókat például a káposztákról.

Levéltetvek ellen bevethető a cickafark, a koriander, édeskömény és a kapor, melyek a katicákat és a zöld fátyolkát csalogatják a kertbe.

A hernyókat is a hasznos rovarok bevonzásával űzhetjük ki az ágyásokból, a citromfű, petrezselyem, kamilla, borsmenta és a macskamenta is segít ebben.

A mezei kabócák a padlizsán, paradicsom, burgonya és a bab soraiban okozhat károkat, ellenük a levendula, hajdina a jó megoldás.

Virágok és zöldségek

A büdöskét szintén az illata miatt érdemes ültetni például a paradicsompalánták közé. A foghagymát pedig a rózsabokrok mellé, bár érdekesen mutat, a levéltetvek elűzésére igen hatásos.

Az illatos muskátli vonzza a zöldbab kártevőit, melyek a virág leveleit rágcsálják előszeretettel. Hasonló „csalinövény” a sarkantyúka, ami a levéltetvek kedvence.

Extra sor a veteményesben


A rovarok elleni védekezéshez használt növényeket egy vagy két sorba ültessük a zöldségek mellé, így elszigetelhetjük a kártevőket. A gyógynövények kombinációjával, nemcsak „házi patikánkat” bővíthetjük, de a rovarriasztás hatékonyságát is növelhetjük. Négyzetes kertészkedésnél pedig a zöldségtövek közé érdemes ültetni a társnövényeket.

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top