Otthonok és Kertek

Pagoda az erdő közepén

Milyen lehet egy olyan házban lakni, mely szinte beleolvad a környezetébe? Az ASLA egyik díjazott kertje nem véletlen került bele mostani kertbemutatásunkba.

Abban a világban, amiben jelenleg élünk, mindenki szinte arra vágyik, hogy elbújhasson és kikapcsolódhasson. Olyan helyre, ahol a rohanó mindennapok és a hatalmas zaj mellett megtalálja magában és maga körül a csendet. Ennek a pagodaszerű háznak és a hozzá tartozó kertnek pont ez a legnagyobb erénye. A hatalmas ablakok teret nyitnak a bennünket körülvevő természetbe, a rengeteg faborítás melegséget és biztonságot sugároz.

Bár a hazai klímán aligha lehet pont ezekkel a növényekkel megoldani a kertünk kialakítását, mégsem lehetetlen. A hűs erdei klímát itthon is bírják a rhododendronok, agávék, melyek virágzási idejükben ráadásul hatalmas pompában díszlenek az épület körül. Az egész kert lényegét a hatalmas és idős fák dominanciája adja, megteremtve ezzel egy olyan kellemes mikroklímát, mely a nyári hőségben is elviselhetővé teszi a kintlétet.

A növényzet szépen kialakítható a helyi fauna újratelepítésével és bevonásával, így akár egy szinte teljesen zerowaste és önfenntartó kertet hozhatunk létre a saját kényelmünk megteremtése mellett. Időtálló fahatású burkolatot érdemes viszont választani, hogy a magas páratartalmú erdei klímát jól viselje. Egy ilyen kert kialakítása előtt érdemes tanulmányozni a helyi talajt, esetleg a kőzeteket is aszerint válasszuk, hogy minél inkább beleilleszkedjen a már meglévő környezetbe. Az esővízelvezetésre lerakott nagy mészkő kavicsok szép kontrasztjai a mulcsos hatású természetes talajnak. A földön egymáson heverő fenyőtüskék pont adnak egy puha és süppedős érzést, amikor rálépünk, ezzel is jelezve, hogy mennyire finom talajon lépkedünk. Az erdei talaj egy kiváló közeg lesz dísznövényeink számára is, de figyeljünk arra, hogy megfelelő igényűeket válasszunk. Nem véletlen az agave és a rhododendron szép párosa, de kerülhet bele más savanyú talajt kedvelő virágzó is, akár fákat telepítenénk, akár például hortenziákkal ültetnénk tele.

Az örökzöldek és lombhullatók arányát a természetes előfordulás határozza meg, mely egyben keretként is szolgál a kert körül. A cserjeszint ügyes kialakításának köszönhetően akár kerítésre sincs szükség, hiszen a sűrű lombok között távol tarthatjuk magunkat a kíváncsi szemek elől.

A lépcsőzetes kialakításnak és az emeletes építésnek köszönhetően akár együtt élhetünk a természettel minden szinten. Olyan érzésünk lehet, mintha a hatalmas ablakok miatt a lombkoronában töltenénk az estét, míg a bokrok között lubickolunk egyet a hűvös medence vizében.

További képek a galériában!

Szöveg: V. Topor Erika

Fotó: asla.org

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top